Michelle Rodriguezová

13. 7. 2009 - 13:07 | Téma | red

Michelle Rodriguezová zdroj: tisková zpráva

Mezi mladými herečkami z Hollywoodu je Michelle Rodriguezová velmi originálním zjevem. Její zvukomalebné křestní jméno slibuje éterickou plavovlásku, ona je zatím ženou hrubého hlasu i chování – na plátně, ale i v civilním životě

Michelle Rodriguezová Mezi mladými herečkami z Hollywoodu je Michelle Rodriguezová velmi originálním zjevem. Její zvukomalebné křestní jméno slibuje éterickou plavovlásku, ona je zatím ženou hrubého hlasu i chování – na plátně, ale i v civilním životě. Proslavila ji titulní úloha ve sportovním dramatu Boxerka (2000). Jejím žánrem jsou akční thrillery, v nich může snadno uplatnit svou image nejdrsnější z žen.

Mayte Michelle Rodriguezová si prožila velmi rušné dospívání. Narodila se 12. července 1978 v texaském Bexar County do rodiny Portorikánce sloužícího v americké armádě a Dominikánky. Pochází z jedenácti dětí. Vychovávala ji babička, později žila u otce na Portoriku i v Dominikánské republice u matky. Ta dceru vedla k jehovismu, značně neúspěšně. Školním poměrům se Michelle vzpírala od jedenácti, v patnácti definitivně opustila střední školu a maturitu složila až v dospělosti. Stala se pouliční rváčkou a rebelkou proti všemu a všem. Nudu ubíjela v kině, před televizí, ale taky četbou. Její tvář zaujala režiséry Spika Leeho a Tima Robbinse: první jí svěřil drobnou úlohu ve své fresce Krvavé léto v New Yorku (1999), druhý v historické rekonstrukci Cradle Will Rock (1999). Mihla se i Raimiho romancí Hra snů (1999).

Michelle Rodriguezová ve filmu Boxerka První opravdu hereckou roli dostává Rodriguezová v nezávislém sportovním dramatu Boxerka (2000) od Karyn Kusamaové. Začínající herečka nejprve ohromila diváky na festivalu Sundance, poté celý americký showbyznys. Těžko si dnes pro úlohu nespoutané Diany Guzmanové, jež vybije své frustrace až ringu, představit někoho lepšího. Rodriguezová totiž do Diany vložila hodně ze sebe. Odměnou jí byla Independent Spirit Award a nadějný rozjezd filmové kariéry.

Při jejím životním stylu se Michelle Rodriguezové nabízí jen omezený okruh rolí a žánrů. Příležitost dostává ve velkoměstských sociálních dramatech, ale také v sci-fi hororech a akčních thrillerech.

V taxikářském dramatu Ve tři ráno (2001) se mění v uzavřenou Salgado, jež s sebou nosí kříž dávné vraždy. V obdobné podobě se představila také divákům seriálu Ztraceni (2005-09), hrála nervní a pánovitou policistku Anu-Lucii Cortezovou.

Michelle Rodriguezová Slávu Michelle Rodriguezové šířilo především trio akčních hrdinek. V thrilleru Rychle a zběsile (2001) zosobnila Letty, milenku gangstera Dominika Toretta (Vin Diesel). S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení (2004) jí ukázal jako policistku Chris Sanchezovou, jež si s mužskými hrdiny pranic nezadá. Obdobnou úlohou je i členka zásahové eskadry Rain Ocampová v akčním hororu Resident Evil (2002). Byla též kandidátkou na titulní roli vražedkyně z futuristického comicsu Æon Flux (2005), přednost ale dostala proslulejší Charlize Theronová – i přesto, že film režírovala objevitelka Rodriguezové Kusamaová.

Michelle Rodriguezová V kategorii obhroublých drsňaček se Rodriguezová zakrátko okoukala, takže se musela spokojit třeba s céčkovým hororem Uweho Bolla, hrála zrádnou upírobijku Katarin v BloodRayne (2005). Rok 2009 ale znamená její velký návrat. Znovu se představí jako Letty v pokračování někdejšího hitu nazvaném Rychlí a zběsilí. K vidění bude též v akční sci-fi Jamese Camerona Avatar.

Živočišně hrubiánské, cynické, přitom ale bojovně naladěné. Takové jsou snad všechny postavy Michelle Rodriguezové. Tuto podobu nenarušilo žádné téma, ani angažované drama Vzpoura v Seattlu (2007) a ani surfařská romance Osudové léto (2002).

Pro Michelle Rodriguezovou je herectví pouze přestupním stanicí k budoucí dráze režisérky a scenáristky. Splnění svého snu je blízko. Má vlastní produkční firmu Cheshire Kat Productions a právě chytá scenáristický debut: Trópico de Sangre (2009) sleduje osudy vzpurných sester Minervy a Dedé Mirabalových, jež se postavili dominikánskému diktátoru Rafaelu Trujillovi. Minervu si zahraje sama Rodriguezová.

Michelle Rodriguezová ve filmu Osudové léto Během desetiletí s herectvím se Rodriguezová stala oblíbencem bulvárních plátků. Psalo se o jejích mileneckých eskapádách s hereckými kolegy Vinem Dieselem, Olivierem Martinezem, Colinem Farrellem i Kristannou Lokenovou. Pověsti o své bisexualitě podpořila sama Rodriguezová zpověďmi o vlastním bouřlivém mládí.

Problémy se zákonem má od roku 2002, kdy surově zbila svou spolubydlící. Od té doby byla několikrát zadržena za řízení v opilosti. V květnu 2005 porušila podmínku, dvouměsíčnímu žaláři se ale vyhnula – ještě v den nástupu byla propuštěna pro přeplněnost věznice. V říjnu 2007 už takové štěstí neměla, „odseděla“ si celých 180 dní. I v její nezkrotnosti hledejme důvody, proč je Rodriguezová obsazována tak zřídka: těžko se lze spolehnout, že bude v době natáčení na svobodě…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.