Kletba zlatého květu – preview

11. 7. 2008 - 12:41 | Téma | red

Kletba zlatého květu – preview zdroj: tisková zpráva

Po nedávných romanticko akčních hitech Hrdina a Klan létajících dýk se čínský režisér Yimou Zhang pouští do své zatím nejvelkolepější wu-šu fresky Kletba zlatého květu (Curse of the Golden Flower)

Po nedávných romanticko akčních hitech Hrdina a Klan létajících dýk se čínský režisér Yimou Zhang pouští do své zatím nejvelkolepější wu-šu fresky Kletba zlatého květu (Curse of the Golden Flower). Spektakulární akce, velkolepá výprava a výstavní obsazení by snímku měly zaručit solidní návštěvnost.

Kletba zlatého květu Kletba zlatého květu je navíc horkým čínským favoritem pro nastávající oscarové klání. Z každé země se smí zúčastnit pouze jeden film a čínská národní komise se bude zřejmě rozhodovat mezi Kletbou a momentálně divácky nejúspěšnějším čínským snímkem Ye yan (The Banquet) Xiaoganga Fenga s Ziyi Zhangovou v hlavní roli. Ye yan volně zpracovává hamletovské téma a podobně jako Kletba je výpravným dvorním dramatem okořeněným bojovými uměními. V souboji má zatím navrch Zhang – je mezinárodně slavnějším režisérem, Kletba už je dávno v amerických distribučních plánech. Loni potom Zheng sám ustoupil tehdejšímu nejnákladnějšímu čínskému snímku Slib (Wu ji) Kaige Chena. I tenhle primát teď patří Zhangovi - Kletba zlatého květu má rozpočet téměř 45 miliónů dolarů.

Kletba zlatého květu SYNOPSE:
Kletba zlatého květu vypráví zamilovaný příběh mezi císařem Pingem (Chow Yun Fat) a jeho císařovnou Phoenix (Gong Li), který zahušťuje obvyklá dávka intrik, zrady a pomsty mezi ústředním párem a jejich společnými nepřáteli i vlastními rodinami.

INSPIRACE:
Kletba zlatého květu je nejnovějším přírůstkem z řady čínských exportních velkofilmů, kde se kloubí akce a romantika, oslnivá výprava a bojové sekvence mohutně nadopované počítačovými efekty. Jde o koncept, se kterým ohromujícím způsobem uspěla pohádka Tygr a drak Anga Leeho z roku 2000. Následující projekty, ať už Zhangův vlastní Hrdina anebo zmiňovaný Slib Kaige Chena, formát Tygra a draka více či méně úspěšně napodobují a prohlubují zejména po technické stránce. Originální zápletku lze v tomto žánru hledat jen stěží. Otázkou zůstává, jak dlouho lze gymnasticky nadané šermíře ještě obdivovat za to, že v saténových kostýmech létají ze stromu na strom.

Kletba zlatého květu UPOUTÁVKA:
Oba teasery ke Kletbě zlatého květu dávají tušit, že Zhang věnoval na vizuální dojem každý juan masivního rozpočtu. Tohle je film pro velké kino. Oba klipy jsou dynamickou smrští beze slov a soustředí se plně na estetickou stránku věci. Ta je, stejně jako střihová plynulost, jednoduše výstavní.

OBSAZENÍ:
Yun-Fat Chow patří k prominentním hongkongským hercům. Často hrál v akčních filmech Johna Woo (Lepší zítřek), ale i v produkcích čistě západních (Anna a král). Sehrál titulku v Tygru a drakovi, příští rok jej uvidíme v (možná) závěrečném dílu Pirátů z Karibiku. Okouzlující Li Gong známe ze Sbohem má konkubíno Kaige Chena, 2046 Kar Wai Wonga, nebo Miami Vice Michaela Manna. Hrála též v množství starších snímků Yimou Zhanga, s nímž také v první polovině 90. let žila. Mladou krev v Kletbě představuje Jay Chou (Tau man ji D).

Kletba zlatého květu TVŮRCI:
Kletba zlatého květu vzniká na motivy hry Yu Caa. Scénáře i režie se zhostil Yimou Zhang, jeden z nejrespektovanějších současných čínských tvůrců. Na festivalovém okruhu se Zhangovi už podařilo vyhrát téměř vše, co se dalo: Benátky (Nikdo nesmí chybět), Berlín (Rudé pole) i Velkou cenu poroty v Cannes (Žít). Do tvůrčího štábu Kletby vzal Zhang tvůrce Hrdiny i Klanu létajících dýk. Kameramanem je Yiading Zhao, výpravu měl na starosti Tingxiao Huo, hudbu složil Shigeru Umebayashi (Stvořeni pro lásku). Akční sekvence opět ladí choreograf Tony Ching Siu-Tung.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.