Komiks útočí

9. 4. 2004 - 2:46 | Téma | red

Komiks útočí zdroj: tisková zpráva

Zatímco do Čech sotva dorazil Gibsonův super-Ježíš, v USA už ho z čela žebříčku vyprovodil pekelný synátor Hellboy, a to pěkně zčerstva. Podívejme se na něj a na další připravované komiksové adaptace: Blueberry, Immortel, Vykonavatel trestu (The Punisher), Spider-Man 2, Blade: Trinity. + Fotogalerie ke každému z filmů. Kreslení hrdinové úspěšně válcují Hollywood. Filmoví magnáti našli novou zálibu ve skupování práv na comicsové příběhy všeho ražení a bez rozdílů žánrů, vydavatelství si mnou ruce a autoři kreslí a píšou jako o závod

Kreslení hrdinové úspěšně válcují Hollywood. Filmoví magnáti našli novou zálibu ve skupování práv na comicsové příběhy všeho ražení a bez rozdílů žánrů, vydavatelství si mnou ruce a autoři kreslí a píšou jako o závod. Podle serveru The Hollywood Reporter si na nás a naše peníze brousí v Hollywoodu zuby sedmdesát (!) plně vyzbrojených a pěkně nabroušených comicsových adaptací. Naštěstí jsou všechny v různých stádií vývoje, takže frontálního útoku není třeba se bát. Stejně bude lépe, když se na celý ten comicsový boom připravíme dopředu.
Který z předpokládaných hitů to už má „za pár“?


Mike Blueberry Horkou comicsovou premiéru nám kupodivu přichystala Francie, kde byl na sklonku února uveden do kin snímek režiséra Jana Kounena Mike Blueberry (Blueberry). Film je založen, ovšem údajně velmi volně, na stejnojmenném, poněkud bizardním, westernovém comicsu. Jeho hrdinou je šerif Mike Blueberry (hraje ho Vincent Cassel), který se společně s indiánskými kolegy pouští do stíhání nebezpečného zloděje a vraha Wally Blounta (Micheal Madsen), jenž má zálusk na indiánské zlato. Zdá se, že Jan Kounen (z jehož tvorby jsme měli možnost u nás vidět dosti zběsilého Dobermanna-válku gangů) rozhodně nenatočil klasickou westernovou podívanou. Údajně se páteří snímku staly jeho vlastní psychedelické zážitky z pobytu v Peru, kde společně s Vincentem Casselem prošel jistým stupněm zasvěcení do indiánského šamanismu. Film by se tak měl skládat z nejrůznějších vizí hlavních hrdinů. Čekejme tedy originální a zajímavou reřisérskou vizi, která rozhodně nebude pro každého. Původně 4-hodinový film vyrazil do kin o polovinu kratší a oficiální franouzská kritika pro něj neměla zatím příliš pochopení.
Česká premiéra: snad později v roce 2004.

Immortel (ad vitam) Druhým francouzským pokusem je Immortel (Ad vitam), ve kterém Enki Bilal volně adaptuje vlastní komiksy (premiéru měl na konci března). Kritiky vyzdvihují vizuální mistrovství i autorovo míchání sci-fi s prvky mytologie.
Česká premiéra: sotva.


Punisher Amerika do kinosálu s relativně krátkým odstupem vrhá hned několik kreslounských superhrdinů. Jedním z prvních je The Punisher, pro ČR nazývaný „Vykonavatel trestu“. Policista Frank Castle, který přišel přičiněním gangsterského bosse o rodinu, se vydává 11. dubna na dráhu osamělého a nelítostného mstitele. Punisher, postava ze stáje Marvel Comics, má za sebou už jeden pokus o převedení na filmové plátno. V prvním snímku z roku 1989 jej v režii Marka Goldblatta (je především střihač) svým nenapodobitelným „kamenným“ stylem ztvárnil netradičně černovlasý Dolph Lungren. V nové verzi jej vystřídal Thomas Jane. V roli hlavního padoucha se objeví John Travolta. Podle traileru lze odhadovat, že nás čeká především pěkně ohnivá a výbušná podívaná, takže pyromani těšte se. Co se týče ostatních očekávání byl bych radši opatrnější.
Česká premiéra: 17.06.2004.

Spider-Man 2 Po krátkém čase, a ověnčen enormním komerčním úspěchem, se také vrací Spider-Man. Spider-Mana 2 kočíruje opět Sam Raimi, který diváky varuje, aby nečekali větší a efektnější podívanou, jak to většinou u dvojek úspěšných akčních příběhů bývá. Film prý bude komornější a bude se soustředit především na vnitřní svět hrdinů. Doufejme, že Raimimu vyjde pokus překonat velmi povedenou jedničku. Tobey Meguire opět navléká latexový pavučinový kostým, po jeho boku bude (bohužel) opět stát Kirsten Dunst jako Mary Jane. Padouchem je Alfred Molina jako Dr. Chobotnice. Výběr hlavního zloducha je pro mě trochu zklamáním, protože se domnívám, že Spidey má z plejády svých rivalů na výběr charismatičtější osobnosti. Nicméně vynikající Molina je příslibem, že laťka vysoké úrovně „zloušství“, kterou v minulém díle nasadil William Defoe nezůstane nepokořena.
Česká premiéra dvojky: 22.07.2004, Spider-Man 3 za 3 roky.

