Legální BitTorrent

16. 5. 2006 - 12:53 | Téma | red

Legální BitTorrent zdroj: tisková zpráva

Warner Bros. a BitTorrent uzavřeli smlouvu o vzájemné spolupráci. Jde o řešení legalizace stahování filmů? Na poli nových forem filmové distribuce, jakož i ve válce mezi studii a organizacemi hájícími autorská práva na jedné a klienty peer-to-peer sítí a jejich provozovateli na druhé straně došlo tento týden k zajímavé dohodě

Na poli nových forem filmové distribuce, jakož i ve válce mezi studii a organizacemi hájícími autorská práva na jedné a klienty peer-to-peer sítí a jejich provozovateli na druhé straně došlo tento týden k zajímavé dohodě. Studio Warner Brothers uzavřelo smlouvu o legálním stahování filmů a televizních seriálů přes známý p2p klient BitTorrent.

Mrtvá nevěsta Shoda je unikátní v tom, že spojuje dosavadní nesmiřitelné soupeře. Jde však o podstatný krok k vyřešení palčivého problému masivního ilegálního stahování, anebo spíš o naivní pokus, jak přesunout nemalé náklady za distribuci na uživatele?

Ve filmové distribuci probíhá jedna revoluce za druhou. Nastupující digitální technologie pomalu, ale jistě vytlačují z kin celuloid. Kdo ví, jak dlouho tam ještě budou potřeba lidští promítači. Probíhá bitva mezi dvěma nástupci disku DVD: HD DVD a Blu Ray. Technologický pokrok, který se během posledních let odehrál ve všech ostatních článcích řetězce nakonec mnohým poskytuje pro sledování filmů dostatečné alternativy skutečného stříbrného plátna. A případní platící diváci tak (mnohdy v důsledku vlivu nákladných globálních reklamních kampaní) stahují nejnovější filmy, aniž by z toho jejich producenti viděli jedinou penny. Nic nepomáhá pochopitelná (byť agonická) agresivita MPAA (Americká filmová asociace), která v posledních letech nechala zavřít množství podezřelých serverů. Nic nepomáhá vítězství v loňském procesu MGM Studios vs Grokster Ltd. Nejvyšší soud USA tehdy jednomyslně rozhodl, že sdílení pomocí p2p klienta Grokster vede k porušování autorskyćh práv. Průzkum firmy BigChampagne říká, že v březnu 2006 používalo BitTorrent simultánně v průměru téměř 10 miliónu lidí, tj. meziroční nárůst o 35%. Jediným smysluplným řešením je nabídnout žádostivým a dobře vybaveným (domácí kina, PSP apod.) zákazníkům rychlé, pružné a kvalitní legální stahování: jakési filmové iTunes.

North Country Warner Bros. chce prostřednictvím BitTorrentu začít již v létě distribuovat přes 200 programů. V katalogu jsou lákavé aktuální celovečerní hity jako Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Harry Potter a Ohnivý pohár, nebo artovky typu Její případ i starší kultovní snímky Matrix, či Takoví normální zabijáci. Studio bude nabízet i jednotlivé díly televizních seriálů jako Babylon 5 a Dukes of Hazzard. O poplatcích za jednotlivé filmy se dosud diskutuje, u televizní produkce by se ceny měly pohybovat okolo 1 dolaru za epizodu. Programy budou chráněné kontroverzním DRM softwarem, který ale není ani tak dokonalý, aby zabránil pirátství, ani natolik elegantní, aby neomezoval práva těch, kteří za licenci zaplatí. Že i jakoukoli formu DRM lze rozlousknout, je nabíledni.

Harry Potter a Ohnivý pohár Hlavní výhodou spojení Warner Bros a BitTorentu by mělo být zachování unikátní přednosti torrentového stahování – maximální přenosová rychlost za nízkou cenu, kdy se náklady na distribuci rovnoměrně rozdělují mezi samotné uživatele. Zde se ale také skrývá i největší háček celé operace. V případě „scény“ ilegálního stahování totiž mezi uživateli funguje princip spojenectví a solidarity ohledně poměru stažených a sdílených dat. Uzavřená společenství si jí navíc vymiňují tvrdými pravidly – pokud uživatel dostatečně nesdílí (popř. neplatí), nemůže stahovat. Bude ale někdo ochotný po stažení dál sdílet i koupený film? Bude někdo ochotný platit studiím nejenom za produkt, ale i za to, že si ho vůbec může stáhnout? Východiskem by snad mohly být masivní slevy. Pro zachování uživatelského komfortu, který se u placené služby očekává, by však stahování mělo probíhat spíše přes pevné a k tomu určené servery, než přes síť osobních počítačů.

Kampaň Warner Bros a BitTorrentu je však i přes zjevné nedostatky jednou z těch odvážnějších, jakých jsme se ve zkostnatělém oboru filmové distribuce dočkali.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.