Michelle Yeoh

29. 7. 2008 - 13:53 | Téma | red

Michelle Yeoh zdroj: tisková zpráva

Herečka, která se řadí k největším hvězdám hongkongského akčního filmu, stanula na vrcholu zásluhou dvou velkých úloh v kasovních trhácích, bondovce Zítřek nikdy neumírá (1997) a historickém kung-fu snímku Anga Leeho Tygr a drak (2000)

Michelle Yeoh Herečka, která se řadí k největším hvězdám hongkongského akčního filmu, stanula na vrcholu zásluhou dvou velkých úloh v kasovních trhácích, bondovce Zítřek nikdy neumírá (1997) a historickém kung-fu snímku Anga Leeho Tygr a drak (2000). Po několika hubenějších letech se dnes Yeoh do hollywoodského filmu vrací zásluhou dramatu Gejša (2005).

Michelle Yeoh se narodila jako Yeoh Chu-Kheng 6. srpna 1962 v Ipohu v Malajsii v rodině čínských přistěhovalců. Sportovně a pohybově nadaná dívka se brzy prosadila do malajské národní reprezentace ve squashi i v plavání, její láskou ale byl tanec. Proto se tato světoběžnice přestěhovala do Anglie, kde získala klasické taneční a herecké vzdělání na londýnské Royal Academy of Dance. Baletní kariéra však neměla dlouhého trvání – Michelle utrpěla vážné zranění, a tak se musela poohlédnout o novém povolání. Po krátkém koketování s choreografií a několika málo pokusech prosadit se v činohře se vrátila do Malajsie. A vrátila se ve velkém stylu, když se v roce 1983 stala Miss své země.

Michelle Yeoh ve filmu The Heroic Trio Zaslouženou dovolenou po svém vítězství trávila Yeoh v Hongkongu. Slovo dalo slovo a tamní producenti ze společnosti D&B Films ji přemluvili, aby se objevila po boku Jackieho Chana v televizní reklamě. A protože se Michelle líbila, přišla na řadu další reklama – tentokrát společně s Chow Yun-Fatem – a podpis smlouvy na první celovečerní snímek. Tak začala herecká dráha jediné ženy, která si u diváků vysloužila popularitu srovnatelnou s mužskými protagonisty jakými jsou Jackie Chan a Jet Li. V hongkongských akčních snímcích, sázejících na odvážné kaskadérské výkony hlavních představitelů, mohla naplno projevit svůj pohybový talent, častokrát ale ukázala, že je i nadanou komediální a dramatickou herečkou. Už její vstup do světa filmu byl hvězdný. V roce 1985 debutovala akční komedií populárního herce a režiséra Samo Hunga Owl vs. Dumbo. V další komedii Yes, Madam! (1985) pak utvořila nesourodý pár policistek s americkou akční hvězdičkou Cynthií Rothrockovou. Druhá polovina osmdesátých let se pak nesla v duchu série akčních hitů. Jako dobře mířená rána do nosu proto na fanoušky Michelle Yeoh zapůsobilo její zasnoubení s milionářem a filmovým producentem Dicksonem Poonem a především zpráva o velmi předčasném odchodu do důchodu.

Michelle Yeoh ve filmu Tygr a drak Naštěstí pro milovníky jejích snímků však nemělo manželství Michelle Yeoh dlouhého trvání a už po třech letech se tato hvězda k herectví vrátila, když nepředstavila po boku Jackieho Chana v akční komedii Police Story 3 (1992). V jednom z nejúspěšnějších hongkongských snímků všech dob, proslulého nevídanými akčními scénami, ztělesnila Yeoh čínskou policistku, pomáhající věhlasnému detektivu v rozkrývání.drogového syndikátu. Nechybělo ale mnoho, aby comeback dopadl tragicky – při natáčení jedné z efektních scén málem přišla Yeoh o život. Během následujících čtyř let šla Yeoh z filmu do filmu, když se objevila celkem v deseti titulech – v akčním snímku The Heroic Trio (1992) vytvořila spolu s dalšími ženskými hvězdami Anitou Mui a Maggie Cheungovou trojici bojovnic převlékajících se do kostýmů comicsových superhrdnek, v dobrodružném snímku Tai-Chi Master (1993) hrála společně s Jetem Li, v akčním Once a Cop (1993) si zabojovala v proslulé akční scéně s mužem dvakrát vyšším než je ona sama. O vynalézavosti hongkongských filmařů pak svědčí, že prvního vážnějšího zranění Yeoh využili k natočení dramatu The Story of Stuntwoman Ah Kam (1996) o kaskadérce, která léčí zraněné tělo i duši po ošklivém šestimetrovém pádu na hlavu. Sama Michelle Yeoh se ze svých zranění vylízala celkem rychle, nepokračovala ale v hongkongské kariéře a zamířila dál, do světa …

Michelle Yeoh ve filmu Tygr a drak Nabídku, jaká se neodmítá, dostala Michelle Yeoh v roce 1997 – měla ztělesnit čínskou zvláštní agentku Wai Lin v akční podívané Zítřek nikdy neumírá a zahrát si tak první partnerku Jamese Bonda (Pierce Brosnan), která by se tomuto věhlasnému hrdinovi vyrovnala v souboji jeden na jednoho. Šarmantní herečka dokázala využít veškerých svých zkušeností z akčního žánru a protože se povedl také scénář o Bondově střetu s mediálním magnátem se světovládnými choutkami Elliotem Carverem (Jonathan Pryce), vznikla jedna z nejlepších bondovek.

Michelle Yeoh ve filmu Gejša Ve svém postbondovském období ustupuje Michelle Yeoh ze své někdejší slávy hvězdy akčních opusů a pomalu ze začíná orientovat na komornější tituly. K prvním patřilo už hongkongské životopisné drama The Soong Sisters (1997), které Yeoh přineslo úlohu Soong Ai-ling, nejstarší z trojice sester, jež výrazně zasáhly do čínských dějin, nebo akční romance Moonlight Express (1999), kde se Michelle spokojila s menší roličkou. A přestože se i jeden z jejích nejúspěšnějších snímků, historický opus Anga Leeho Tygr a drak (2000), řadí mezi tituly akční a dobrodužné, Michelle se už v úloze stárnoucí bojovnice Yu Shu Lien, po léta tajně zamilované do svého souputníka Li Mu Baie (Chow Yun-Fat), dostává mnohem více prostoru v poeticky zklidněných scénách než v akčních sekvencích. Ještě v dalším dobrodružném snímku The Touch (2001) o akrobatce hledající drahocenný buddhistický artefakt, se Yeoh do soubojů vrací, film však už lze spíš brát jako její labutí píseň za akčním žánrem. A její poslední velká úloha, elegantní Mameha v dramatu Roba Marshalla Gejša (2005) – už naplno ukazuje, jakým směrem by se měla Yeoh v letech následujících vydat. Úlohy odkvétajících exotických krásek, které odcházející půvab nahrazují zkušeností a ladností, mohou Yeoh dopomoci prosadit se ještě nejednou na světla ramp… Spíše výjimečnou, protože civilní, úlohou v její kariéře je bioložka Corazonová ve sci-fi snímku Sunshine (2007). Ještě jednou se do akčních velkofilmů vrací s dobrodužnou Mumii: Hrobem Dračího císaře (2008), hraje vznešenou kouzelnici C'-ťüan.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.