Marley a já

11. 3. 2009 - 9:14 | Téma | red

Marley a já zdroj: tisková zpráva

Americký film popisuje humornou formou téma věčně živé a divácky vděčné: soužití až příliš živého psího domácího mazlíčka s členy jedné rodiny

Americký film popisuje humornou formou téma věčně živé a divácky vděčné: soužití až příliš živého psího domácího mazlíčka s členy jedné rodiny.

Na začátku byla velká láska a svatba ve veliké sněhové vichřici ve státě Michigan. Novomanželé Groganovi se tudíž rozhodli žít na Floridě. Pak přišel manželský život, nový dům a nová práce ve dvou různých novinách. A potom se objevil pes (jako oddálení dalšího životního kroku, kterým by bylo první dítě). Štěně labradora bylo pojmenováno Marley.

Marley je přírodní síla. Nikterak se nepodobá milému, poslušnému pejskovi, Marley se řídí vlastním „rozumem“. Není to zrovna malý pes, nudí se poměrně rychle a tudíž je schopen zničit velké množství předmětů všeho druhu v rekordním čase. Marley neposlouchá, a tak ho Groganovi zapíší do psí školy poslušnosti. Tato přirozeným způsobem komická scéna je pro každou osobu, která byla „vlastněna“ psem podobného druhu, skutečně velmi pravdivá…

Ale film není jen o životě veselého, energetického hafana s neomezenou schopností lásky a ničení. Je to také o manželství dvou šťastných lidí. John a Jennifer Groganovi (Owen Wilson a Jennifer Anistonová) mohli dělat svá životní rozhodnutí, když je netížily nezaměstnanost a bytová krize, nicméně jejich manželství není jednoduché. Přijde den, kdy Jennifer vzdává práce úspěšné novinářky, aby mohla být ženou v domácnosti. Je vyčerpána dětmi a psem, proto chce, aby Marley zmizel. Je to přece jenom pes – a ona už toho všeho má dost. Buď Marley, nebo ona. A tak Marley odejde... na jeden den. Jennifer pochopí, že Marleyho domov je u nich, tento pes pevně srostl se svoji rodinou. A tak Marley dožije svoje dny se svými lidmi, jak by tomu mělo být u všech domácích zvířat. Dává svým lidem bezmeznou lásku, oddanost, poskytuje jim spoustu smíchu a zábavy, ale i mnoho obav a starostí. A absolutní věrnost, nejčistší formu lásky, zcela bez sobectví.

Scény s Marleym jsou nejlepší, opravdu komické, nenásilné a veselé. Ale jsou tu také debaty plné rozporů mezi manželi, kde se ukazuje, jak velký komický talent mají Jennifer Anistonová a Owen Wilson. Škoda, že ho nemohou využít ve filmech častěji, opravdových komických herců je málo. Eric Dane se objeví v roli Johnova kamaráda Sebastiana, který dělá taková ta “jiná” životní rozhodnutí a skončí jako redaktor New York Times, ale bez rodiny. A je to Owen, kdo je v jejich poslední společné scéně herecky silnější. Skvělé jsou scény s Alanem Arkinem v roli Arnieho Kleina, šéfredaktora s kamennou tváří, který udělá z nevycválaného reportérského štěněte Johna Grogana sloupkaře. Klein přikáže Groganovi psát do novin komentáře, ačkoliv ten by radši psal o požárech a lítal po radnicích. A když se Groganovi do tohoto vysněného druhu novinářského psaní nechce, Klein mu zdvojnásobí plat. V dnešní době by Grogan asi myl chodby... Drobnou roličkou cvičitelky psů paní Kornblutové se na plátna vrací Kathleen Turnerová.

John Grogan představuje ve svých novinových sloupcích světu Marleyho. A Marley i s Groganovou rodinnou se na dlouhá léta stávají součástí jeho psaní, od novin až po knihy. Opravdový pes v opravdové rodině, která jako ve snu postupuje od prvního domečku do předměstského sídla. Se třemi dětmi, všechno z jednoho novinářského platu. Skutečný John Grogan psal pro Philadelphia Inquirer do roku 2007. Film vznikl podle jeho knihy vydané v roce 2005. Byl to velmi nostalgický bestseller. Jedinou věcí, která se nám může v životě splnit jako Groganovým je ale pro většinu z nás právě jen – Marley.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.