Milla Jovovich - další profil

23. 1. 2008 - 15:46 | Téma | red

Milla Jovovich - další profil zdroj: tisková zpráva

Profil ultrapůvabné herečky, modelky, zpěvačky a skladatelky, která přes své mládí vytvořila několik nezapomenutelných postav a dnes stojí v čele pelotonu akčních krásek. „Myslím, že to je jeden z důvodů, proč Bůh stvořil celebrity. Aby pomohl těp, kteří si nedokážou pomoct sami

„Myslím, že to je jeden z důvodů, proč Bůh stvořil celebrity. Aby pomohl těp, kteří si nedokážou pomoct sami.“

Milla Jovovich patří k nejvýraznějším mladým herečkám současnosti. Její rejstřík je přitom velmi omezený, Jovovich přestože dokáže na plátně rozpoutat divadlo, jako nikdo druhý. Milla dokáže být éterickou kráskou, která nervózními gestíčky a mimikou vyvolává dojem vnitřní nahoty. Za okamžik ale stiskne rty, zařve, nebo vystřihne ohromnou akční sekvenci. Její nejslavnější éra nepochybně spadá do konce 90.let, kdy pro ni její přítel Luc Besson (podobně jako Tom Tykwer pro Franku Potente s Lolou) připravil dvě znamenité role na tělo. Vystihl v nich přednosti mladé herečky a obezřetně se vyhnul jejím slabinám. Další režiséři - Winterbottom, Wenders, anebo Anderson - pak už víceméně pracují s Bessonovým odkazem.

Návrat do modré laguny Kromobyčejně půvabná playerka pochází z ukrajinského Kyjeva, kde se narodila ruské herečce a jugoslávskému doktorovi. Když bylo Mille 5 let přestěhovala se rodina do Kalifornie. Již od útlého věku byla Milla modelkou, objevovala se v reklamě a televizních pořadech. Její první filmová rolička přišla v roce 1988, a to v romantice Zalmana Kinga Spojení dvou měsíců (Two Moon Junction), kde hrála sestru hlavní hrdinky.
O tři roky později přichází první velká role –robinsonská plážovka Návrat do modré laguny (Return to the Blue Lagoon) Williama A. Grahama. Šlo o pokračování, nebo spíše remake snímku Modrá laguna (The Blue Lagoon) z roku 1980 o dětech, které spolu vyrostou na opuštěném ostrově a zamilují se do sebe. Eventuálně připluje loď a vystaví děti Ráje tlaku civilizace. Návratu si mnoho diváků všimlo jenom díky Millině andělské tváři a také kvůli tomu, že dívence bylo v době natáčení pouze 15 let.
Následující rok si Jovovich zahrála po boku Christiana Slatera v krimi komedii Bruce Evanse Kuffs a také v Attenboroughově životopisném dramatu Chaplin, kde ztvárnila Mildred Harrisovou, druhou manželku legendárního komika.
Omámení a zmatení V roce 1993 se Milla mihne v inteligentní teenagerské komedii Omámení a zmatení (Dazed and Confused) Richarda Linklatera (Slacker, Před úsvitem (Before Sunrise), Škola rocku (School of Rock)) a upozorní na sebe také jako zpěvačka, neb zahraje skladbu „The Alien Song“, jež se napřesrok objeví na hereččině folkovém cédéčku The Divine Comedy.
Během natáčení Omámení a zmatení se Jovovich také rychle vdá a rozvede s hercem Shawnem Andrewsem.
Millinu figuru nakonec Linklater silně zredukoval a Jovovich kvůli tomu na film na pár let zcela zanevřela. Jenže pak přijde její nejslavnější období, její nejslavnější role - roku 1997 má premiéru sci-fi Luca Bessona Pátý element (The Fifth Element). Jovovich hraje křehkou, dětsky udivenou vesmířanku s ikonickou oranžovou kšticí, navíc se podílí na soundtracku k filmu. Johanka z Arku (The Messenger: The Story of Joan of Arc) z roku 1999 pak byla Bessonovým holdem mladé herečce a zároveň labutí písní jejich rozpadajícího se vztahu.

Pátý element Na přelomu století využili andělskou smyslnost Jovovichové dva nezávislí režiséři. Slavný Wim Wenders postavil Millu mezi blázny v polorozpadlém baráku ve svém nesporně popovém, přesto pozoruhodném dramatu The Million Dollar Hotel (a v jeho nejnovějším Land of Plenty najdeme mnoho vzpomínkových okamžiků. Michael Winterbottom ji vzápětí v chladném westernu Vykoupení (The Claim) poslal do drsné zimní zlatokopecké vsi.

S nástupem nového milénia se Milla proměnila v Alici, nebo chcete-li Alenku v zamýšlené trash trilogii Resident Evil Paula W.S. Andersona.
Mezitím se ukázala ve Stillerově parodii ze světa módy Zoolander, vedle Adriena Brodyho si zahrála v malé komedii Dummy Grega Pritikina, se Samuelem L. Jacksonem a Stellanem Skarsgårdem v krimi Hra o čas (The House on Turk Street) Boba RafelsonaVykoupen a s Davidem Krumholtzem a Denise Richardsovou v romantickém trojúhelníku Dvě na jednoho (You Stupid Man) Briana Burnse.

Budoucnost patří akci. Ještě letos by se měla Jovovich objevit v upírském sci-fi horroru Kurta Wimmera Ultraviolet, kde hraje infikovanou ženu (ve stylu Resident Evil, která se stará o malého chlapce, jehož chce zdravá lidská vláda zabít.
Gary Lennon Jovovichovou obsadil do chystané gangsterské komedie a la Bonnie and Clyde .45 a Michael Cristofer začne s devětadvacetiletou herečkou v květnu točit slibný thriller o spisovateli schizofrenikovi, kterého hraje Billy Bob Thornton.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.