Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň - preview

7. 7. 2008 - 9:34 | Téma | red

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň - preview zdroj: tisková zpráva

V těsném závěsu za Tolkienem a jeho Pánem prstenů se v polovině minulého století Irčan C

V těsném závěsu za Tolkienem a jeho Pánem prstenů se v polovině minulého století Irčan C.S. Lewis pustil do psaní sedmidílné románové série Letopisy Narnie (Chronicles of Narnia) o neobyčejných dobrodružství 4 dětských hrdinů v pohádkové zemi Narnie. První díl filmové adaptace těchto slavných knih se do kin dostane letos v prosinci pod názvem Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch & the Wardrobe).

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň Odehrává se v Anglii během 2. světové války. Sourozenci Lucinka, Zuzana, Petr a Edmund Pavensieovi jsou posláni na velkolepé venkovské sídlo jistého váženého profesora. Tady při hře na schovávanou děcka objeví tajemný šatník, velikou skříň, skrze kterou se dostanou do Narnie. Narnie je ale ztuhlá zimou a ledem. Skřítkům, faunům, obrům i roztodivným mluvícím zvířatům táhne na nohy a jenom ďábelská Bílá čarodějnice (Tilda Swintonová) si lebedí… Děti se rozhodnou pomoci lvu Aslanovi, který kdysi stál u vzniku říše, a společnými silami se pokusí mrazivé kouzlo zlovolné čarodějky zlomit.

Podle prvního vydaného teaseru vypadá Narnia jako kterékoli moderní dobrodružství pro dvanáctileté děti: vyleštěné efekty, autobusy kostýmů, mocná hudba, velkofilmové akční sekvence (bez krve) – konečně všechno, co lze za 100 miliónů dolarů pořídit. Úvodní cesta dětí do „nepřátelského“ domu velmi připomíná Silberlingova Lemonyho Snicketa, pozdější akční scény zase Jacksonova Pána prstenů.

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň O Narnii se často hovoří jako o novém Pánovi prstenů a Disney do ní vkládá velké naděje. Obě filmové série (o adaptacích dalších dílů Lewisova díla nepochybujte) se opírají o širokou fanouškovskou základnu. Narnia je podobně fantastická země jako Středozem. A oba filmy nakonec byly natáčené v magických scenériích Nového Zélandu… Zatímco ale Pán prstenů těží z dávných evropských mytologií, Narnia vcelku otevřeně vychází z křesťanství. Navíc je Narnia spíše dětské čtení, zatímco LOTR láká i dospělé publikum. Vizuální efekty měla dle původních zpráv vyvinout společnost WETA Digital, která se proslavila ohromujícími efekty právě na LOTRovi. WETA nakonec ale zpracovala jen základní rysy figur. Zbytek probíhá v režii firmy Rhythm & Hues, která dělala např. na Cestě kolem světa za 80 dní (Around the World in Eighty Days).

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň Obsazení Narnie bezpochyby kraluje Tilda Swinton, její angažování coby zlé zimní čarodějnice mi ale díky hereččině tváři připadá možná až příliš samozřejmé – Swinton navíc hrála podobně androgynního Gabriela v Constantineovi. Narnii režíruje Andrew Adamson, který může za oba Shreky. Lev, čarodějnice a skříň je jeho hraným debutem, dle klipů však lze usuzovat, že odrežírované to bude suverénně. Kameramanem je Donald McAlpine. Mezi jeho zářezy patří podívané typu Moulin Rouge!, či Romeo + Juliet.

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň vletí ve světě do kin pár týdnů před vánoci a měsíc po čtvrtém Harry Potterovi. Podaří se Adamsonovi dosáhnout nejen velkolepých dekorací, ale i chytlavého příběhu? Podaří se mu odlákat děti od stárnoucího obrýlence? Podaří se mu využít toho, že po Lemony Snicketovi zbyla na jazyku jen pachuť prázdnoty? V ČR se to (zřejmě) dozvíme až na začátku ledna, jak už je ale konečně u filmů určených pro světový předvánoční trh zvykem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.