Kráčející skála

24. 1. 2006 - 9:10 | Téma | red

Kráčející skála zdroj: tisková zpráva

Bývalý wrestler Dwayne Johnson, známý jako The Rock, má zaděláno na to stát se novou akční hvězdou

Bývalý wrestler Dwayne Johnson, známý jako The Rock, má zaděláno na to stát se novou akční hvězdou. Disponuje fyzickou vybaveností, přitažlivý zevnějškem, charismatem i nezbytnou dávkou hereckého talentu (samozřejmě v rámci rolí, které hraje). Teď, když pole vyklidil guvernér Arnold Schwarzenegger, je The Rock na dobré cestě převzít po něm trůn hollywoodského akčního hrdiny. Nový akční snímek Kráčející skála jen potvrzuje, že na to má a to přesto, že samotný film nepatří zrovna ke skvostům svého žánru.

Úvodní titulek filmu hlásá, že je příběh Kráčející Skály inspirován skutečnými událostmi. Navíc jde o film, který je volným remakem snímku Walking Tall z roku 1973. Hlavním hrdinou je Chris Vaughn, bývalý člen zvláštních jednotek, který se po službě u armády vrací zpět domů, do malého městečka na americkém středozápadě. Jaké je však jeho rozčarování, když hned po příjezdu zjistí, že pila, která bývala hlavním zdrojem příjmů i pracovních míst a v níž po celý život pracoval jeho otec, je zavřena. Muž, který má její zavření na svědomí, je Jay Hamilton, který si místo toho otevřel casino. Ve městě vládne strach, děti jsou ohrožovány drogami a Chrisův vztek nabírá na obrátkách, když zjistí, že v casinu se podvádí. Vznikne z toho ostrá rvačka, po níž Chris končí v nemocnici. A tam se rozhodne vzít zákon do vlastních rukou… za pomoci svého nejlepšího kamaráda Raye Templetona se vrhne do nerovného boje s místními tyrany a zkorumpovanými policisty.

Námět snímku má do originality (když pomineme, že se jedná o remake) hodně daleko a právě to dělá z Kráčející Skály zcela tuctový akční kousek, jakých Hollywood chrlí desítky za rok. Snímek má sice slušný rozjezd, ale již po několika minutách je jasné, jak se celý příběh bude vyvíjet a jak skončí. Všechny postavy i jejich konání jsou průhledné a jejich postavení ve filmu předem dané, takže tu nezbývá prostor pro jejich vývoj. Jsou přehlídkou těch nejprovařenějších klišé akčních snímků. Hlavní hrdina je drsňák s dobrým srdcem, který nejde pro ránu daleko, ale veškeré násilí páchá pro dobro věci. Jeho kamarád a parťák je vždy na jeho straně a zároveň plní funkci jakéhosi šaška, jenž má vždy nějakou vtipnou hlášku po ruce. Nechybí tu samozřejmě ani záporák, kterého divák může ze srdce nenávidět a přát mu ten nejhorší osud, krásná dívka, jíž hrdina vytáhne ze dna a nakonec i otec hlavního hrdiny, který už rezignoval na spravedlnost, ale v pravou chvíli se vzchopí, aby za ni opět začal po boku svého syna bojovat.

Jedním z mála kladů filmu je paradoxně míra brutality v akčních scénách, kterých je tu víc než dost. Tvůrci snímku si očividně nedělali příliš starostí s případnou přístupností filmu mladému publiku a nerozpakovali se divákům naservírovat hodně drsnou podívanou, která potěší příznivce starších akčních filmů (například raných „schwarzeneggerovek“) a doby, kdy se ještě z násilí ve filmech nedělala taková věda. Jenže brutální akční scény samy o sobě dobrý film nedělají. A byť se The Rock snaží, seč mu síly a pěsti stačí, není mu to moc platné. Být cool drsňákem ve filmu, jenž je v mnoha scénách nechtěně směšný a který jen recykluje stokrát viděné, prostě nestačí. Ovšem i přesto si představitel hlavní role tímto snímkem ještě více upevní svou pozici vycházející akční hvězdy.

Kráčející Skála by se celkem dobře vyjímala na televizních obrazovkách někdy v neděli odpoledne, ale jako celovečerní snímek určený pro plátna kin nemůže obstát. Ani čtyři scenáristé, kteří na filmu spolupracovali a poměrně zručný řemeslník - režisér Kevin Bray (průměrná akční komedie All About the Benjamins) nedokázali vyprodukovat film, který by potěšil oko fanoušků akčních filmů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.