Garfield Mezi superhrdiny můžeme rozhodně zařadit i protagonistu snímku, který startuje na plátnech v červenci 2004. Je to hrdina všedního dne. Dokonale však ovládá své superschopnosti, které spočívají hlavně v nezměrném žraní a spaní. Jeho nejlepší zbraní je lakonický komentář a mezi jeho nejhorší protivníky patří psi, pošťáci a pondělí. Obléká oranžový hrdinský kostým a jmenuje se Garfield. Ano, je to tak. Cestu k filmovému plátnu nalezly i celosvětově oblíbené stripy kreslíře Jima Davise. Příběh by měl být asi tento: Garfieldův „pán“ ( v tomto případě jsou uvozovky určitě na místě) Jon přinese domů roztomilé štěně Poochyho (další známý z comicsu). Garfield však psi nemůže vystát a navíc dostane záchvat žárlivosti, což nakonec vede k tomu, že vinou jeho intriky skončí chudák Poochy ve spárech obecního rasa. Garfielda však, světe div se, chytnou výčitky svědomí a vydává se na cestu za Poochyho záchranou. Ústřední part naštěstí neztvární žádná Míca či Minda, ale je plně v rukou digitálních kouzelníků, takže Garfieldova mnohorozměrná osobnost snad bude alespoň částečně zachována. Jak to však dopadne s poetikou a humorem Garfieldových stripů je však otázkou.
Česká premiéra: 12.08.2004.

Hellboy: Fotogalerie Jakkoliv je Garfield, jako sofistikované sebereflexe schopný kocour, nevšední postavou, do bizarnosti vyšetřovatele paranormálních jevů, Hellboye, mu přeci jen ještě něco schází. Hellboy se vydal na svou pekelnou jízdu 2. dubna a hned z čela amerického žebříčku vymetl Gibsonova super-Ježíše. V ďábelském tempu režíruje mexický filmař Guillermo Del Toro. Del Toro se na temné podívané specializuje již od svého debutu Chronos, takže snad je tím správným mužem pro adaptaci Mignolova rudo-černého komiksu. Vedle režiséra je dalším příslibem Ron Perlman v titulní roli (k nezapomenutelným momentům jeho kariéry patří určitě odstřelení pavouka ve Vetřelci:Vzkříšení). Čeští diváci mají hned dva důvody, proč se na film těšit víc než zbytek filmového světa. Tím prvním je Karel Roden, muž dvou tváří. Zatímco ve své vlasti se předvádí jako charakterní herec, za oceánem vede divoký život filmového zlosyna. Rasputin je Rodenovým třetím Hollywoodským záporákem, a já jen doufám, že Hellboyovi pořádně natrhne kimono. Tím druhým důvodem je Praha, kde se film natáčel. Del Torovi se nejspíš zalíbila během natáčení Bladea II, který byl možná takovou Del Torou kvalifikací na post režiséra Hellboye. Nejen, že ukázal, že se hned tak nelekne krvežíznivých potvor všeho druhu, ale především se seznámil právě s Mikem Mignolou, duchovním otcem Hellboyovým, který pro Bladea II kreslil storyboardy.
Česká premiéra: 07.10.2004. Mezitím vše nasvědčuje tomu, že Del Torro pochystá i Hellboye 2, naposledy o tom hovořil Ron Perlman pro Fox, což můžete zkouknout zde:

Blade: Trinity Když už jsme se dotkli černočerného zabijáka upírů musíme se také zmínit pár slovy o třetím a údajně prý posledním díle Bladeovské série. Blade:Trinity se má ze stínů nočního Vancouveru (kam se upíři z Prahy přestěhovali) vynořit v srpnu 2004. Režii si tentokrát pro sebe uzmul scenárista celé série David S Goyer, který se nechal slyšet, že do třetice hodlá osudy svých postav pořádně zamíchat. Goyer je sice docela zkušeným žánrovým pisatelem: Vedle Bladeů má na svém kontě ještě třeba Smrtihlava Alexe Proyase, Vránu: Město Andělů a vypadá to, že napíše i pátého Batmana, nicméně Blade:Trinity je teprve jeho druhou režií (a jeho debut ZigZag má do agresivní upírské podívané dost daleko). Jako Blade se představí opět drsňák Wesley Snipes, nebude chybět ani parťák Whistler („nesmrtelná“ osina v upířím zadku) ba co víc, budeme mít tu čest s Whistlerovou dcerou Abigail (Jessica Biel – remake Texaského masakru), která naleží k Nightstalkerům, tajné organizaci lidí specializujících se na lov upírů. Bladeovi totiž, jen co o vlásek přežije upírský atentát, nezbude než se s touto skupinou spojit proti sílícím upířím řezníkům a s celou tou krvavou záležitostí konečně jednou provždy skoncovat. Neděste se, ale možná přijde i Dracula.
Česká premiéra: 17.02.2005.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.