Macbeth - preview

23. 2. 2009 - 12:43 | Téma | red

Macbeth - preview zdroj: tisková zpráva

Adaptace Shakespeareovy klasiky od Geoffreyho Wrighta se odehrává mezi gangy Melbourne. Tak, jako před lety zrežíroval Baz Luhrmann Romea a Julii v nakažlivě klipovém stylu, chystá nyní další australský režisér Geoffrey Wright moderní zpracování jiné Shakespeareovy hry Macbetha

Tak, jako před lety zrežíroval Baz Luhrmann Romea a Julii v nakažlivě klipovém stylu, chystá nyní další australský režisér Geoffrey Wright moderní zpracování jiné Shakespeareovy hry Macbetha. Premiéra je ohlášena na nadcházející MFF v Torontu.

Macbeth SYNOPSE:
Odehrává se v podsvětí dnešního Melbourne. Macbeth (Sam Worthington) je věrným stoupencem místního mafiána Duncana (Gary Sweet). Jenže potom potká tři dospívající slečinky - čarodějnice, které mu řeknou, že jednou získá velkou moc. Macbeth se rozhodne vyjít proroctví naproti. Řekne o něm své ženě (Victoria Hill), která je závislá na drogách a oplakává smrt jejich jedináčka. Manželé upečou na Duncana zradu a milého mafiósa zavraždí. Vzápětí se Macbeth opravdu stává šéfem gangu. Aby ale svou nově nabytou moc uhájil, bude muset dál vraždit a páchat násilí. Přeživší nepřátelé se proti němu nakonec sjednotí a pokusí se jej zlikvidovat.

Macbeth INSPIRACE:
Macbeth je světoznámou divadelní hrou alžbětinského dramatika Williama Shakespearea. Tragédie vznikla na přelomu 16. a 17. století a vypráví o nebezpečí touhy po moci, o zradě přátel, o proměně hrdiny v tyrana.

Nejznámější úpravou shakespearovské anebo jiné klasiky do moderních časů je zmiňovaná Luhrmanova verze Romea a Julie. Režisér tu zachoval původní dialogy (Wright to dělá také) a děj přenesl do moderního světa bohatých teenagerů se vším glamourem a dunivým soundtrackem. Zubu času Luhrmanova verze odolává díly komiksové zkratce a nadhledu.

Macbetha zfilmovali například Orson Welles (Macbeth), či Roman Polanski (The Tragedy of Macbeth). Akira Kurosawa jej v Krvavém trůnu přenesl do středověkého Japonska. V Mužích bez respektu (1991) Williama Reillyho je děj přenesen do prostředí newyorské mafie, v Maqbool (2003) Vishala Bharadwaje zase do podsvětí Bombaje.

Macbeth UPOUTÁVKA:
Jde nepochybně o jeden z lepších letošních trailerů. Jde o dynamický sestřih akčních momentů na hudební podklad, jehož hlavní část obstarává melbournská parta Devastations se skladbou Take You Home. Melbournské podsvětí je ve Wrightově Macbethovi světem sofistikovaných klubů, samozřejmostí jsou drahá auta, módní extravaganza i široký zbrojní arzenál. Velmi slibný výtvarný styl snímku podtrhuje expresivní divadelní svícení a surrealistické prvky. Jedinou vadou na kráse upoutávky Macbetha je použití poněkud fádního písma.

OBSAZENÍ:
Wright obsadil Macbetha většinou mladými australskými herci, kteří až na výjimky mimo domovinu dosud žádného věhlasu nedošli. Hned hlavního hrdinu Macbetha sehrává talentovaný Sam Worthington, jehož doba už přichází. Loni ztvárnil titulku v nejúspěšnějším australském filmu roku Somersault, příští rok se objeví v horroru Rogue Grega McLeana, jenž zaujal strhující a nevídaně brutální zabijačkou Wolf Creek (2005). Macbethovu ženu podává Victoria Hill, jinak též autorka scénáře Macbetha. Macduffa sehrál Lachy Hulme, Banquo se stal kořistí veterána Steva Bastoniho (Matrix Reloaded, 15 Amore). Malcolma hraje Matt Doran (The Great Raid, Matrix), gangstera Macdonwalda herec, kaskadér i režisér Nash Edgerton a Duncana Gary Sweet (Alexandra's Project).

Macbeth TVŮRCI:
Geoffrey Wright o sobě dal vědět drsnou sondou do světa australských skinheadů Romper Stomper (1992) s Russellem Crowem v hlavní roli. O dva roky později režíroval akční drama Metal Skin o mladících posedlých rychlými auty a v roce 2000 krvák o zabijákovi panen Cherry Falls s Brittany Murphyovou v hlavní roli. Scénář Macbetha je dílem Wrighta a Hillové. Kameraman Will Gibson snímal Wolf Creek, střihačka Jane Usher Wrightovi pomáhala už na Romper Stomper

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.