Matthew McConaughey

29. 8. 2008 - 11:34 | Téma | red

Matthew McConaughey zdroj: tisková zpráva

Nedaří se mu sice naplnit definici filmové star, o kterou se kdysi pokusil Humphrey Bogart („Hvězdou nejste do té doby, dokud vaše jméno nedokáží správně hláskovat i v Karáčí

Matthew McConaughey Nedaří se mu sice naplnit definici filmové star, o kterou se kdysi pokusil Humphrey Bogart („Hvězdou nejste do té doby, dokud vaše jméno nedokáží správně hláskovat i v Karáčí.“), Matthewa McConaugheyho však můžeme spíše považovat za výjimku potvrzující toto pravidlo. Texasan s image správného amerického chlapce se dokázal velmi rychle prosadil do hlavních rolí v hollywoodských spektáklech. Jako hrdina neochvějně bojující za spravedlnost uspěl již v soudním dramatu Čas zabíjet. Akční hvězdu z něj učinily snímky jako Království ohně či Sahara. Svého okouzlujícího úsměvu pak využívá jako romantický milovník (Svatby podle Mary, Jak ztratit kluka v 10 dnech).

Matthew David McConaughey se narodil 4. listopadu 1969 v městečku Uvalde. Jako syn profesionálního hráče amerického fotbalu byl již na střední škole předurčen k úloze sportovní hvězdy. A očekávání dokázal naplnit bezezbytku. Po škole se však vydal zcela jiným směrem: nejprve strávil rok v Austrálii a poté začal studium na University of Texas; nejprve sice toužil po kariéře právníka, nakonec se ale shlédl ve studiu filmu. Hereckou dráhu Matthew zahájil v roce 1991 v několika studentských snímcích a reklamách, o rok později navíc sám napsal a režíroval krátký film Chicano Chariots. Když se však setkal s vůdčí osobností texaského nezávislého filmu Richardem Linklaterem (později natočil například drama Před soumrakem), o McConaugheyho dráze bylo rozhodnuto. Linklater sice nejprve váhal s obsazením až příliš pohledného Matthewa do svého naturalistického dramatu Omámení a zmatení (1993). Nakonec se však nechal přesvědčit, a protože se McConaughey ukázal jako schopný improvizátor, jeho role se dokonce výrazně rozrostla. Přes velký úspěch svého hereckého debutu se však Matthew nevydal na dráhu hvězdy nezávislých filmů, ale směrem odlišným…

Matthew McConaughey: Svatby podle Mary Zcela proti očekávání se McConaughey začal objevovat ve snímcích jako byla morbidní fantasy My Boyfriend's Back (1993) či snímek Masakr v Texasu (1994), čtvrtý díl hororové série Texaský masakr motorovou pilou. V tom se coby psychopatický zabiják střetl s další budoucí star Renée Zellwegerovou. S další hvězdou po boku – Drew Barrymoreovou – se Matthew objevil v dramatu Dámská jízda (1995), kde hrál čestného, ba až naivního policistu. V sérii rolí ochránců spravedlnosti pak pokračoval také v detektivním dramatu Osamělá hvězda (1996). Když pak režisér Joel Schumacher připravoval soudní drama z amerického Jihu Čas zabíjet (1996), nezvolil si žádnou z hollywoodských „mladých pušek“, ale relativně neznámého McConaugheyho. Po značném komerčním úspěchu snímku se téměř přes noc zrodila nová filmová hvězda. A zájem médií rozhodně neumenšil ani vztah nováčka mezi celebritami se svou herečkou kolegyní z Času zabíjet Sandrou Bullockovou.

Matthew McConaughey ve filmu Sahara Nabídkami, a to i ze strany těch nejslavnějších tvůrců, byl McConaughey náhle doslova zavalen. Steven Spielberg mu svěřil hlavní úlohu v historickém dramatu Amistad (1997). Robert Zemeckis ho vzápětí obsadil do své filosofické sci-fi Kontakt (1997) s Jodie Fosterovou v hlavní roli. Ron Howard pak v McConaugheym našel hrdinu satiry Ed TV (1999) – obyčejného chlapíka, který řeší své finanční problémy účastí v populární reality show. McConaughey navíc neváhal a přijal hlavní roli v hollywoodském debutu svého objevitele Richarda Linklatera, dobovém dramatu Newton Boys (1998) o partě bankovních lupičů. Každý z těchto snímků měl sice jisté nepopiratelné kvality, u publika však žádný z nich příliš neuspěl. O své fanoušky však McConaughey rozhodně nepřišel. Ti si ho však museli nalézat ve snímcích o něco méně ambiciózních.

Matthew McConaughey ve filmu Sahara Jedním z takových titulů byl válečný akční thriller Ponorka U-751 (2000). Film o posádce amerického plavidla, která najde útočiště na německé ponorce, byl řemeslně zvládnutým titulem, jenž měl především za cíl pobavit publikum. Stejné naděje si dělaly i další snímky s Matthewem McConaugheym, nezvládnuté scénáře však jejich ambice srážely. Týkalo se to jak akční podívané Království ohně (2002), tak trojice romantických komedií Svatby podle Mary (2001), Jak ztratit kluka v 10 dnech (2003) a Lemra líná (2006). Přitom například Království nebeské, mix akční podívané s fantasy, mohl vytěžit z návratu draků na filmovou scénu i z netradičního image Matthewa McConaugheyho coby drsného bojovníka. Herecké štěstí však McConaughey zkoušel rovněž v nezávislých, převážně festivalových snímcích. Patří k nim drama o mezilidských vztazích 13 rozhovorů na jediné téma (2001), ale i tragikomedie Ďáblíci (2003), kde se sešel s neméně hvězdnými Garym Oldmanem a Kate Beckinsaleovou. K velkým produkcím se McConaughey vrátil v akčně-dobrodružné Sahaře (2005). A přestože film nepatří ke špičkám žánru, Matthew se coby hrdina usilující o spravedlnost předvádí v tom nejlepším světle. O mnoho lépe se mu vede jako floutkovi Finnovi, snícím o pokladu, v komediální odnoži téhož žánru jménem Bláznovo zlato (2008). Ještě pár takových úloh a McConaugheyho přerod v akční hvězdu bude dokonalý... Mezitím si ale zahrál ve Stillerově hollywoodské satiře Tropická bouře (2008).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.