Kruh 2

28. 3. 2006 - 9:10 | Téma | red

Kruh 2 zdroj: tisková zpráva

Naomi Watts a David Dorfman v pokračování amerického remaku série KRUH. Režíruje Hideo Nakata. "Hlášku: 'Poslechni své díte, i když chce zemřít' naplnili autoři dokonale." Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Všechno ke KRUHŮM. Poučný horror o tom, že dětem se mají plnit přání. I když chtějí být zabity. Ve své dvojce se Kruh nedokázal vymanit z bludných kruhů od scénáře Ehrena Krugera až po režii Hidea Nakaty

Poučný horror o tom, že dětem se mají plnit přání. I když chtějí být zabity. Ve své dvojce se Kruh nedokázal vymanit z bludných kruhů od scénáře Ehrena Krugera až po režii Hidea Nakaty. Všechno na levačku, ačkoli chybělo tak málo…

Kruh 2 Na Kruh 2 se obecně čekalo s velkou nadějí. Zvlášť, když vyšlo najevo, že režírovat bude Hideo Nakata – autor průlomového japonského Kruhu z roku 1998. Po něm Nakata v krátkém sledu zaznamenal dva další úspěchy: thriller Chaos a horrorovou duchařinu Temná voda, jejíž americký remake se již brzy objeví i v českých kinech. Mezitím si ještě střihnul vcelku podařený sequel Kruh 2. S americkým Kruhem 2 se mu ovšem stalo něco podobného, co Takashimu Shimizuovi s Nenávistí: nedokázal se dostatečně adaptovat na specifika hollywoodského systému. Na tohle úskalí ostatně narazí většina zahraničních režisérů – Matthieu Kassowitz (Gothika), nebo Guillermo del Toro (Mimic) by mohli vyprávět. Nakatův přístup v Kruhu 2 ale přesto zavání až nemístnou rezignací: Navěsíme kamery na jeřáby a šup do banky. Z režiséra, který dokázal s minimem prostředků vyděsit publikum k smrti, se v Kruhu 2 stal pouhým pěšákem. Žádné atmosférické kompozice, žádná psychologie. Ztráta vlastní řeči. Jízdy, smyčce, CGI a bizár s jeleny.

Kruh 2 Scénář horrorizátora Ehrena Krugera (Vřískot 3, Kruh, The Skeleton Key) pokračuje zhruba tam, kde skončil Kruh. Novinářka Rachel Kellerová (Naomi Wattsová) a její synek Aidan (David Dorfman) se zabydlují v oregonském městečku Astoria. I sem se ale dostane štafetová adrenalinová hra mládeže: Smrákni tohle video a schválně jak dlouho vydržíš (než pustíš kazetu někomu dalšímu), kterou nastiňuje krátkometrážní Rings, jinak bonus na DVD Kruhu. Předávka tentokrát nevyjde a vyloučený hráč padá do pekla. Rachel uvidí jeho tvář a hned je jí všechno jasné. Zničí „svou“ kazetu, ale to jenom urychlí Samařin návrat. Holka jedna podvyživená se navíc rozhodla, že se tentokrát chce vrátit doopravdy (podobně jako kdysi Freddy K.). A k tomu využije Aidana. Chlapci se přitíží a musí do nemocnice. Tady dokonce psychiatrička Rachel obviní z nedodržování rodičovských povinností. Rachel proto cestuje zpátky na Morganovic farmu, aby zjistila kudy na Samaru dřív, než bude z Aidana polárka.

Kruh 2 Krugerův text se odpoutal od japonských předchůdců (kanibalizovalo se v předchozím díle) a vydává se novým směrem. Otevřel hranice mezi snem, realitou a záznamem na pásce. Celou aféru se pak snaží povzbudit tím, že převrací optiku: Nyní to není o tom, že rodiče páchají na dětech špatnosti. Nyní potomci (Samara, Aidan) buzerují svoje rodiče. Možná, že jde o skrytý vzkaz autorů snímku samého: Chce abychom jej zabili, proto tak činíme. Podobně se Kruger pokouší nacházet i nové interpretace pověstného záznamu. Otočení kulis ale nic neřeší, protože kartónové charaktery jsou sotva napůl tak zajímavé, jako v prvním díle, a to jednoduše proto, že zůstávají napospas situaci. Rachel by se možná mohla naučit žít bez televize a Aidan by se alespoň pro jednou nemusel chovat na 40.

Naomi Wattsová jako kdyby na set chodila přímo od plotny, pouze nešťastně ukazuje naučené úšklebky. David Dorfman je oproti minulému dílu o dost nesnesitelnější. Pro svou jekyllovskou postavu nedokázal najít odpovídající polohy a v očích má tápání.

Kruh 2 Mám pocit, že chyba je u Nakaty. Ryan Merriman je v epizodní roli Jakea příšerný, a přitom pod Jonathanem Liebesmanem je v Rings ve stejné roli zcela přesvědčivý.

Zatímco původní Kruh Nakatu proslavil tím, že dokáže vyděsit aniž by používal příliš efektů, Kruh 2 je efektů plný. Jsou solidně odvedené, ale ani ony nepomohou zakrýt zbytečnost celého podniku. Přitom je to škoda. Snad by stačilo rezignovat na postavy z jedničky a inscenovat dvojku tak trochu blairwitchovsky, jako to předvádí Liebesman právě v krátkém snímku Rings. Na tuhle strhující podívanou by ale zřejmě nepřišli lidi.

VŠE O SÉRII KRUH

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.