Liam Neeson

15. 10. 2008 - 9:28 | Téma | red

Liam Neeson zdroj: tisková zpráva

Liam Neeson je úspěšný irský herec, jehož tvář proslavil film Stevena Spielberga Schindlerův seznam

Liam Neeson je úspěšný irský herec, jehož tvář proslavil film Stevena Spielberga Schindlerův seznam. Často dostává role v dramatech, ale objevuje se ve snímcích různých žánrů. Hrál Qui-Gon Jinna v Hvězdných válkách a známe ho také z úspěšné romantické komedie Láska nebeská.

Liam Neeson William John Neeson se narodil 7. června 1952 v severoirském městečku Ballymena. Jeho rodiče byli katolíky (matka pracovala jako kuchařka v dívčí škole a otec byl správcem v chlapecké škole). Přestože bydleli v protestantské části města, Liam nikdy nezažil náboženské napětí tak význačné pro Irsko. V devíti letech se začal věnovat amatérskému boxu, z kterého si odnesl zlomený nos. Po střední škole se dal na studia fyziky a počítačové techniky na Queens College v Belfastu, která však nezvládl a ze školy odešel. Nechtěl ale zklamat rodiče a začal studovat St. Mary´s Teaching School v Anglii s cílem stát se učitelem. Během těchto studií si ještě přibral drama a herectví, což se mu nakonec stalo osudným – pedagogická studia nikdy nedokončil.

Excalibur Poprvé na jevišti stanul ve svých čtyřiadvaceti letech v belfastském divadle Lyrics Player Theatre ve hře The Risen People. Po dvou letech odešel do Abbey Theatre v Dublinu. Tam hrál v úspěšných titulech Překlady od Briana Friela a Udavač podle knihy Liama O´Flahertyho. V roce 1980 si ho všiml režisér John Boorman a obsadil ho do historického velkofilmu Excalibur jako Sira Gawaina. O tři roky později se Neeson objevil ve sci-fi Planeta Krull a v roce 1984 si zahrál po boku Mela Gibsona a Anthonyho Hopkinse námořníka Churchilla v historickém filmu Bounty. V polovině 80. let se přestěhoval do Los Angeles a Hollywood se o něj začal víc zajímat. Tehdy se objevil v mnoha televizních filmech, zahrál si i s hvězdami jako je Cher (Podezřelý, 1987), Diane Keatonová (Být dobrou matkou, 1988) a také ve filmu Woodyho Allena Manželé a manželky (1992).

Schindlerův seznam Zlom v jeho kariéře přišel v době, kdy se poprvé objevil na Broadwayi. V roce 1992 tam dostal roli v divadelní hře Anna Christie, která slavila obrovské úspěchy. Zaujal i režiséra Stevena Spielberga, jenž si Neesona vybral jako představitele německého obchodníka Oskara Schindlera, který během druhé světové války zachránil přes tisíc Židů. Schindlerův seznam se stal hitem roku 1993 a Neeson byl za svůj výkon nominován na Oskara a Zlatý Glóbus. Tehdy se také seznámil se svou budoucí ženou Natashou Richardsonovou, se kterou si v roce 1994 zahrál v dramatu Nell. Jakmile Neeson dokázal, že zvládá i hlavní role, začal je dostávat. Objevil se v historických filmech Rob Roy (1995) a Michael Collins (1996). V tom druhém s ním hráli Ian Hart, Alan Rickman nebo Julia Robertsová. V roce 1997 natáčel v Praze filmový přepis románu Victora Huga Bídníci, ve kterém dostal roli Jeana Valjeana.

Láska nebeská O dva roky později se objevil jako jedna z hlavních postav Hvězdných válek. Když se dozvěděl, že se má natáčet Epizoda I – Skrytá hrozba, tolik toužil si ve filmu George Lucase zahrát, že si ani nepřečetl scénář a roli ihned přijal. Po natáčení ale prohlásil, že to byl jeden z jeho nejhorších zážitků, protože si po celou dobu natáčení připadal jako loutka. Dále jsme ho mohli spatřit například v krimi-komedii Stydlivý polda (2000) nebo po boku Harrisona Forda v dramatu K 19: Stroj na smrt (2002). V tom samém roce si zahrál ve filmu Gangy New Yorku, rok poté v úspěšné romantické komedii Láska nebeská, kde se kromě něj objevily herecké hvězdy Emma Thompsonová, Keira Knightleyová, Alan Rickman, Hugh Grant a Colin Firth.

V roce 2004 dostal jednu hlavní roli v dramatu Kinsey. Následující rok pak byl pro Neesona obdobím velkofilmů, diváci ho mohli spatřit hned ve dvou z nich. Prvním je válečné drama z dob křižáckých válek Království nebeské, kde se v hlavní roli představí Orlando Bloom. Druhým snímkem je další film o Batmanovi – Batman začíná, kde si zahrál protivníka ústředního hrdiny, francouzského obchodníka Henriho Ducarda. Ve třetím vysokorozpočtovém filmu, dětském fantasy Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, pak propůjčil svůj hlas vznešenému lvu Aslanovi. Krom toho se Neeson představil v dalším snímku Neila Jordana, tragikomedii Snídaně na Plutu (2005). Akční žánr osvěžil svým pojetím osamělého bojovníka v thrilleru 96 hodin (2008). Pracuje též na několika dalších projektech. Z nich nejzajímavějším je připravovaný film Stevena Spielberga o americkém prezidentovi Abrahamu Lincolnovi, Neeson je jedním z kandidátů na ústřední roli.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.