Kevin Costner

31. 7. 2007 - 0:23 | Téma | red

Kevin Costner zdroj: tisková zpráva

Návrat velké filmové hvězdy. Velká filmová hvězda první poloviny devadesátých let nemá v poslední době příliš štěstí na dobré role

Velká filmová hvězda první poloviny devadesátých let nemá v poslední době příliš štěstí na dobré role. Herec, jenž se řadil mezi největší hollywoodské idoly a který slavil obrovský úspěch se svým režijním debutem Tanec s vlky, zažil strmý pád po propadácích Vodní svět a Postman - Posel budoucnosti. Dokázal se však jako herec i režisér otřepat a vrátit se svým dalším režijním počinem – westernem Krajina střelců, v němž ztvárnil také hlavní roli.

Kevin Costner Kevin Costner se narodil 18. ledna 1955 v Lynwoodu v Kalifornii, kde ovšem příliš dlouho nepobyl. Díky otcovu zaměstnání se rodina často stěhovala. Mladý Kevin byl zcela vytížen svými zájmy – zpíval v babtistickém kostele a psal básně. Později se také věnoval řadě sportů (americký fotbal, basketbal nebo baseball). V osmnácti ukončil střední školu a odešel na California State University ve Fullertonu, kde studoval ekonomiku. Kromě randění se svou vysokoškolskou láskou Cindy Silvovou, kterou si po ukončení studií v roce 1978 vzal (rozvedli se v roce 1994; mají spolu tři děti), bral také lekce herectví. Po škole začal pracovat ve svém oboru, tedy marketingu a byl by u této profese také zůstal, kdyby jednoho dne při letu z Mexika nepotkal slavného herce Richarda Burtona. Díky tomuto setkání si uvědomil, že chce být hercem. A tak sbalil svých pět švestek a odjel do Hollywoodu. V prvních letech však o práci ani nezavadil a tak byl nucen si na živobytí vydělávat například na rybářské lodi.

Robin Hood, král zbojníků Svou první „hereckou“ příležitost dostal v jakémsi erotickém filmu a další zkušenosti nabýval v miniaturních roličkách. V roce 1982 se mihl například v Noční směně Rona Howarda. Zdálo se, že by se mohl prosadit v herecké branži díky dramatu Velké rozčarování. Jeho roli zemřelého kamaráda, který se měl objevovat ve flashbacích, však režisér Lawrence Kasdan nemilosrdně vystřihl a to byl konec Costnerova snu o hvězdné kariéře v Hollywoodu. Alespoň pro nejbližší roky. Následovaly další nevalné a malé role, ale režisér Kasdan na mladého herce nezapomněl. V roce 1985 jej obsadil do jedné z hlavních rolí ve svém westernu Silverado a to byla ta pravá vzpruha pro Costnerovu rozvíjející se kariéru. Ještě tentýž rok si střihl hlavní roli cyklistického závodníka v dramatu Vítězové a na seznam si připsal také hlavní part v komedii Fandango. Film sice nezaznamenal výraznější úspěch, ale Costner se skamarádil s režisérem snímku Kevinem Reynoldsem a z jejich spolupráce později vznikly ještě dva filmy – dobrodružný snímek Robin Hood, král zbojníků (1991) a katastrofický Vodní svět (1995).

Tanec s vlky Costner měl nakročeno ke slibné kariéře a velké šance dokázal stoprocentně využít. Zahrál si sice vzápětí ve dvou menších filmech Žhavá pláž a Černající stíny, ale už roku 1987 zaznamenal jeden ze svých největších úspěchů. Objevil se totiž v jedné z titulních rolí v kriminálce Briana De Palmy Neúplatní a to po boku takových hvězd, jakými jsou Sean Connery a Robert De Niro. Podal tu velmi slušný výkon a pomalu se stával žádaným hollywoodským hercem. Jeho postavení ještě stvrdil thriller Bez východiska a sportovní drama Bull Durham, kde poprvé dostal možnost zahrát si ve filmu svůj milovaný sport, jemuž se v mládí aktivně věnoval – baseball. Nebylo to naposledy, co držel baseballovou pálku v ruce před filmovou kamerou. Hned následující rok oslnil režisér Phil Alden Robinson diváky krásným pohádkovým snímkem Hřiště snů vyprávějícím o splnění jednoho baseballového snu. A jak se říká „do třetice všeho dobrého“, o deset let později si zahrál v dalším baseballovém snímku Hra snů Sama Raimiho (1999).

