Michael Sheen

16. 2. 2009 - 19:11 | Téma | red

Michael Sheen zdroj: tisková zpráva

Herec pestrého rejstříku rolí. Patří mezi ty britské herce, jimž se rozhodně nedá upřít variabilita. Zatím tohoto mladého Velšana nalézáme ve třech desítkách úloh, takřka výhradně vedlejších

Michael Sheen Patří mezi ty britské herce, jimž se rozhodně nedá upřít variabilita. Zatím tohoto mladého Velšana nalézáme ve třech desítkách úloh, takřka výhradně vedlejších. Už dnes toho ale dokázal docela dost. Suverénně střídá žánry i herecké charaktery. Věhlas mu získal vůdce vlkodlaků Lucian v akčním hororu Underworld (2003). Jednou z jeho nejvýraznějších rolí je současný britský premiér Tony Blair, Sheen jej ztělesnil hned ve dvou dramatech Stephena Frearse, The Deal (2003) a Královna (2006).

Michael Sheen má šoumenství v krvi. Narodil se 5. února 1969 ve velšském Newportu jako jediný syn Irene a Meyricka Sheenových, dvou milovníků divadla. Meyrick si navíc dodnes přivydělává coby dvojník Jacka Nicholsona. Herečkou je rovněž Michaelova sestřenice Caroline Sheenová, jež hrála například v divadelních muzikálech Pomáda nebo Mamma Mia. Sám Michael býval prý celkem nadějným fotbalistou, této dráhy se však dobrovolně vzdal. Raději následoval své slavné skororodáky Richarda Burtona a Anthonyho Hopkinse a zamířil na londýnskou Royal Academy of Dramatic Art (RADA). Už od vysokoškolských let začal být vnímán jako velký talent britského divadla. Ve dvaadvaceti zazářil po boku Vanessy Redgraveové v dramatu Martina Shermana When She Danced. Kvůli divadelnímu angažmá na West Endu dokonce školu předčasně opustil. Slavně ztělesnil Romea, Jindřicha V. i Jimmyho Portera v Ohlédni se ve hněvu. Newyorské publikum okouzlil jako Amadeus v Shafferově stejnojmenné hře. Je držitelem Laurence Olivier Theatre Award a London Critics Circle Theatre Award.

Michael Sheen ve filmu Zákon přitažlivosti Před kamerou začínal netypicky – hlavní úlohou. Objevil se totiž v televizní minisérii Gallowglass (1993), představuje tu jednoho ze svých nejednoznačných hrdinů, psychicky vyšinutého Joea, ohrožujícího snobského Sandora (Paul Rhys). Dál se ale Sheenova kariéra vyvíjí v intencích obvyklých pro britské herecké talenty. Začíná totiž středně velkými rolemi ve výrazných, obvykle historických kusech. Za zmínku jistě stojí jeho Lodovico v Othellovi (1995) nebo životopisné drama Oscar Wilde (1997) a v něm úloha Robbieho Rosse, jednoho z milenců slavného dramatika. Do dramatu Mary Reillyová (1996), svérázné variace na příběh Jekylla a Hydea, vyrávěného z pohledu doktorovy služky, si Sheena poprvé vybral jeden z „jeho“ režisérů – Stephen Frears.

Michael Sheen ve filmu Kenneth Williams: Fantabulosa! Na průlom ve světě filmu si ale musel Sheen počkat až do roku 2002. Teprve po tomto datu posbíral většinu ze svých úloh před kamerou. První z těch výraznějších přichází v road movie Heartlands (2002). Snímku samotnému se sice větší pozornosti nedostalo, Sheen zde ale coby naivní smolař Colin zastínil v tu dobu slavnějšího Marka Addyho a představil se jako nadějný komediální herec. Dalším historickým dramatem Čtyři pírka – zkouška cti (2002) poté Sheen zahajuje svou sérii ctihodných, ryzích hrdinů. Přirozeným vrcholem této linie v Sheenově filmografii je zidealizovaný pohled na britského premiéra Tonyho Blaira, jak jej nabízí režisér Stephen Frears. V televizním dramatu The Deal (2003) i v melodramatu „ze života“ panovnické rodiny Královna (2006) je Sheenův Blair vizionářským a odhodlaným chlapem, jenž nesobecky usiluje o blaho národa.

Zajímavější hereckou tvář Sheen ukazuje jako muž živelný, emocemi zmítaný. Po hlavě se pouští do rolí excentriků strhávajících pozornost (homosexuální král večírků Miles v satiře Bright Young Things, 2003; rocková star Thorne Jamison v romanci Zákon přitažlivosti, 2004). Obdobně efektní výkon podal rovněž v titulní úloze životopisu Kenneth Williams: Fantabulosa! (2006), avšak dodává ještě niterný vhled do komplikované osobnosti oblíbeného komika, sžíraného sebenenávistí a soubojem s vlastní homosexualitou. Hned dvakrát Sheen ztělesnil římského císaře Nera, a to v televiních filmech Ancient Rome: The Rise and Fall of an Empire (2005) a The Battle of Rome (2006), na divadle dnes zářil pro změnu jako Caligula.

Michael Sheen ve filmu Královna Zdaleka nejznámějším ze Sheenových „divočáků“ je vůdce vlkodlaků Lucian v akčně-hororové trilogii Underworld (2003), Underworld: Evolution (2006), Underworld: Vzpoura Lycanů (2009). Po herecké stránce nepříliš významná úloha získala Michaelu Sheenovi popularitu u diváků, z níž posléze vytěžil třeba úložky v amerických velkofilmech Království nebeské (2005) nebo Krvavý diamant (2006). Underworld sice Sheenovi přinesl slávu, ale zároveň jej připravil o životní partnerství s herečkou Kate Beckinsaleovou, matku jeho dcerky Lily (*1999). Hlavní hvězdu tohoto snímku mu totiž během natáčení „přebral“ režisér Len Wiseman.

Jeden z velkých divadelních výkonů Michaela Sheena - britský televizní moderátor David Frost - získal svou filmovou podobu v dramatické rekonstrukci Duel Frost Nixon (2008). I zde zahrál jednu z hlavních rolí.

Michael Sheen právě prožívá zlomové roky své kariéry. Buď bude ve svém vzestupu pokračovat a zakrátko se přiřadí k největším hvězdám světového filmu, anebo bude nucen smířit se se svým současným postavením herce rolí vedlejších a zůstane „pouze“ stálicí britského divadla.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.