Million Dollar Baby

1. 12. 2004 - 4:23 | Téma | red

Million Dollar Baby zdroj: tisková zpráva

12 let po NESMIŘITELNÝCH se Clint Eastwood a Morgan Freeman znovu setkávají v Eastwoodově filmu. Jako staří boxerští trenéři trénují odhodlanou Maggie (Hilary Swank) k boji o titul. Jeden ze snímků s aktuálně vysokými ambicemi na Oscara. +Fotogalerie. Kovbojové zestárli o dvanáct let. Přibylo vrásek, ubylo svalů. Místo pršiplášťů oblékají trika Everlast a pořád je nutné se rvát

Kovbojové zestárli o dvanáct let. Přibylo vrásek, ubylo svalů. Místo pršiplášťů oblékají trika Everlast a pořád je nutné se rvát. Ano, svět studených svítání a figur bloudících ve stínu je zpátky. Po Tajemné řece (Mystic River), která mě sice nenadchla, většinu kritiky i publika však ano, přichází Clint Eastwood s dalším dramatem. Tentokrát ze světa boxu. Skvěle obsazená Million Dollar Baby chytla v posledních týdnech mediální vítr a rázem se stalo jedním z horkých oscarových kandidátů.

Million Dollar Baby Stárnoucí Frankie Dunn (Clint Eastwood) se pokouší usmířit se svou dcerou, nemá však štěstí. Frankie Dunn má tělocvičnu, kde trénuje mladé a nadějné boxery. Nedaří se mu je ale dostat až k mistrovskému zápasu.
Okolo ringu Dunnovi pomáhá Eddie Scrap-Iron Dupris (Morgan Freeman), bývalý boxer, kamarád a často i zachránce.
Zatímco Frankieho poslední talent zahne k jinému managerovi, v tělocvičně se objeví Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). Odstrkovaná a naštvaná, Maggie prahne po tom, aby jí někdo konečně věřil. Dunn jí ale trénovat nechce: „Holka, drsnost není všechno.“
Maggie se však na tréninku domluví s Eddiem a postupně si svou houževnatostí získá i Frankieho zájem. Během tréninku se pak oba neodvratně naučí něco o smutné minulosti toho druhého. Když se ale Maggiin sen začne naplňovat, čeká hrdiny další tragédie.

Million Dollar Baby Eastwoodovy snímky charakterizuje autorova tvář. Je v nich tvrdost a smutek, ale jako láva štěrbinou jimi prostupuje i nezničitelná a žhavá srdečnost. Eastwood-režisér má za sebou již téměř tři desítky westernů, komedií i dramat, výjimečně úspěšné jsou tři jeho kusy. Biografie Bird o jazzovém muzikantovi Charliem ‚Birdovi‘ Parkerovi s nezapomenutelným Forestem Whitakerem v hlavní roli vzbudila roku 1988 rozruch v Cannes a režisér s ním později získal Zlatý glóbus. O čtyři roky později Eastwood exceloval v antiwesternu Nesmiřitelní (Unforgiven), za který bral 2 Oscary. Loni pak následovala již zmíněná scorseseovská Tajemná řeka a další 2 herecké Oscary.

Million Dollar Baby Million Dollar Baby vznikla na motivy dvou povídek z románu Rope Burns zápasnického managera Jerryho Boyda, píšícího pod pseudonymem F.X. Toole. Kniha byla vydána v roce 2000, 40 let od doby, kdy jí Toole napsal. Kniha zaznamenala úspěch a Toole dostal smlouvu na nový román. Zemřel však v roce 2002, ve věku 72 let, těsně předtím, než dílo dokončil…
Povídky adaptoval zkušený, zejména televizní tvůrce Paul Haggis. Eastwoodovy poslední 2 filmy, Tajemnou řeku a Blood Work přitom psal Brian Helgeland, jehož dva nejnovější texty The Order a Muž v ohni (Man on Fire) naneštěstí nedopadly nejlépe. I s Hagginsem se ale režisér bude držet tradice a připravuje s ním válečné drama Flags of Our Fathers.
Šerosvitnou kameru měl na starosti Tom Stern. S režisérem spolupracoval na posledních třech filmech a na řadě předchozích Eastwoodových filmech dělal světla.

Million Dollar Baby Obsazením vzbuzuje Million Dollar Baby zvědavost. Clint Eastwood dá Frankieho nejspíš podobně, jako Munnyho z Nesmiřitelných, nebo McCaleba z Blood Work - prostě chlápek, který mele z posledního. I pro Morgana Freemana bude Eddie dalším z řady smířlivých a laskavých mužů, tak jako Sam v Unleashed, nebo –ach- Ned Logan v Nesmiřitelných.
Nejzajímavější je ale Hilary Swank. Po oscarovém Kluci nepláčou (Boys Don’t Cry) jí sice nové století nezasáhlo v nejlepším světle. Swank sehrála hlavní figuru v opravdu špatné Shyerově Aféře s náhrdelníkem (The Affair of the Necklace) a dostala pár vedlejších rolí. Boxerka Maggie v Million Dollar Baby, po Klucích druhá maskulinní role Swankové, by mohla pro herečku znamenat znovuzrození. Swank kvůli filmu 3 měsíce poctivě trénovala, nabrala svaly a při natáčení nebylo potřeba dublérky.

Autenticita, ukázkový boj jednotlivce o kus světla v srdci temnoty a odpuštění. To jsou Eastwoodova témata. Million Dollar Baby vypadá na drama, u kterého se ani ostří hoši nezastydí uronit slzu.

Premiéry:
Svět (USA): 17.12.2004
ČR: 12.5.2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.