Mlha

27. 3. 2006 - 13:53 | Téma | red

Mlha zdroj: tisková zpráva

Natočit remake horroru Mlha (The Fog) bylo od počátku poměrně odvážným rozhodnutím: tenhle příběh totiž nevyniká kdovíjakou zvláštní silou, či uhrančivostí

Natočit remake horroru Mlha (The Fog) bylo od počátku poměrně odvážným rozhodnutím: tenhle příběh totiž nevyniká kdovíjakou zvláštní silou, či uhrančivostí. Záleží zcela a jenom na režisérovi, na jeho vypravěčském, anebo postprodukčním umu. Rupert Wainwright se nedokázal rozhodnout ani pro jedno a podle toho to dopadlo. Remake sám o sobě je nepředvídatelný žánr. V poslední době přišla třeba béčková předělávka Texaského masakru motorovou pilou, nebo 3:15 zemřeš (The Amityville Horror). Na druhou stranu kdo by čekal, že nová verze Úsvitu mrtvých si bude moct sebevědomě přisednout vedle Romerova převratného originálu? Brian de Palma zase remakem Zjizvené tváře napnul plátno celých osmdesátých let. A což teprv vetřelecká sci-fi The Thing Johna Carpentera? S Mlhou přitom došlo právě na něj – film stejného jména z roku 1980 je jeho dílem.

Zapadlý přístav Antonio Bay na západním pobřeží USA se chystá na oslavu stých narozenin. Háček je v tom, že rybářské městečko nevzniklo za úplně klidných okolností. Ba naopak – stála za tím řež a jatka, moře se zbarvilo lidskou krví, co vám mám povídat. Tihle tehdy podražení námořníci navíc jaksi nenašli cestu do Nebe a teď se chystají, že to živým zrádcovským potomkům oplatí i s úrokem. V předvečer dne výročí tak z moře vystupuje mlha, jíž byste nerozkrájeli ani cirkulárkou. Pod jejím pláštíkem kráčí posádka leprou provrtaných, vodní řasou obrostlých a solí mazaných pirátů, proti kterým fakticky není obrany. Hrdinkou Mlhy je majitelka lokální rádiové stanice Stevie Wayneová (Selma Blairová), která vysílá z malebného majáku nad mořem (v originále jde o impozantní budovu, v remaku nikoli). Odtud je na mlhu pěkný výhled a tak stačí Stevie v osudnou noc obyvatele informovat o jejím pohybu. Zároveň ale taky vidí, jak se mlžný mrak žene k domku, kde spí její malý synek…

Wainwrightův remake je od prvního momentu slabou podívanou, ve srovnání s originálem až urážející. V Carpenterově verzi bylo Stevie (v nezapomenutelném podání Adrienne Barbeauové) přes třicet a jejímu spojenci loďaři Nickovi (Tom Atkins) ještě o pár let víc. Průměrný věk hrdinů remaku je o patnáct let nižší. Nicka hraje Tom Welling ze seriálu Smallville, jeho navrátivší se ex Elizabeth dává Maggie Grace (v původním díle je Elizabeth náhodnou stopařkou). Novému obsazení sice vévodí charisma Selmy Blairové, ale v netrpělivých a uspěchaných záběrech nemá herečka šanci rozehrát kontrasty, jakými proslula Barbeauová. Důležitou postavou originálu byl otec Malone (Hal Holbrook), potomek zakladatele Antonio Bay, který se o kletbě dozví z dědova deníku. Wainwright jej degradoval na blábolivého ožralce a Elizabeth pro změnu obdaroval znepokojivými vidinami.

Carpenter budoval přízračnou atmosféru tmou a náznaky. Ďábelské piráty nechává až na výjimky v mlze a vypichuje symbolické detaily, jakým je například obrovský hák, kterým kapitán Blake klepe na dveře a nebo stíná oběti. Wainwright se naopak snaží příběh urychlovat, místo čtení o sto let staré tragédii se na ní rovnou díváme. Úvodní incident na rybářském člunu, kdy v originále mořští vlci popíjeli pivo z plechovky a poslouchali smyslnou Stevie, nahrazuje o čtvrt století později divoká párty s děvčaty v bikinách. A dle všech klišé jsou to ony, kdo zemře jako první.

Době je poplatná i hudba a písně, které v nové verzi vůbec nepomáhají vytvářet nějakou svébytnou náladu. Naopak zarážející je, že v remaku nejsou oproti originálu přesvědčivější ani efekty – masky a mlha. Kdo chce Mlhu shlédnout, měl by spíš než do kina na Wainwrighta zajít do půjčovny pro Carpenterovu verzi. Je to oldskool, ale funguje.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.