Kouzelná romance

9. 2. 2008 - 11:40 | Téma | red

Kouzelná romance zdroj: tisková zpráva

Kouzelná romance začíná jako klasická animovaná pohádka ve stylu Disneyho Sněhurky – anebo spíš její do krajnosti dovedená parodie

Kouzelná romance začíná jako klasická animovaná pohádka ve stylu Disneyho Sněhurky – anebo spíš její do krajnosti dovedená parodie. Hlavní hrdinka, půvabná princezna Giselle (Amy Adamsová), je ve své lesní chaloupce obletována a obskakována zvířecími kamarády a za vytrvalého zpěvu očekává příchod prince, který ji políbí – a pak budou žít šťastně až do smrti. Jenomže zlá královna si takovýhle idylický konec nepřeje, a tak nebohou Giselle uvrhne do světa, kde se žádné „šťastně až do smrti“ nekoná: do špinavých ulic současného Manhattanu. V tuto chvíli se animák změní v hraný film, a tak může Giselle potkat fešného právníka v podání Patricka Dempseyho (krasavce ze seriálu Chirugové) a po počátečních nesnázích, způsobených princezninou neschopností orientovat se v moderním světě, vše směřuje ke šťastnému konci číslo dvě.

Sečteno a podtrženo, Kouzelná romance je prostoduchý kýč, určený pro devítileté slečny, které už odrostly kresleným disneyovským princeznám. Díky hlavní představitelce Amy Adamsové je to ovšem kýč svým způsobem půvabný, ba neodolatelný. Přes její věk (třicet tři let je na naivku toužící po prvním polibku opravdu dost) totiž z její hrdinky vyzařuje tolik čistoty, upřímné radosti a energie, že z ní nedokážete spustit oči, byť si stále uvědomujete, že zíráte na diblíka v obludném barbínovském kostýmu. Naopak Patrick Dempsey v roli rozvodového právníka a single otce malé holčičky, který se jaksi proti své vůli stane Giselliným rytířem v pro ni nesrozumitelném světě, působí unaveně a vyšeptale.

Nejzábavnější momenty filmu, které mohou pobavit i dospělé publikum, nastávají při Gisellině seznamování s tím, jak funguje reálný svět: bezdomovec, kterého mylně považuje za kouzelného stařečka, jí z hlavy ukradne diamantovou čelenku, koupelnu nazývá „kouzelnou komnatou“, kouzlo zlaté kreditky jí naopak uniká... Skutečně mistrovské je muzikálové číslo odehrávající se během jejího prvního rozbřesku v New Yorku, kdy Giselle – tak, jak byla zvyklá ve své chaloupce – otevře okno a začne svým zpěvem svolávat zvířátka. Seběhnou se zvířátka, jaká ve velkoměstě skutečně žijí – krysy, švábi a holubi. A všichni tihle realisticky vyvedení, počítačově animovaní tvorečci se dají do tance podobně jako jejich kreslení kolegové na začátku filmu.

Daleko méně zdařilá je ovšem druhá, akčnější dějová linie, jejímž hrdinou je krásný princ (James Marsden), který vyráží zachránit Giselle do New Yorku. Princ bohužel zevnějškem i chováním až příliš připomíná animovaného prince Krasoně ze Shreka 2 a jeho akční eskapády – jízda na střeše autobusu, neustálé pobíhání s mečem – jsou nudné a jednotvárné. Příliš mu nepomáhají ani jeho rádoby komičtí parťáci, ufuněný Nathaniel (Timothy Spall) a animovaná veverka, jejíž jediný gag spočívá v tom, že v animovaném pohádkovém světě mohla mluvit a v reálném světě nemůže. Ve finále do příběhu navíc vstoupí Susan Sarandonová, takřka k nepoznání pod makeupem zlé královny Narissy, a s pomocí druhořadých počítačových triků začne řádit i nemastný neslaný drak.

Režisér Kevin Lima se ovšem nesnaží oslovit fanoušky Eragona a jiné dračí specialisty. Jeho publikem jsou daleko spíš malé divačky, které před pár lety okouzlil Deník princezny nebo jeho vlastní televizní počin Eloise v hotelu Plaza. A na ty bude Kouzelná romance se svou filozofií „každá z nás může být princeznou“ zaručeně fungovat. Maminkovský doprovod snad potěší alespoň povědomá tvář doktora Dereka „McVysněného“ ze seriálu Chirurgové.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.