Meg Ryanová

4. 11. 2008 - 16:08 | Téma | red

Meg Ryanová zdroj: tisková zpráva

Když se řekne romantická komedie, můžete si pod tímto slovním spojením představit spoustu hvězd stříbrného plátna

Meg Ryanová Když se řekne romantická komedie, můžete si pod tímto slovním spojením představit spoustu hvězd stříbrného plátna. V devadesátých letech minulého století byla s tímto žánrem nerozlučně spjata jedna jediná herečka, oblíbená po celém světě. Královna romancí Meg Ryanová.

Narodila se 19. listopadu 1961 ve městě Fairfield v Connecticutu jako Margareta Mary Emily Anne Hyraová. Tatínek pracoval u filmu jako castingový agent (měl na starosti obsazení) a tak se malá Margareta dostávala do kontaktu s filmaři docela často, ovšem přesto se jako malá v žádné větší roli neobjevila. V patnácti letech se její rodiče rozvedli a ona to nesla dost těžce, takže se ihned po absolvování střední školy v roce 1979 přestěhovala do New Yorku, kde začala navštěvovat žurnalistiku (kterou mimochodem úspěšně dodělala). A právě v té době si začala přivydělávat hraním a ve dvaceti letech, v roce 1981, debutovala v posledním filmu fenomenálního režiséra George Cukora Bohatí a slavní. Poté hrála pět let v několika úspěšných i neúspěšných televizních seriálech, aby se konečně prosadila v roce 1986 ve světovém trháku Top Gun. O rok později zazářila po boku Dennise Quaida ve sci-fi komedii Vnitřní vesmír a v roce 1988 se s Quaidem střetla znovu ve filmu D.O.A. Oba říkají, že na první pohled zjistili, že jsou pro sebe přímo stvoření a na Valentýna v roce 1991 se vzali. Jejich manželství bylo dlouho jedním z nejharmoničtějších v Hollywoodu. Až do roku 2001, kdy Ryanová požádala o rozvod.

Meg Ryanová ve filmu Když Harry potkal Sally V roce 1989 byla Meg Ryanová prvně nominována na Zlatý glóbus za výborný film Když Harry potkal Sally, ti z vás, kdo ho viděli, si určitě vzpomenou na neskutečnou scénu v restauraci, kdy Meg Ryanová předvádí svému kamarádovi (Billy Crystal), jak finguje orgasmus. V roce 1990 se poprvé objevila po boku Toma Hankse ve snímku Joe proti sopce, kde ztvárnila hned trojroli. O tři roky později se s Tomem Hanksem sešla před kamerou znovu v megaúspěšném Samotáři v Seattlu a dotřetice se po jeho boku objevila v Lásce přes internet (1998). Za Samotáře v Seattlu získala svojí druhou nominaci na Zlatý glóbus. V roce 1994 se pokusila změnit image a ve filmu Když muž miluje ženu představuje matku alkoholičku, ale celý svět jí má nejraději jako romantickou femme fatale, o čemž svědčí úspěšné romantické komedie IQ (1994) a Francouzský polibek (1995).

Meg Ryanová ve filmu The Women Krátce po jejích čtyřicátinách jsme jí díky mladistvému vzhledu romantickou hrdinku ještě mohli věřit. Na přelomu tisíciletí byla žádanou hvězdou, o čemž svědčí i honoráře - za Město andělů (1998) inkasovala osm a půl a za snímek Láska přes internet dokonce deset a půl miliónu dolarů. Za Kate a Leopold (2001) dokonce milionů patnáct.

Nikdo však nemládne a ambice se mění. Ryanová má za sebou několik bouřlivých let, kdy řadu životních partnerů; patřili k nim herci Russell Crowe, John Cusack, Breckin Meyer, Matt Dillon a Craig Bierko. Nevydařená plastická operace se stala terčem posměchu bulvárního tisku. Za negativní reakce vděčí někdejší "sladká Meg" za erotický thriller Piková trojka (2003) se se objevila v odvážných erotických scénách. Dramatické ambice spojené se sportovním dramatem Mezi provazy (2004) vyšly naprázdno a od té doby Ryanová spíše herecky paběrkuje. Do velkých úloh se vrací v komedii Ženy (2008) - konečně opustila romaticky tápající slečny, představuje podváděnou manhattanskou paničku.

Ryanová vždy měla sklony k přehrávání (viz jinak podle mého názoru opravdu zábavný Francouzský polibek). Když jí ovšem režisér drží při zemi, jako to umí Nora Ephronová (Samotář v Seattlu a Láska přes internet), je prostě Meg v romantických komediích nejlepší.

Kromě práce herecké se ale věnuje od roku 1994 i produkování. Založila si vlastní společnost Prufrock Pictures.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.