Liv Tylerová

14. 11. 2008 - 15:41 | Téma | red

Liv Tylerová zdroj: tisková zpráva

Arwen z filmové trilogie Pán prstenů začínala jako modelka. Mladá herečka, která do showbusinessu vstupovala jako modelka. Účinkovala v řadě filmových hitů (Armageddon, trilogie Pán prstenů) i ve snímcích uznávaných tvůrců Bernarda Bertolucciho a Roberta Altmana

Mladá herečka, která do showbusinessu vstupovala jako modelka. Účinkovala v řadě filmových hitů (Armageddon, trilogie Pán prstenů) i ve snímcích uznávaných tvůrců Bernarda Bertolucciho a Roberta Altmana.

Liv Tylerová Liv Tylerová se narodila 1. července 1977 v Portlandu ve státě Maine. Ke světu umění měla blízko již během svého dětství, je dcerou bývalé modelky Bebe Buellové a lídra rockové skupiny Aerosmith Stevena Tylera. Jejím otčímem je rocková hvězda Todd Rundgren. V roce 1991 se čtrnáctiletá Liv a její matka přestěhovaly do New Yorku, kde by měla Liv příležitost uplatnit se v modelingu. Po řadě úspěchů byla již v roce 1994 Tylerové mola módních přehlídek či občasné účinkování v reklamě málo, a tak se rozhodla zkusit štěstí také ve filmu. Nejprve hrála s Alicií Silverstoneovou ve videoklipu Crazy (1994) skupiny Aerosmith. V celovečerním filmu debutovala Tylerová jednou z ústředních rolí v thrilleru Bruce Beresforda s Richardem Dreyfussem Němý svědek (1994). Nedlouho poté Liv zazářila v dramatu Jamese Mangolda Heavy (1995), které bylo oceněno na Sundance festivalu. Objevila se též v komerčně nepříliš úspěšné komedii Na plný pecky (1995) o několika teenagerech pracujících v hudebním obchodě.

Liv Tylerová Průlom pro Liv Tylerovou nastal v roce 1996. Woody Allen sice nakonec vystřihl její drobnou úlohu ze svého muzikálu Všichni říkají: Miluji tě, Tom Hanks jí však svěřil roli ve svém režijním debutu, hudební retrokomedii To je náš hit!. A když klasik italské a světové kinematografie Bernardo Bertolucci hledal „nejkrásnější dívku na světě“ do svého dramatu Svůdná krása (1996), zaujaly ho půvaby tehdy devatenáctileté Liv. V totmo snímku tak byla Tylerová obsazena do své první hlavní úlohy: hrála mladou Američanku, která odcestuje do Toskánska poznat svého otce. Drama, v němž se objevili také Jeremy Irons či Jean Marais, bylo příběhem o dospívání a s ním spojenou ztrátou nevinnosti. Zajímavou příležitost nejmladší dcery z bohaté rodiny získala Tylerová v romantickém dramatu Rande (1997), v němž účinkovala po boku Joaquina Phoenixe. V témže roce ji navíc režisér Oliver Stone obsadil do malé roličky v noirovém thrilleru U-Turn se Seanem Pennem.

Liv Tylerová: Táta na plný úvazek Přestože se Liv Tylerová, v osobním i profesionálním životě velmi neortodoxní žena, vyjadřovala k Hollywoodu značně skepticky, přijala v roce 1998 roli v jednom z nejdražších snímků roku, katastrofické sci-fi Armageddon. Hlavními hvězdami snímku byli Bruce Willis a Ben Affleck, pro Liv prý ale bylo největším lákadlem hrát společně s Billym Bobem Thorntonem a Stevem Buscemim. Po první roli v čistě komerčním (a velmi úspěšném) snímku se Tylerová vrátila k menším projektům. V historickém dobrodružném snímku Plunkett & Macleane o dvojici úspěšných zlodějů se objevila po boku Roberta Carlylea a Jonnyho Lee Millera. Režisérka Martha Fiennesová obsadila Tylerovou do role Taťány ve své verzi Puškinova klasického literárního díla Evžen Oněgin. Ve snímku nazvaném Onegin (1999) hrál titulní roli režisérčin bratr Ralph. Přes pozoruhodné výkony obou hlavních představitelů nezaznamenalo toto romantické drama výraznější komerční ani kritický ohlas.

Liv Tylerová Hned do dvojice svých snímků Tylerovou obsadila legenda amerického filmu Robert Altman. Jednalo se o jednu z hlavních úloh v sympatické komedii s detektivní zápletkou Vítejte v Holly Springs (1999) a roli v dramatu Dr. T. a ženy (2000). V něm hraje titulní úlohu úspěšného gynekologa Richard Gere. Zatím patrně nejvýraznější role získala Tylerová v roce 2001. V nezávislé černé komedii Začalo to jedné žhavé noci podala v roli okouzlující intrikánky Jewel svůj patrně nejlepší herecký výkon. Z jiného soudku je její úloha ve veleúspěšné filmové trilogii Pán prstenů. Účinkování v adaptaci literárního díla J. R. R. Tolkiena přineslo Tylerové proslulost u širokých vrstev filmového publika, přestože postavu elfky Arwen většina fanoušků literární předlohy nemá příliš oblibě. Původně byla totiž tato postava zamýšlena jako elfí bojovnice, která mistrně ovládá svůj meč (Tylerová se v nejednom rozhovoru zmiňuje, že musela projít velmi tvrdým výcvikem). I z konečné podoby snímku toto pojetí, které ostře kontrastuje s Tolkienovou vizí, místy probleskuje. Nadlouho poslední rolí bylo pro Tylerovou melodrama Kevina Smithe Táta na plný úvazek (2004), v němž si zopakovala své účinkování po boku Bena Afflecka. Do Hollywoodu se navrací jako osudová kráska Betty Rossová k comicsové podívané Neuvěřitelný Hulk (2008). Vyzkoušela si i krvavý horor - jmenuje se Oni (2008).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.