Vzkaz v láhvi Kevin Costner se během šesti let dokázal dostat na výsluní, ale jeho ambice byly ještě vyšší. A tak se v roce 1990 zrodil antiwestern Tanec s vlky, poetický příběh o jednom vojákovi, který se spřátelí s domorodými indiány. Costner nebyl jen jeho hereckou hvězdou, ale také režisérem. Vydařený film sbíral jedno ocenění za druhým, Costner si vysloužil za svůj výkon nominaci na Zlatý glóbus i Oscara a za svou režijní dovednost obě tyto prestižní ceny také získal. Kromě toho byl Tanec s vlky vyhlášen Akademií nejlepším filmem roku 1990. Na neuvěřitelný úspěch odpověděl herec dalšími velmi povedenými filmy, v nichž se objevil. Kromě zmiňovaného Robina Hooda, krále zbojníků to bylo také kontroverzní drama JFK, které natočil Oliver Stone. Costner si zde zahrál muže vyšetřující atentát na Kennedyho a za svůj part si vysloužil nominaci na Zlatý glóbus.

Osobní strážce V roce 1992 se z Costnera stal velký idol díky milostnému dramatu Osobní strážce. Poté se svěřil do rukou režírujícího herce Clinta Eastwooda a zahrál si v jeho dramatu Dokonalý svět prchajícího zločince, který na své cestě unese malého kluka, se kterým se postupně sbližuje. Následující rok si vybral slabší období, western Lawrence Kasdana Wyatt Earp ani drama Strom snů se nestaly velkými hity a stejný osud postihl také katastrofický snímek Vodní svět, jenž Costner režíroval společně s Kevinem Reynoldsem. Nejednalo se sice o vyloženě špatnou podívanou, ale film, který stál neuvěřitelných 175 milionů dolarů a nevydělal ani polovinu, komerčně absolutně propadl. Pro Costnera tento propadák znamenal začátek horšího období v jeho kariéře. Jako herec se ještě objevil ve slušné sportovní komedii Rona Sheltona (se kterým natočil již Bull Durhama a později se mihnul v jeho filmu Boxeři) Zelený svět. Za roli zkrachovalého golfisty, jenž se snaží vrátit na výsluní získal svou další nominaci na Zlatý glóbus.

Trináct dní Roku 1997 však šlápl vedle, když se rozhodl natočil snímek zasazený do postapokalyptického světa, konkrétně Spojených států. Z tříhodinového patriotického Postmana – Posla budoucnosti se stal další obří propadák Costnerovy kariéry, který navíc kromě komerčního fiaska zaznamenal také velmi negativní přijetí od kritiky. Zdálo se, že Postman je posledním hřebíčkem do rakve kdysi slavného herce, kterému poslední roky příliš nevyšly. A v tomto názoru utvrdily odborníky i diváky jeho další nepříliš úspěšné filmy. Ať už to bylo milostné drama Vzkaz v láhvi, krimi 3000 mil na útěku, kde si zahrál opravdu drsného padoucha nebo velmi nudné a špatné drama s duchařskou zápletkou Na křídlech vážky. Naštěstí se naskytlo pár zajímavých projektů, jako bylo zmiňované baseballové drama Hra snů nebo politické drama Třináct dní, jehož příběh se točil kolem J. F. Kennedyho.

Krajina střelců Kevin Costner se však dokázal po sérii neúspěchů otřepat a nyní se vrací jako herec i režisér westernu Krajina střelců. Kritici nešetří chválou, diváci na nízkorozpočtový snímek nadšeně chodí a Costner se, zdá se, opět pomalu vrací na scénu. Kevin Costner je snaživý herec, který dokáže podávat výtečné herecké výkony. Jeho tvůrčí ambice jej však několikrát zavedly k pochybným projektům, které zkrátka nevyšly a málem pohřbily jeho kariéru. Naštěstí si Costner uvědomil, že bude lepší, když se bude věnovat menším a méně ambiciózním, ale o to kvalitnějším filmům. Doufejme, že se mu bude v budoucnu více dařit. Svůj návrat nepotvrdil jednou z hlavních úloh v komedii Co je šeptem.... Pokusil se i o nový pohled na sériové vrahy, když v thrilleru Mr. Brooks s typickým costnerovským šarmem ztělesnil titulního hrdinu, vášnivě zamilovaného do zabíjení. A i přesto zůstává sympatický. Tak jako v každé další ze svých předchozích rolí...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.