Lord of War - preview

9. 1. 2006 - 14:36 | Téma | red

Lord of War - preview zdroj: tisková zpráva

Nicolas Cage jako ruský obchodník se zbraněmi v thrilleru Andrewa Niccola Nadaný Novozélanďan Andrew Niccol (Gattaca) uvede na podzim svůj třetí celovečerní autorský film – akční thriller Lord of War o zbraních

Nadaný Novozélanďan Andrew Niccol (Gattaca) uvede na podzim svůj třetí celovečerní autorský film – akční thriller Lord of War o zbraních. Hlavní role ztvárnili Nicolas Cage, Ethan Hawke a Bridget Moynahan. V USA má Lord of War premiéru 16.9., u nás zatím 12.01.2006.

Jurij Orlov je ruský emigrant. Jeho rodina opustila SSSR v roce 1980 a Jurij se chytí v OSN. Brzy ale zjistí, že mnohem větší kariéru udělá, když bude potají prodávat zbraně. Pistole, samopaly, tanky i helikoptéry. A ve velkém. Spolu se svým bratrem Vitalijem (Jared Leto) se Jurij pomalu vyškrábe mezi elitu světových obchodníků se zbraněmi.
Lord of War Sbalí světovou královnu krásy s bohémským jménem Ava (Bridget Moynahan), žije na noze vysoké jak žižkovská věž a aniž by si zapotil tričko stačí běžet před konkurencí, odhalovat plány vykutálených exotických despotů, kteří si krk zdobí pásy munice i unikat agentovi Interpolu Jackem Valentinem (Ethan Hawke), jehož oči jsou úzké výhružněji, než ústí brokovnice.
Pak se ale věci zvrtnou, Vitalij nahlédne hrůzu bratrského počínání a Jurij spatří krev, která nejde smýt.

Upoutávka Lord of War zaujme reklamně pózující kamerou, kulinářským porcováním plátna a koneckonců i bezstarostným soundtrackem. Jurij je tu prezentován jako chlapík maximálně v pohodě. Střílí fóry od boku a užívá si (zaslouženého) luxusu.
Lord of War V tomhle světle působí i plakáty s tváří a fontem zformovaným z nábojnic sice efektně, ale poněkud prvoplánově. Asi se mi nějak nechce věřit, že by Niccol chtěl dokázat na plátno přivést ohnivé balkánské šílenství a la Emir Kusturica a bylo-li by Lord of War navážno, míří podle mě na komoru patosu…

Nicolas Cage v poslední době představuje především chladnokrevné a ostrovtipné chlapíky na +těsně za hranou zákona - Švindlíři (Matchstick Men), Lovci pokladů (National Treasure) a tahle role mu evidentně sedne. Kromě Lord of War se Cage v nejbližší době objeví i jako hlasatel počasí v komedii The Weather Man a motocyklový démon v adaptaci komiksu Ghost Rider.
Ethan Hawke byl u nás naposledy k vidění v Linklaterově ukecané improvizaci Před soumrakem (Before Sunset). Jared Leto měl zatím nejsilnější roky okolo přelomu století, kdy zahrál v Americkém psychu (American Psycho) a zejména ve strhujícím Rekviem za sen (Requiem for a Dream). Bridget Moynahan (Já robot (I, Robot)) nahradila v roli naivní Avy původně zamýšlenou Monicu Bellucci, která odřekla kvůli těhotenství.
V Lord of War se ještě objeví veterán Ian Holm (Letec (The Aviator), Ohnivé vozy (Chariots of Fire)) a Eamonn Walker (Slzy slunce (Tears of the Sun)).

Lord of War Andrew Niccol debutoval v roce 1997 sci-fi Gattaca právě s Ethanem Hawkem a také Umou Thurmanovou. O dva roky později byl nominován na Oscara za scénář ke k tragikomedii Petra Weira Truman Show (The Truman Show). V roce 2002 režisér uvedl pohádkovou sci-fi komedii ze světa zábavy s Alem Pacinem S1m0ne a potom se scénáristicky a produkčně podílel na Spielbergově Terminálu (The Terminal). Lord of War je jeho prvním režijním počinem, který vychází z reality.
Dle všeho je ale možná lepší k Lord of War přistupovat s lehčím srdcem nesvázaným skutečností, se srdcem vhodným pro odpolední thrillerovou komedii – přes nabité obsazení je to pořád o chlapovi, který by rád vyzbrojil celou planetu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.