Lance Henriksen

26. 11. 2004 - 13:20 | Téma | red

Lance Henriksen zdroj: tisková zpráva

Představitel výrazných vedlejších úloh. Lance Henriksen se narodil 5. května 1940 v New Yorku. Po službě v americkém námořnictvu vystudoval prestižní Actor's Studio, filmovou hvězdou - tak jako řada jeho spolužáků - se však nikdy nestal

Lance Henriksen Lance Henriksen se narodil 5. května 1940 v New Yorku. Po službě v americkém námořnictvu vystudoval prestižní Actor's Studio, filmovou hvězdou - tak jako řada jeho spolužáků - se však nikdy nestal. Jeho tvář s ostře řezanými rysy se ale vryla do paměti nejednoho fanouška americké kinematografie. Již několik desetiletí je Henriksen obsazován především do rolí vrahů a násilníků, a to jak na jevišti (Richard III.), tak na televizní obrazovce a filmovém plátně.

Ve filmu se Lance Henriksen poprvé objevil již v roce 1962 (ve válečném snímku The Outsider), první výraznější roli však získal až v nezávislém filmu It Ain't Easy (1972). V Hollywoodu debutoval gangsterským dramatem s Alem Pacinem Psí odpoledne (1975). Ve druhé polovině sedmdesátých let Henriksen hrál v celé řadě dodnes populárních titulů, účinkoval v nich však pouze letmo. Takto je k vidění v akčním thrilleru Další muž (1976) se Seanem Connerym, v oscarovém dramatu Network (1976) či ve Spielbergově sci-fi Blízká setkání třetího druhu (1977). V hororu Damien (1978), pokračování veleúspěšného snímku Přichází satan!, získal naopak Henriksen jednu z rolí hlavních. Zlomem v Henriksenově kariéře je horor Piraňa 2: Létající zabijáci (1981). Při natáčení tohoto prostinkého snímku se totiž Henriksen spřátelil s režisérem Jamesem Cameronem, v jehož dalších filmech nejednou účinkoval. Výraznou úlohu získal Henriksen také v epickém dramatu Správná posádka (1983), věnovaném prvním americkým dobyvatelům vesmíru. Vedle Henriksena v pozoruhodném snímku zazářili například i Ed Harris či Dennis Quaid.

Lance Henriksen Přání stát se velkou filmovou hvězdou se Lanci Henriksenovi málem splnilo v roce 1984. Cameron totiž právě připravoval sci-fi Terminátor a do titulní role vraždícího robota z budoucnosti obsadil právě Henriksena. Po této úloze však zatoužil Arnold Schwarzenegger, původně obsazený do úlohy hlavního hrdiny; na Henriksena nakonec zbyla pouze malá role policisty. Ze škatulky představitele výrazných vedlejších postav se ostatně Henriksen již nikdy zcela nevymanil. O dva roky později mu Cameron svěřil úlohu androida Bishopa ve sci-fi thrilleru Vetřelci. Henriksen přihrával také Jeffu Bridgesovi a Glenn Closeové v thrilleru Zubaté ostří (1985) či Mickeymu Rourkeovi v akčním dramatu Fešák Johnny (1989). Několik málo hlavních rolí však přeci jen získal, vesměs ale ve snímcích okrajových a dnes zapomenutých. Z nich nejvýraznější jsou horory Near Dark (režírovala ho v roce 1987 tehdejší Cameronova manželka Kathryn Bigelowová) či Démon pomsty (1989). Henriksen ostatně patří již od poloviny osmdesátých let k vyhledávaným protagonistům hororových snímků, do svých filmů ho obsadila taková „esa“ tohoto žánru jako jsou Don Coscarelli (Souboj o přežití z roku 1989) či Stuart Gordon (Jáma a kyvadlo z roku 1990).

Lance Henriksen ve filmu Živý terč V první polovině devadesátých let střídal Lance Henriksen výrazné vedlejší úlohy v ambiciózních, ale často nepovedených hollywoodských produkcích (thriller Jennifer 8 s Umou Thurmanovou, dětinské sci-fi Super Mario Bros.) a hlavní záporné postavy v podprůměrných akčních filmech (Studený jako kámen). K vrcholům značně nevyrovnané Henriksenovy filmografie vedle - tentokrát jen epizodického - účinkování ve Fincherově Vetřelci³ (1992) patří padouch v akčním snímku Johna Woo Živý terč (1993). V našich kinech jsme mohli Henriksena vidět též ve futuristické sci-fi Útěk z Absolomu (1994) či v thrilleru Barva noci (1994) s Brucem Willisem. V roce 1995 se Henriksen objevil hned třikrát ve westernu, tuto „sérii“ tvořily tak odlišné tituly, jako byl Jarmushův psychologický western Mrtvý muž s Johnnym Deppem, Raimiho snímek Rychlejší než smrt se Sharon Stoneovou a starosvětsky pojatý Tajemný střelec, ve kterém podal Henriksen svůj patrně nejlepší výkon v hlavní roli. Ve stejném roce Henriksen ztělesnil také výrazné postavy ve dvou pozoruhodných snímcích režiséra Viktora Salvy: v melodramatu Bělásek a v drsném krimithrilleru Nature of the Beast. Jednu z životních rolí získal Lance Henriksen v televizní sérii Milénium (1996-1999), pocházející z tvůrčí dílny autora Akt X Chrise Cartera. V krimi s mysteriózními prvky se objevil v hlavní úloze psychiatra Franka Blacka, který napomáhá vyšetřování brutálních zločinů.

V posledních letech Lance Henriksen hraje převážně ve snímcích určených přímo pro videotrh. Nejvýraznější příležitosti dostal v pokračováních mnohadílných hororových sérií. K vidění tak byl například ve Vřískotu 3 (2000), ve třetím díle hororu Mimic nazvaném Mimic: Sentinel (2003) či v Hellraiserovi: Hellworld (2004), již osmém pokračování této řady. Snímek Vetřelec vs. Predátor (2004) navazuje dokonce na dvojici úspěšných filmových sérií a Henriksen se v něm představuje v úloze miliardáře Weylanda, jehož expedice se střetává s titulními monstry.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.