Mistři

24. 1. 2008 - 14:25 | Recenze | red

Mistři Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Malá pohraniční vesnice. Polorozpadající se budovy, minimum obyvatel. Těch pár, co zbylo, se snaží nějak vybruslit z mizerné, především špatné finanční, situace

MistMalá pohraniční vesnice. Polorozpadající se budovy, minimum obyvatel. Těch pár, co zbylo, se snaží nějak vybruslit z mizerné, především špatné finanční, situace. V místním hostinci bez stolů se schází místní „smetánka“, která zde tentokrát řeší, zda Česká republika zvítězí na mistrovství světa...

Osm obyvatel tvoří neodsunutý Němec, starající se o náhrobky a kapli, krachující hostinský, jeho žena (vynikající Klára Melíšková) – jakási vedoucí, švadlena a pradlena ubytovny, její milenec řidič autobusu, místní Rom, který věří, že jeho otec byl bílý, místní vozíčkář a jeho dospívající syn, který hledá matku, nesmí chybět obecní blb, tedy mladý feťák, a do toho přijíždí odněkud z města starší muž, xenofob, devátý do party... Pestrá směsice dnešních českých povah.

MistPodobně malý plácek před časem zvolil Jan Kraus pro Městečko – místo, aby se však soustředil na několik málo postav nebo určitý příběh, představil leporelo osudů a mnoha příběhů, které tříštily a tříští pozornost diváka. U Mistrů však lze poznat zkušenou ruku dramaturga Kristiána Sudy a až na ojedinělé a nijak významné výjimky nenajdete v ději hluchého místa.

Každá z postav, byť zastupuje některý neduh a neřád české povahy, funguje sama o sobě – má své sny, touhy, snažení. Stařičký Němec Ziege drží památku svých zemřelých druhů a blízkých, i když se sám nenávistnému cítění nevyhne, Zdena spoří korunu po koruně, aby neschopnému a prodělečnému manželovi, který o ni již nemá zájem, pomohla se dostat pryč z tohoto zapadákova, autobusák chce jezdit k moři, neb „cesta je jeho cíl“, malý Jarda chce najít svou matku, Bohouš nějaké to ředidlo, benzín či petrolej...

MistKaždý se snaží nějakým jiným způsobem, aktivněji či pasivně – a vše vrcholí mistrovstvím světa, na něž se v umírající hospůdce dívají z načerno napíchnutého transformátoru. Určitým způsobem zfetovaný Bohuš (v podání Jana Budaře) totiž má vize, díky nimž vidí konečný výsledek zápasu. A na tom by se přece dalo vydělat, ne?

Jemné doteky a náznaky v rozhovorech, gestech a jednáních postav postupně pomáhají vytvořit si kompletní mozaiku o jejich jednotlivých charakterech, vžít se do jejich osudů, protože působí živě a nepapírově, navíc režisér Marek Najbrt dokázal zvládnout svůj debut a přinutil herce skutečně zahrát. (V dnešní době vyumělkovaných příběhů, kde herecké umění bývá až na druhém, třetím místě za efektností záběrů, kamery a speciálních efektů či výpravy.)

MistSpeciálních efektů a efektní výpravy se zde nedočkáme. Kamera přesně navozuje onen potřebný pocit bezradnosti, povýšený tím, že se příběh odehrává v brzkém předjaří – na stráních se válejí zbytky sněhu, ve vzduchu se vznáší mlha, nikde vůkol žádné veselé barvy... Ale způsob umístění a vedení kamery Miloslava Holmana rovněž vtahuje do děje a pomáhá divákovi vcítit se do určité postavy – např. při scéně, kdy nemohoucí vozíčkář leží bezmocně na zemi a prosí syna, aby neodcházel.

Snad jen hudba zní až příliš břeskně a snaží se odlehčit temné motivy trošku násilně. Přitom o odlehčení a naprosto trefné zařazení do žánru tragikomedie se starají vynikající hlášky, u nichž, veřím, mnohé zlidoví, ale rovněž decentní vtipy v obraze, na nichž se trio scenáristů Robert Geisler, Benjamin Tuček a Marek Najbrt mile vyřádilo.

Film Mistři navazuje na nový směr českého filmu, jenž začala vloni Nuda v Brně – malé, ale skutečné příběhy ze života, v nichž nenajdeme ani stopu po vyumělkovanosti a snaze o jakési šokování, ale stojící nohama pevně na zemi, v dnešní době, o níž nikdo realisticky zatím nic netočil – a navíc s mírným nadhledem, ale i smutkem v duši...

FINÁLE Plzeň zahájili Mistři

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.