Kurýr 2

14. 10. 2005 - 8:37 | Téma | red

Kurýr 2 zdroj: tisková zpráva

Bývalý voják Frank Martin ( Jason Statham), který je díky svému přebujelému smyslu pro dodržování závazků ideálním přepravcem zásilek všeho druhu, se znovu ocitá v pořádném průšvihu

Bývalý voják Frank Martin (Jason Statham), který je díky svému přebujelému smyslu pro dodržování závazků ideálním přepravcem zásilek všeho druhu, se znovu ocitá v pořádném průšvihu. Na rozdíl od své předchozí zpackané mise, kdy si „omylem“ prohlédl balíček a nalezl v něm svázanou dívku, je v tom ale tentokrát zcela nevinně. Mohl snad předpokládat, že se jako řidič šestiletého synka jednoho z předních politiků může zaplést s podsvětím? Jenže neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Hodlají-li teroristé unést maličkého Jacka za každou cenu, ani Martin se svým speciálním výcvikem na ně nestačí. Postavit se skupince nebezpečných zloduchů s pestrým arzenálem palných zbraní pro něj ještě není neřešitelný problém, hrozícímu raketovému útoku na sebe i Jacka však již odolávat nelze, a tak raději vydává chlapce do rukou nepřítele. Do rozhodujícího střetu s vyděrači se však rozený bojovník, který není zvyklý dané slovo porušit, pouští doslova po hlavě. I kdyby proti němu mělo stát celé miamské podsvětí a policejní sbor dohromady…

Zlaté dítě francouzské kinematografie Luc Besson, který se v posledních letech vrhl do produkce tuctových akčních a dobrodružných snímků, stále neumdlévá a zásobuje naše kina rok co rok alespoň třemi, čtyřmi tituly. Sympaticky skromný Kurýr (2002) patřil díky propojení francouzského espritu s hongkongskou akcí mezi ty nejlepší Bessonovy produkční počiny. Jeho mladší bratříček, na němž se podílel hollywoodský kolos 20th Century Fox, by naopak chtěl být rozmáchlým akčním opusem v americkém stylu. Na příběh, nepokrytě inspirovaný thrillerem Muž v ohni (2004), je navíc dosti násilně naroubována propagace těch správných rodinných hodnot. Ústřední hrdina tak ke kvalitám bojovníka, jenž by k cíli kráčel nejen přes mrtvoly druhých, ale snad i svou vlastní, přidává i talent pozorného dětského vychovatele. O konečném vyústění s polepšením upracovaného a přehlíživého manžela a otce (dávný filmový idol Matthew Modine) netřeba pochybovat.

Hlavní trumf filmu se však od prvního dílu nemění; i nadále jím zůstává ústřední protagonista Jason Statham. Snímek stojí a padá s osobností a charismatem hlavního hrdiny. A obojího má Statham jako Frank Martin natolik, že mu lze snadno uvěřit nejen drsného válečníka v akčních pasážích, ale i výše zmiňovaného hodného strýčka v několika málo poklidných minutách. Stále delší řadu ženských vražedkyň nově rozšiřuje Kate Nautaová jako nelítostná krasavice Lola. Blonďatá milovnice násilí, jež se neohlíží napravo nalevo a kosí protivníky se suverenitou Terminátora, však jako by do příběhu vstoupila ze zcela jiného snímku, či snad dokonce z některého ultradrsného komiksu à la Sin City. Ostatní postavy, ať už je to zoufalá maminka malého Jacka v podání Amber Vallettaové (Hitch: Lék pro moderního muže), anebo rádoby ďábelský zloduch Gianni, jehož se zhostil italský herec Alessandro Gassman, jsou ve snímku spíše jen do počtu a zůstávají ve stínu ústředního hrdiny.

Kurýr 2 ze všeho nejvíce vyvolává dojem spletence mezi Mizery (1995) a Skálou (1996), dvěma ranými akčními hity Michaela Baye. Z Mizerů si snímek vypůjčuje atraktivní prostředí luxusních čtvrtí Miami, ze Skály ústřední zápletku střetu nepovolaného osamělého hrdiny s týmem teroristů ohrožujících velkoměsto. Do cesty pak scénář našemu rekovi staví obdobné překážky jako ústředním hrdinům obou Bayových snímků. Dočkáme se osvědčených automobilových honiček (tak typických pro akční snímky made in France, vzpomeňme jen trilogii Taxi), efektně zpracovaných přestřelek i soubojů muže proti muži, popřípadě ženě. Kurýr 2 však naráží na stejný problém jako Mizerové II (2003) – to, co tvořilo v polovině devadesátých let žánrový vrchol, vystačí dnes sotva na průměrný snímek. Především na trikových sekvencích je patrné, že se tvůrci pokoušejí dosáhnout na mnohem vyšší mety, než na jaké jim vystačily finančních prostředky. Několik málo scén, na nichž se podíleli počítačoví kouzelníci a které působí nechtěně úsměvným dojmem, však již nemůže výsledný dojem změnit. Hlavním úskalím je nepříliš invenční scénář, jemuž by k oživení pomohla pouze mnohem výraznější režisérská osobnost, než jakou je Louis Leterrier. Kurýr 2 tak zůstává pouze okrajovým titulem, pro jaký je Stathamových kvalit škoda. Abstinenční příznaky u závisláků na akčních thrillerech však snímek spolehlivě zmírní.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.