LFŠ 2001: shrnutí

28. 1. 2008 - 15:31 | Téma | red

LFŠ 2001: shrnutí zdroj: tisková zpráva

I letošní LFŠ přinesla hojnost projekcí nových českých filmů, o něž byl mezi návštěvníky nemalý zájem

MachatI letošní LFŠ přinesla hojnost projekcí nových českých filmů, o něž byl mezi návštěvníky nemalý zájem. Režisérovi Cabrioletu, debutantovi Marcelu Bystroňovi se nepozdávalo, co o jeho filmu napsal do katalogu LFŠ kritik Jan Jaroš, a rozhodl se věc řešit pěstně; jeho podprůměrnému filmu to však na kvalitě nijak nepřidalo. Veterán Jan Švankmajer ve svém Otesánkovi na lidovou pohádku originálně narouboval aktuální témata neplodnosti a konzumu. Maximální návštěvnost mělo uvedení Tmavomodrého světa, doprovázené stejně jako v případě ostatních domácích filmů autorskou delegací. Překvapivě povedený byl tři roky starý "komerční i umělecký propadák" (Jan Jaroš) Panství, natočený v mezinárodní produkci se zahraničními hvězdami včetně Petera O'Toola. Detektivní komedie, která nezapře svou divadelní předlohu, těží zejména z vtipných dialogů. Zatímco režii obstaral Kenneth Berris, hlavní roli inspektora přijal Martin Dejdar, který celý ambiciózní projekt pomáhal postavit na nohy.

v dešti Již postarším titulem je i film Radima Špačka Mladí muži poznávají svět, který byl na LFŠ uveden v sekci jugoslávského filmu: jde o hraný dokument, odehrávající se ve válkou zmítaném Sarajevu. Dokumentem takříkajíc čistokrevným je naopak snímek The Plastic People Of The Universe Jany Chytilové, který úspornou a nepatetickou formou mapuje historii stejnojmenné české kapely. Spolu s autorkou film osobně uvedl Egon Bondy, který s "Plastiky" úzce spolupracoval a objevil se proto i na plátně.

Předvídatelná Cesta z města (režie: Tomáš Vorel) nepřinesla nic nového, v distribuci nijak nezazářila a příliš neuchvátila ani publikum na LFŠ. Ambiciózní Kytice režiséra a kameramana F. A. Brabce pouze ilustrovala Erbenovu předlohu a jen na několik okamžiků se přestala dotýkat kýče, přesto však v Uherském Hradišti zaznamenala slušný ohlas. Slabým Paralelním světům ještě ublížila debata-nedebata s arogantním režisérem Petrem Václavem. Kolekci doplňoval Anděl Exit v režii Vladimíra Michálka a muzikál Filipa Renče Rebelové.

na tripu v JAR Arzenálu českých filmů na LFŠ sekundovala i trojice filmů slovenských. Diváci tak mohli vidět poněkud příliš uhlazenou Krajinku (režie: Martin Šulík), údajně krutě nepovedené Vadí nevadí (Eva Borušovičová) a titul Vladimíra Adáska Hana a jej bratia.

Vítanou sekcí na LFŠ bývají ozvěny filmových festivalů. Ti, kdo to nestihli v Karlových Varech, tak mohli v Uherském Hradišti vidět například Píseň pro Martina, lehce sentimentální, ale fungující příběh o lásce "na stará kolena", na niž dopadne stín Alzheimerovy choroby. Oba hlavní představitelé, Sven Wollter a Viveka Seldahl, získali v Karlových Varech ceny za herecký výkon. Přízračný svět (Terry Zwigoff), v němž hrají například Thora Birch nebo Steve Buscemi, byl natočen podle amerického komiksu o dívce, která se ve světě kolem sebe cítí jako cizinka; satirických kvalit své kultovní předlohy film podle všeho nedosahuje. Překvapivě kultivovaný, ale rozhodně ne špatný je dokument The Filth And The Fury, v němž Julien Temple reviduje příběh Sex Pistols, zkreslený manažerem Malcolmem McLarenem ve dvacet let starém filmu The Great Rock'n'roll Swindle.

Z filmů v hlavní sekci Film a erotika je třeba vyzdvihnout poslední Fassbinderův počin Querelle podle předlohy Jeana Geneta: příběh z námořnického prostředí, odehrávající se na pozadí surrealistických a výrazně stylizovaných kulis, není z těch, do kterých byste pronikli napoprvé, ale o to raději se k němu budete vracet. Z neopomenutelných filmů s erotickým podtextem byly v Uherském Hradišti naštěstí k vidění Smrt v Benátkách, Mlčení, Saló aneb 120 dnů Sodomy nebo Poslední tango v Paříži. Do jinak až příliš vážně brané sekce pronikly díky dánskému zpracování Millerových Tichých dní v Clichy (Jens Jorgen Thorsen) osvobozující paprsky humoru a nadhledu. To se povedlo i filmu Sitcom režiséra Francoise Ozona, jenž patřil nejen pro systematické potírání klišé a konvencí k tomu (subjektivně) zdaleka nejlepšímu, co bylo na letošní LFŠ k vidění.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.