Marco Beltrami: Hellboy – soundtrack

25. 1. 2008 - 14:26 | Téma | red

Marco Beltrami: Hellboy – soundtrack zdroj: tisková zpráva

O Marcu Beltramim zde padla řeč nejednou, naposledy nedávno při příležitosti premiéry sci-fi Já, Robot ( I, Robot)

O Marcu Beltramim zde padla řeč nejednou, naposledy nedávno při příležitosti premiéry sci-fi Já, Robot (I, Robot). Nyní je tu další jeho počin – comicsová záležitost Hellboy, kterou Beltrami složil pro film režiséra Guillerma Del Tora, jejichž vztah již vyrostl do míry jisté dvornosti. Beltrami pro něho předtím napsal hudbu k filmům Mimic a Blade 2. Zatímco Mimic byl spíše temnou horrorovou záležitostí a Blade 2 zase horrově akční, Hellboy je slušně jokerovsky ujetá hrdinsky-akční comicsová detektivka složená v odéru elfmanovského pojetí comicsu (mírné detektivní retro, valčíky, švihlosti) ...

Hned zkraje musím prohlásit, že jestli si Hellboye obstaráte do své sbírky, bude vás hodně bavit. Možná není kdovíjak originální, ale je hodně rozmanitý a mnohem méně přímočarý než podstatná většina Beltramiho prací. Kupříkladu – začínáme první skladbou (Oct. 7th, 1944), která nás přenese do roku 1944 a je z ní cítit tajemná válečná atmosféra. Pokračujeme prvním setkáním s Hellboyem (Meet Hellboy), které je obalené do burtonovských mystických andílkovských vokálů. A později zazní např. Fireproof, která si až vynucuje detektivní atmosféru staré školy, dále Rooftop Tango nebo závěrečná švihlost B.P.R.D.

Protože mluvíme o comicsu, nechybí zde řada motivů, bez kterých by to ostatní byla spíše jen taková omáčka. Je jich tu samozřejmě spousta – nejen výrazná témata pro Hellboye (Main Title, Stand By Your Man), Liz Shermanovou či jejich společné milostné téma (Hellboy a Liz), na své si přijdou i Abe Sapien, profesor Bloom a samozřejmě Rasputin. No, není divu, vždyť na Hellboyovi pracoval Beltrami téměř rok a složil pro něj úctyhodných 150 minut hudby, z nichž 45 minut vydaných labelem Varese Sarabande je žalostně málo.
Ale ti nejskalnější fandové by se snad všeho měli dočkat na DVD (pokud tedy do našich končin nedorazí jen oškubaná verze).

Pokud dojde na akci, jedná se saozřejmě opět o orchestrální nápor, ale tentokrát skutečně jen lehce okořeněný elektronikou, se kterou to jinak Beltrami umí velmi dobře (viz. Watcher / Sleduje tě vrah apod.). Do Hellboyova světa se to ale zas až tolik nehodí ...

Pokud bych měl soundtracku něco vytknout, kromě standardních potíží s kousky od vydavatelství Varese Sarabande (obal, délka, art...) by to byla především délka většiny skladeb, které mají většinou okolo jedné minuty. Ale i tohle je neduh Varese Sarabande (VS), protože na jejich soundtracích je téměř vždy jen filmová verze hudby. Některé firmy (např. Decca) však investují i do přetočení/překomponování materiálu, resp. vytvoření posluchačské verze. Na druhou stranu chápu, že pokud někdo vydává takové množství hudby jako VS, nemůže si to dovolit u každého titulu – ale to tu vlastně ani nechci rozebírat, protože většina zde recenzovaných titulů z poslední doby pochází z VS (Chronicles of Riddick, I, Robot, Out of Time ...) a nemá cenu tento problém přiřknout jen konkrétnímu titulu.

Verdikt: Zábavné, různorodé, akční ... prostě comicsový soundtrack jak řemen!

Hodnocení: 80%

Seznam skladeb:

01. Oct. 7th, 1944 (1:18)

02. Meet Hellboy (1:29)

03. Main Title (1:06)

04. Snow Walkers (2:22)

05. Liz Sherman (2:26)

06. Fireproof (1:34)

07. Rooftop Tango (1:13)

08. Wake Up Dead (3:19)

09. Evil Doers (2:44)

10. Kroenen's Lied (1:57)

11. Father's Funeral (2:03)

12. Alley Fight (3:11)

13. Nazis (2:43)

14. Investigating Liz (3:22)

15. Abe Sapien (1:28)

16. Mechanical Mausoleum (0:41)

17. Soul Sucker (3:31)

18. Stand By Your Man (2:32)

19. Hellboy & Liz (2:46)

20. B.P.R.D. (2:58)

Celkový čas: 45:13

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.