Kill Bill 2

19. 4. 2004 - 12:21 | Téma | red

Kill Bill 2 zdroj: tisková zpráva

Quentin Tarantino se vrací, aby dovyprávěl příběh Nevěsty, jež musí dokonat svou cestu pomsty

Quentin Tarantino se vrací, aby dovyprávěl příběh Nevěsty, jež musí dokonat svou cestu pomsty. Druhý díl jeho snímku Kill Bill je i přes své mnohem pomalejší tempo ještě větším nářezem, než první film. Cesta pomsty se totiž schyluje ke konci.

V jedničce jsme se seznámili s Nevěstou, kterou její bývalý šéf a přítel Bill nechal svým komandem zneškodnit v její svatební den. Těhotná nevěsta však masakr přežila a poté, co se probudila z komatu, rozhodla se pomstít. Začala postupně zabíjet své bývalé kolegy, kteří se ji snažili připravit o život. Jako první přišla na řadu Vernita Green, a poté následovala obávaná šéfka tokijského podsvětí O-Ren Ishii. Ve dvojce by měli přijít na řadu Elle Driver, Billův bratr Budd a nakonec také samotný Bill. Jenže cesta pomsty bude ještě dlouhá. Nevěsta, jejíž jméno stále zůstává divákům utajeno, vyzbrojena tím nejlepším mečem od Hattoriho Hanza, se vydává vstříc svému osudu.

Při uvedení prvního dílu se neustále spekulovalo o tom, zda rozdělení Kill Billa na dva díly bylo rozumným nápadem. Snímku někteří vyčítali absenci hlubších emocí a pochopitelně i jakýkoli náznak konečného vyvrcholení. Film skončil teprve v půli Nevěstiny cesty za pomstou a dalo se pouze dohadovat, jak bude vypadat následující díl. Quentin Tarantino je ovšem režisérský mág, který nás dokázal už několikrát dostat do kolen svými bravurními kousky jako byly snímky Gauneři či Pulp Fiction a nejinak je tomu i v případě Kill Bill. Po zhlédnutí druhého dílu už je jasné, že rozdělení filmu bylo výborným tahem. Tarantino totiž natočil dva velmi odlišné filmy. Zatímco jednička byla víceméně akční jízdou, odkazující hlavně k japonským bojovým filmům, dvojka je oproti prvnímu dílu hodně pomalá. Tarantino se mnohem více soustředí na dialogy, které jsou, jak je jeho dobrým zvykem, svěží, výstižné a místy i velmi vtipné. Díky pomalému tempu vyprávění diváka postupně vtahuje do příběhu a tentokrát se dostávají ke slovu i ony proklamované emoce, které v jedničce částečně chyběly.

Tarantino nám servíruje úchvatnou podívanou. Hned začátek, v němž je ukázáno, jak došlo k masakru v El Pasu, kde málem zahynula i hlavní hrdinka, natočil černobíle ve stylu filmu noir. Nevěstin rozhovor s Billem je poklidný, až si divák říká, že k žádnému masakru určitě nedojde. Pan režisér celou sekvenci servíruje s citem pro dialogy i poetiku, třešničkou na dortu je pak samotný masakr, z něhož nevidíme jediný výstřel či krvavý záběr. Bravurní práci odvádí i v následujících minutách, kdy se Nevěsta s obtížemi dostává k dalším obětem na svém seznamu. Tarantino opět vypráví své kapitoly na přeskáčku a tak nechybí i nezbytná vsuvka Nevěstina bojového výcviku, který absolvovala ještě v dobách, kdy žila s Billem. Pod vedením mistra jménem Pei Mei se v budhistickém chrámu snaží naše hrdinka proniknout do tajů kung-fu. Sekvence výcviku bojového umění tu však není jen pro efekt, má svůj smysl. Dozvíme se něco o umění, jímž Nevěsta oplývá a které jí pomůže při její cestě za pomstou.

Quentin Tarantino opět prokázal, že si dokáže diváka podmanit, okouzlit jej příběhem a především výtečným zpracováním. Snímek opět obsahuje několik vrcholů, mezi něž patří především originální souboje se všemi zbývajícími na Nevěstině seznamu; mezi ty nejostřejší patří souboj s Elle Driverovou. Velmi sugestivní scéna je pak pohřbívání zaživa.

Nejzajímavější na Kill Billovi je, že ani na okamžik netušíme, čím nás Tarantino v následující scéně překvapí, jak danou situaci vyřeší. Tarantino si bere trochu od každého filmového žánru a jeho snímek přesto funguje naprosto bezchybně. Poctu kung-fu filmům složil nejen celou jednou kapitolou, která je věnována bojovému výcviku, ale také obsazením Davida Carradinea do role Billa. Herec, známý ze seriálů jako je Kung-fu, je známým představitelem většinou béčkových kung-fu filmů. Poprvé uvidíme jeho tvář právě až v Kill Bill 2, díky němuž se mu comeback podařil na výbornou; charisma z něj doslova srší.

Podobně výtečný je i Tarantinův oblíbený herec Michael Madsen, jenž si znovu vyzkoušel roli sadistického zabijáka, kterou měl už v Tarantinově debutu Gauneři. Zapomenout nesmíme ani na Daryl Hannahovou, která se po menší odmlce opět vrací na plátna kin v roli drsné Elle Driverové. Své cameo si tu střihnul i další z Tarantinových oblíbenců, Samuel L. Jackson. Hvězdou filmu je ovšem Uma Thurmanová, která dokáže být nesmlouvavou mstitelkou ale i krásnou ženou a její vztek je natolik pochopitelný, že jí divák dokáže bez okolků fandit.

Quentin Tarantino splnil očekávání a natočil nápady naplněný film, který skvěle doplňuje první díl a dodává mu hlubší smysl. Tarantino potvrdil také pověst „geniální magora“, jeho film je plný výborných scén plných jeho pověstného černého humoru a absurdních dialogů. Na Tarantinův nejnovější kousek musí být divák připraven, aby si jej dokázal plně vychutnat. Kill Bill 2 rozhodně nepatří mezi typ filmů, které se rodí každý den.

Diskuzní fórum: Jaký je podle vás Kill Bill (1, 2)?

SPECIÁL k filmu Kill Bill

SPECIÁL k filmu Kill Bill 2

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.