MFF Benátky 2006

31. 8. 2006 - 14:42 | Téma | red

MFF Benátky 2006 zdroj: tisková zpráva

63. ročník zahajuje The Black Dahlia. 63. ročník MFF Benátky se na přímořském Lidu odehraje od 30.8. do 9.9. 2006. Benátky jsou jedním ze tří nejdůležitějších festivalů sezóny a program přehlídky tomu zcela odpovídá

63. ročník MFF Benátky se na přímořském Lidu odehraje od 30.8. do 9.9. 2006. Benátky jsou jedním ze tří nejdůležitějších festivalů sezóny a program přehlídky tomu zcela odpovídá.

The Black Dahlia V hlavní roli letošního festivalu jsou filmová zpracování skutečných událostí a historie vůbec. Regionálně je nejsilněji zastoupena Francie a Itálie, USA a Velká Británie. Program se široce věnuje i Japonsku. Češi nikde.

Festival zahájí světová premiéra noirové kriminálky Briana De Palmy The Black Dahlia, která je zároveň jedním z 21 soutěžních snímků. Alfonso Cuarón představí katastrofickou sci-fi o pokusu o záchranu lidské civilizace Potomci lidí s Clivem Owenem, Julianne Mooreovou a Michaelem Cainem. Americký blok se ohlíží do minulosti: Darren Aronofsky (Requiem za sen) přiveze dlouho očekávanou ságu The Fountain s Hughem Jackmanem a Rachel Weiszovou. V dramatu Bobby se Emilio Estevez zabývá vraždou prezidentského kandidáta Roberta F. Kennedyho. Snímek zdobí Sir Anthony Hopkins, Sharon Stone, Demi Moore a Elijah Wood. Kriminálka Hollywoodland Allena Coultera s Adrienem Brodym vypráví o záhadné smrti známého představitele Supermana George Reevese.

The Fountain Další drama inspirované skutečností přiváží Stephen Frears. The Queen se ohlíží za tragickou smrtí princezny Diany a zabývá se reakcemi královské rodiny na smutnou událost. Benoît Jacquot se vrací na Lido s filmem L’intouchable o mladé herečce, která zjistí, že její otec patří ke kastě nedotknutelných a když sežene peníze, vydá se ho do Indie najít. Matador Alain Resnais přiváží adaptaci divadelní hry Alana Ayckbourna Private Fears In Public Places s Lambertem Wilsonem o úskalích vztahů. Po dlouhé době působení v Hollywoodu se Paul Verhoeven vrátil do Holandska, kde natočil drama Zwartboek z období II. světové války o židovské kabaretiérce, jež se přidá k protinacistickému odboji.

Retribution Vyvrcholením vlny filmů více či méně historických a založených na skutečných událostech, by eventuálně mohl být nový kus předloňského objevu z Cannes, kterým je thajský impresionista Apichatpong Weerasethakul. V Benátkách soutěží se snímkem Sang sattawat (Syndromes And A Century), v němž zkoumá proces vzpomínání. Film je inspirován životem režisérových rodičů. Provokatér Tsai Ming-Liang (Umíněné mraky) sleduje v Hei yanquan (I Don’t Want To Sleep Alone) sleduje osudy lidí různých etnik a společenského postavení v malajském velkoměstě. Japonský mistr Katsuhiro Ôtomo (Akira) převádí v historické fantasy Mushishi mangu Yukiho Urushibary do hraného filmu. Satoshi Kon (Perfect Blue) se naopak drží animace a premiéruje snímek s názvem Paprika.

Tachiguishi retsuden Mimo soutěž bude uvedeno například Stoneovo World Trade Center, LaButeho Proutěný muž, či netrpělivě vyhlížené Inland Empire Davida Lynche. Svůj animovaný fantasy debut Gedo senki představí syn slavného režiséra Goro Miyazaki. Japonský mistr Kiyoshi Kurosawa (Kaïro) uvede kriminálku Sakeba (Retribution) o detektivovi, kterého stíhá obraz ženy v červeném a představa, že on sám je vrahem.

V sekci Horizonty se představí The Hottest State herce a režiséra Ethana Hawkea o herci z Texasu, který se chce prosadit v New Yorku. Rok po úspěchu filmu Capote se objevuje další snímek s tematikou života spisovatele Trumana Capoteho – Infamous Douglase McGratha, v hlavních rolích s Tobym Jonesem, Sandrou Bullockovou, Danielem Craigem, či Isabellou Rosselliniovou. Mamoru Oshii (Ghost in the Shell) uvede hraně animovanou / animovaně hranou vizuální senzaci Tachiguishi retsuden z poválečného Japonska. Mezi dokumenty zaujme hudební The U.S. vs. John Lennon Davida Leafa a Johna Scheinfelda, nebo drsný When the Leeves Broke: A Requiem in Four Acts Spika Leeho o následcích hurikánu Katrina.

Celkem se ve třech hlavních sekcí festivalu představí 62 celovečerních filmů. O letošních zlatých a stříbrných lvech i dalších hlavních cenách, které budou uděleny 9. září, rozhoduje porota v čele s herečkou Catherine Deneuveovou.

Další podrobnosti o festivalu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.