Mikrob a Gasoil - recenze

30. 5. 2016 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Mikrob a Gasoil - recenze zdroj: tisková zpráva

Mikrob je přezdívka čtrnáctiletého kluka z Versailles, kterého si pletou s holkou, má moc dlouhé vlasy a je moc maličký. Gasoil (tedy "Benzín") je přezdívka jeho nového (a jediného) kamaráda, který se čerstvě přistěhoval a zdá se, že je mnohem protřelejší, než vrstevníci.

Společně se rozhodnou splnit si sen, postavit si auto za použití motorku ze zahradní sekačky a ujet z domova. Protože jim ale policisté odmítají auto schválit pro provoz na silnici, udělají kluci jedinou logickou věc: Postaví si malý domek na kolečkách a ujedou v něm (ovšem trvá přes polovinu filmu, než k tomu dojde)...

Nový film Michela Gondryho (čistě francouzský, s francouzskými herci a ve francouzštině) se ve svých nejlepších chvílích podobá kvalitním českým dětským filmům ze 70. a 80. let, jaké točila např Věra Plívová Šimková. To znamená, že v něm děti blbnou, chtějí svobodu, respekt a možná lásku, ale většinou tak úplně nevědí, co chtějí. A pod tím občas vybublá něco vážnějšího, co bude hrdinům v příštích letech jistě definovat jejich traumata.

Napsal jsem ovšem "ve svých nejlepších chvílích", což je důležité, protože Mikrob a Gasoil má velké množství "poněkud slabších" chvil, které si nezasluhují, aby ve filmu existovaly.

Vzhledem k tomu, co Gondry natočil dříve (a jak komplikované projekty to byly), je až neuvěřitelné, jak špatně některé scény v tomto filmu fungují, a to i když jde o ty úplně nejstandardnější typy scén z nejklasičtějších dětských filmů, například "kluci utíkají před partou výrostků, kterým ukradli míč" nebo "kluci najdou přes noc útočiště u chlapíka, který je nějaký divný". Je to tak neuvěřitelné, že se nabízí další varianta: Že totiž Gondry už je přesycen klasických filmů a záměrně se snaží vyprávět svou story zcela novým způsobem, který se lépe hodí na evropské filmové festivaly, než do normálního kina.

Nevím, a je mi to jedno.

Můj zážitek každopádně spočíval v tom, že jsem se dost nudil, párkrát dobře zasmál, třikrát řekl "WTF?" a 30 minut po filmu už jsem si z něj nic nepamatoval.

P.S: Pokud se těšíte na Audrey Tatouovou, tak se netěšte. Má ve filmu spíš jen takové větší cameo.

Hodnocení: 50%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.