MirrorMask

10. 2. 2005 - 2:44 | Téma | red

MirrorMask zdroj: tisková zpráva

Stephanie Leonidas v hlavní roli snové vizuální pochoutky od dvojice Neil Gaiman - Dave McKean, která stojí např. za komiksem Sandman. "Cocteauova Kráska a zvíře... na tripu." +Fotogalerie. Spolupráce Neila Gaimana a Davea McKeana je dalším vstupem výsostných výtvarných virtuosů do světa stříbrného plátna

Spolupráce Neila Gaimana a Davea McKeana je dalším vstupem výsostných výtvarných virtuosů do světa stříbrného plátna. Podobně, jako Frank Miller s Robertem Rodriguezem (Sin City), nebo Enki Bilal s Immortelem, také Gaiman s McKeanem hodně sází na výkonné CGI technologie a originální výtvarnou vizi.

Heleně (Stephanie Leonidas) je 15 let. Helena vyrůstá v cirkusácké rodině. Helena cirkus nenávidí. Ráda by vyrůstala jako normální dítě. Když už by od rodičů nejraději utekla, její matka (Gina McKee) onemocní a Helena dojde názoru, že je to všechno její chyba.
V předvečer matčiny operace potom děvče sní o prazvláštním světě a jeho dvou zemích, které ovládají dvě rozdílné královny – královna Světla a královna Stínů. Královna Světla však nyní opustila svoje pozice a přenechala svou zemi Stínu napospas. Její jedinou spásou je zrcadlová maska. Helena se jí pokouší co nejrychleji najít, přičemž si zároveň uvědomuje, že jí potřebuje i skutečný svět.

MirrorMask Mělo by jít o vizuálně nehorázně bohatou podívanou, která kombinuje živé herce s počítačovou grafikou, jako byl již zmiňovaný Immortel, snový příběh navíc asociuje Alenku v říši divů.
Mladá Stephanie Leonidas má zatím na svém kontě jenom pár rolí. Loni se objevila v britském dramatu Yes Sally Potterové, v dokončovací fázi je La Fiesta del chivo Luise Llosy dle slavného románu Maria Vargase Llosy.
Gina McKee v Mirrormask představuje hned tři postavy. Kromě Heleniny matky dává i obě královny. Hrdinčina otce hraje další mezinárodně nepříliš známý britský televizní herec, Rob Brydon. Jednu z menších rolí si střihnul Stephen Fry (Gosford Park).

MirrorMask Mirrormask vychází z odkazu filmů jako The Dark Crystal, či Labyrinth Jima Hensona, jehož studio také film produkuje.
Už podle upoutávky a fotografií je pak zřejmé, že v čele zájmu tvůrců Mirrormask nestojí herci, ani příběh, ale výtvarná vize. Ta je spíše originální, než technologicky na špičce - rozpočet filmu činil 15 miliónů dolarů a v Sony dlouho uvažovali pouze o videodistribuci. Grafika, masky, dekorace i barevné tóniny každým pixelem vypovídají o McKeanově jedinečném stylu. Ostatně, jak na pracovní projekci poznamenal jeden z managerů Sony: „Bylo to jak Cocteauova Kráska a zvíře… na tripu… a pro děti.“

MirrorMask Neil Gaiman má v současném literárním sci-fi a komiksovém světě téměř kultovní pozici. Romány jako Američtí bohové (American Gods), Koralina (Coraline) , povídky Kouř a zrcadla (Smoke and Mirrors), nebo jen komiksový Sandman jsou tituly, o kterých se nepochybuje.
O práci na scénář Mirrormask Gaiman říká, že jej spolu s McKeanem dávali dohromady přímo v londýnském rodinném sídle Jima Hensona, vynalézavého filmového loutkáře: „Byli jsme obklopení rekvizitami z Jimovy celé kariéry.“ Představuji si strašidelnou viktoriánskou velevilu plnou mechanických loutek a samochodů, něco mezi hackerovým domem v Innocence a bytem loutkáře Sebastiana v Blade Runner, představuji si jednoduše dům, kde místo duchů obchází inspirace.
MirrorMask Do budoucna Gaiman plánuje jak adaptaci Koraliny, tak scénář k Boewulfovi Roberta Zemeckise (spolu s Rogerem Avarym).

Ilustrátor a grafik Dave McKean je Gaimanův starý kamarád a stálý spolupracovník – k Sandmanovi ilustroval všechny obaly. Mirrormask je jeho celovečerním debutem - za sebou má krátké filmy N[eon] a The Week Before.

Mirrormask byla premiérově uvedena na lednovém festivalu v Sundance a v kinech se objeví ještě letos.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.