Martin Henderson

15. 7. 2009 - 13:41 | Téma | red

Martin Henderson zdroj: tisková zpráva

Novozélandský herec Martin Henderson v posledních letech uniká ze škatulky hezouna a miláčka žen – jeho nejnovější hrdinové jsou vybaveni hustým vousem, ať to byl motorkář Ford v Torque: Ohnivých kolech (2004), anebo aktivista Jay ve Vzpouře v Seattlu (2007)

Martin Henderson Novozélandský herec Martin Henderson v posledních letech uniká ze škatulky hezouna a miláčka žen – jeho nejnovější hrdinové jsou vybaveni hustým vousem, ať to byl motorkář Ford v Torque: Ohnivých kolech (2004), anebo aktivista Jay ve Vzpouře v Seattlu (2007). Pověsti romantika se ale jen tak nevymaní, ze slušňáka se jen proměnil v rozervaného rebela.

Martin Henderson se narodil 8. října 1974. Pro herectví ho ve třinácti letech objevili producenti seriálu Strangers (1987) během konkurzu v jedné z aucklandských základních škol. Martin byl slibný sportovec i student, od té doby ale žije pouze herectvím. Henderson se zprvu stal televizní hvězdou: zazářil v lékařské soap-opeře Shortland Street (1992-95), za niž byl oceněn novozélandskou Television & Film Award. Obdobné úspěchy slavil i v Austrálii: objevoval se v soap-opeře Home and Away (1996) či v dramatickém seriálu Letecká společnost Blue Sky (1997-99). Při natáčení teenagerské série Pot a dřina (1996) se stal patronem o pět let mladšího kolegy Heatha Ledgera. Byl to právě Henderson, kdo šestnáctiletého adepta herectví přesvědčil opustit rodný Perth a přesunout se za filmovou dráhou do Sydney. Několik měsíců pak sdíleli byt.

Martin Henderson ve filmu Torque: Ohnivá kola Při dalším kariérním skoku už bylo všechno jinak: do Los Angeles se Martin Henderson stěhoval až po Ledgerovi. Učinil tak dvouleté herecké stáži v newyorského Neighborhood Playhouse a úspěšném filmovém debutu v australské taneční romanci Kick (1999). Zatímco z Ledgera se mezinárodní hvězda stala s premiérou komedie Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999), Hendersona čekaly dva roky neúspěšných konkurzů. Všiml si jej až režisér John Woo, právě připravující válečné drama Kód Navajo (2002). Henderson v něm hrál jednoho z podřízených desátníka Enderse (Nicolas Cage), konkrétně vojína Nellieho.

Nového mužného hrdinu s rošťáckým úsměvem objevil horor Kruh (2002). Henderson představoval bývalého manžela protagonistky (Naomi Wattsová), který pomáhá s pátráním po zabijácké videokazetě; ukázal se jako uvěřitelný akční rek, a přitom citlivý muž s chlapeckým šarmem.

Martin Henderson ve filmu Moje velká indická svatba V pohledném Martinu Hendersonovi nalezli tvůrci učiněného pohádkového prince. Zahrál si sympaťáka obestřeného hávem záhadnosti v dánsko-irském milostném dramatu Skagerrak (2003). Následující rok – 2004 – pak strávil ve dvou velkých a jedné menší romantické úloze. Představil se v Mé velké indické svatbě, zbollywoodizované variaci Pýchy a předsudku, jako hlavní mužský hrdina Darcy. Křečovitá adaptace však Hendersonovu hvězdou hodinu neodbila. Stejně opominutelnou je i love story dvou mladých právníků Dokonalé protiklady, v níž se Henderson sešel s Piper Perabovou. Mladé publikum si tak Hendersona zapamatovalo až zásluhou videoklipu Britney Spears k písni Toxic, kde jej mladá a tehdy ještě slavná zpěvačka svádí svými lepými tvary. Hercovu kariéru neoživila ani chystaná špionážní série Mr. and Mrs. Smith (2007); televizní verze oblíbeného filmového hitu se dočkala jediného dílu, Hendersona se tak nový Brad Pitt nestal.

Martin Henderson V druhé polovině nultých let se Henderson na plátně objevuje ozdoben vousem. Jeho novým hrdinou se stává mladík nespoutaného srdce, ani zde však neměl mnoho štěstí na ty správné projekty. Coby osamělého motorkáře Forda, jenž bojuje za nápravu své pověsti, ho ukázal tuctový akční thriller Torque: Ohnivá kola (2004). Zromantizované válečné dobrodružství Rytíři nebes (2006) jej stylizuje do úlohy rozervaného kapitána eskadry amerických pilotů. V gangsterce Sejmi eso (2006) byl ex-policistou Elmorem, jedním z mnoha chamtivců pasoucích po milionové odměně. Nejvýraznější rolí Martina Hendersona tak snadno mohl být protestant Jay, bojovně naladěný i vědomý si marnosti svých snah, z politického dramatu Vzpoura v Seattlu (2007). Snad vůbec poprvé tu dostal komplexněji pojatou figuru, ani Jayovi se ale nevyhnula značná dávka idealizace.

Vedle své americké kariéry nezanevřel Henderson ani na australskou kinematografii. Krátce se objevil v Home and Away: Romances (2005), filmové verzi televizní soap-opery, jež se podílela na startu Hendersonovy kariéry. Ale především: po boku Cate Blanchettové zosobnil v dramatu Malá ryba (2005) postavičku hrdinčina bratra Raye, jenž se marně pokouší prorazit jako drogový dealer. Henderson zde dokazuje, že není jen zasněným romantikem, že je schopen hlubších hereckých ponorů nutných k výpovědi o společnosti a člověku. S Austrálií je spjata i Hendersonova nejbližší budoucnost: po krimidramatu Cedar Boys (2009) by se měl objevit v chystaném Schepisiho válečném dramatu Last Man.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.