Kill Bill (Kill Bill: Volume 1)

19. 4. 2004 - 12:22 | Téma | red

Kill Bill (Kill Bill: Volume 1) zdroj: tisková zpráva

Kultovní režisér Quentin Tarantino se vrací... Od roku 1997, kdy kultovní režisér Quentin Tarantino uvedl film Jackie Brownová, nenatočil žádný další film

Od roku 1997, kdy kultovní režisér Quentin Tarantino uvedl film Jackie Brownová, nenatočil žádný další film. Šestileté čekání na jeho čtvrtý počin se však vyplatilo. Tarantino se vrací s příběhem o cestě za pomstou, jenž je strhující především svou vizuální stránkou. Vzhledem k tříhodinové délce film se však tvůrci rozhodli film rozdělit na dva díly, takže závěr příběhu si diváci budou moci vychutnat až 4. března 2004 v druhém díle Kill Bill: Volume 2. A o čem vlastně nejočekávanější film tohoto měsíce je?

Byla vražedkyní pracující pro mafii. Její přezdívka zněla Černá mamba a rozhodla se změnit svůj život. Její svatební den se však proměnil v krvavou lázeň, když se ji její bývalý milenec a šéf Bill i se svými zabijáky rozhodl zabít. Jenže těhotná žena přezdívaná Nevěsta jako zázrakem přežila a po čtyřech letech v kómatu se probudila. Jejím jediným cílem je pomsta. A seznam jejích budoucích obětí je od počátku daný. Na zúčtování a následnou smrt se budou muset připravit všichni, kdo se v osudný den rozhodli ukončit život její i nenarozeného dítěte. Patří mezi ně šéfka japonské Yakuzy O-Ren Ishi, černoška Vernita Greenová, jednooká Elle Driverová, Billův bratr Budd a samozřejmě i samotný velký boss Bill.

Řekněme si to na rovinu. Příběh není z nejsilnějších a je zcela prostý a jednoznačný. Jenže to Tarantinovi nebrání, aby z filmu udělal strhující vizuální podívanou. O Kill Bill se mluví především jako o poctě klasickým kung-fu filmům ze 70. let, paradoxně však kung-fu v první části nenajdeme. Nalezneme tu však spoustu jiných odkazů. Tarantino si hraje s barevnými odstíny svého filmu a střídá také žánry. Film je rozdělen podobně jako Pulp Fiction - Historky z podsvětí na kapitoly a stejně jako u svého nejslavnějšího snímku tu střídá časové roviny, hojně využívá flashbacků, takže příběh se neodvíjí přímočaře, což filmu dodává na ještě větší působivosti. Každá kapitola má pak jiný barevný nádech a odkazuje k jinému filmovému žánru. V první části je tak Kill Bill poctou hongkongské akční škole, japonským samurajským opusům i klasickým anime.

Nejúžasnější sekvencí je právě animovaný příběh popisující život jedné z Nevěstiných obětí, Asiatky O-Ren Ishi. Tarantino ve svým filmu dokáže diváka do příběhu plného krve, absurdity a výborných dialogů i filmařských nápadů bez problémů vtáhnout a po celou dobu jej udržet v napětí. Velkou roli v jeho filmu hraje také hudba, která dotváří každou scénu a dodává jí další rozměr. Tarantino přišel opět s dílem, které není stravitelné úplně pro každého. V jeho filmu stříká krev na všechny strany a jedna absurdní situace střídá druhou. Diváci milující hongkongské akční filmy, kteří jsou na hektolitry krve zvyklí si tuhle lahůdku vychutnají, stejně jako Tarantinovi skalní fanoušci, kteří mají rádi jeho libůstky jako je pendlování v časových rovinách.

Trošku zavádějící může být masivní reklama, která uvedení snímku Kill Bill v českých kinech provází. Tarantinovými předchozími kousky Gauneři, Pulp Fiction a Jackie Brownová nedotčené diváky zřejmě bude šokovat množství brutality i krve. Scén, v nichž jsou vidět usekané končetiny, ze kterých stříkají litry krve, je tu opravdu hodně. Dalším problémem je pak otevřený konec, zakončení celého příběhu se totiž dočkáme až v březnu příštího roku. Kill Bill je zkrátka filmem pro filmové fanoušky, kteří si budou libovat ve změnách žánrů a poctách konkrétním snímkům a odkazům, mezi něž patří i žlutočerná kombinéza Umy Thurmanové, kterou na sobě nosila legenda kung-fu filmů Bruce Lee ve snímku Game of Death.

Diskuzní fórum: Jaký je podle vás Kill Bill (1, 2)?

SPECIÁL k filmu Kill Bill

SPECIÁL k filmu Kill Bill 2

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.