Konvoj

5. 8. 2005 - 4:22 | Téma | red

Konvoj zdroj: tisková zpráva

Ještě jednou Sam Peckinpah. Tentokrát kvůli víkendové brutalitě. Supertrash. Když Sam Peckinpah natáčel Konvoj (Convoy), jeho umělecká kariéra už se válela vzadu v prachu u cesty

Když Sam Peckinpah natáčel Konvoj (Convoy), jeho umělecká kariéra už se válela vzadu v prachu u cesty. Poslední Mohykán mezi režiséry s vizí ale i při realizaci Konvoje nakonec dokázal probloudit peklodobrem chlastu + nebezlem kokainu a s dávkou štěstí za sebou zanechal road-movie, která symbolizuje éru strojů, benzínu a především svobody. V tomto případě svobody volné dálnice.

Při sledování o 4 roky staršího Přineste mi hlavu Alfreda Garcii (Bring Me the Head of Alfredo Garcia) divák občas kroutí hlavou nad morbiditou a zběsilostí. Při sledování Konvoje kroutíte hlavou, protože nevěříte. Brát tenhle film vážně? Neradím. Konvoj je kvůli častým opakovaným režisérovým citacím vlastních děl a komediálně naivnímu scénáři výsostná parodie sebe sama. S občasnými záblesky geniality.
Už jen ten námět- countryová písnička C.W. McCalla. Konvoj se odehrává na dálnici, mezi řidiči tiráků, jakýchsi novodobých dinosaurů – sice mohutných, ale zranitelných: sužují je nízké rychlostní limity, stoupající cena benzínu a navíc se stávají snadnou kořistí „zákona“, policajtů hlídkujících na liduprázdných cestách.

Konvoj Martin Penwald zvaný též „Rubber Duck“ (Kris Kristofferson) a jeho dva kumpáni Love Machine (Burt Young) a Spider Mike (Franklyn Ajaye) padnou se svými tiráky odpoledne do léčky, kterou na ně ušije šerif Lyle Wallace (Earnest Borgnine). Tentokrát ještě zaplatí pokutu a odjedou. Jenže šerif je dál sleduje do motorestu, kde se pokouší černého Spidera Mikea nesmyslně zatknout za potulku. Řidiči se naštvou a v nastalé potyčce šerifa zmlátí.
V čele s Rubber Duckem a jeho novou holkou Melissou (Ali MacGraw s opravdu šíleným účesem), pak truckeři z místa činu prchají. Jejich útěk vzbuzuje pozornost médií, politiků i veřejnosti. Ke koloně se navíc ze sympatií k Duckovu odhodlání čelit bezpráví postupně přidávají další a další tiráky a protestní konvoj narůstá do obrovských rozměrů. Šerif Wallace se jej ale snaží rozehnat všemi prostředky. V žaludku mu leží především Duck, jeho arcinepřítel a zároveň jediný důvod k životu.

Konvoj Film, který pro Peckinpahovu častou společenskou únavu na place režíroval jeho asistent - herec James Coburn, je plný romantického idealismu:
Melissa: „Všichni tihle lidé tě následují.“
Rubber Duck: „Ne, já jsem jenom vepředu.“
Kristofferson v hlavní roli působí jako sympatický manekýn a po většinu času lehkovážný rebel, který všechnu akci pojímá jako show pro holku vedle něho. I tak má ale velmi daleko k plakátovým hrdinům, jaké ztělesňuje například Tom Cruise – v úvodu se Duck kvůli Melisse celkem bez milosti zbaví své stávající holky Violet (Cassie Yates) a jeho svědomí tíží dávný spor s Wallacem. Šerifa dává Ernest Borgnine s živočišnou upoceností a zarputilostí. Wallace zná praktiky řidičů, na rozdíl od federálních agentů se s nimi dokáže bavit v jejich slangu a má u nich přirozený respekt. Se svými úsměšky a násilnými manýry je to padouch hodný pozornosti.

Konvoj Scénář filmu, jeho obraty a finále, zapadají do schématu mainstreamové produkce, Peckinpahův styl se ale nezapře. V tomhle filmu snad nezemře jediná figura, přesto snímek vyvolává iluzi velkého násilí. Bitka v motorestu je plná klasických zpomalovaček, mistrovské scény jsou ale tentokrát vyhrazeny tahačům.
Obraz, ve kterém je Stradlingova kamera uhranutě sleduje, jak se noří z oblaků prachu a vyjíždějí z pouště, patří k vrcholným momentům Konvoje. Stroje v Peckinpahově podání ožívají, jsou majestátními obry, vymírajícím druhem. V závěru filmu (souboj o věznici, poslední střet Ducka s Wallacem) se tiráky chovají jako smečka, šikují se proti vycházejícími slunci po westernovém způsobu, a když se ženou do útoku tak troubí, čili ržají, jako opravdoví oři. Trash par excellence.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.