Kdo je kdo - Voldemort, Hagrid, Black a ostatní postavy

1. 12. 2005 - 21:02 | Téma | red

Kdo je kdo - Voldemort, Hagrid, Black a ostatní postavy zdroj: tisková zpráva

Lord Voldemort byl po dlouhá léta velkou hrozbou všem kouzelníkům i mudlům. Většina čarodějů se i po letech od Voldemortova „odchodu“ bojí jeho jméno vyslovit a z pověrčivosti raději používají sousloví jako Vy-víte-kdo či Ten-jehož-jméno-nesmíme-vyslovit

Tom Raddle Ralph Fiennes Lord Voldemort byl po dlouhá léta velkou hrozbou všem kouzelníkům i mudlům. Většina čarodějů se i po letech od Voldemortova „odchodu“ bojí jeho jméno vyslovit a z pověrčivosti raději používají sousloví jako Vy-víte-kdo či Ten-jehož-jméno-nesmíme-vyslovit. Černokněžník, který dokázal zastrašit většinu nepřátel, se údajně obával pouze dvou osob: Albuse Brumbála a právě narozeného Harryho Pottera. Poté, co Voldemort zavraždil Harryho rodiče, mělo pro něho být malé dítě více než snadným soupeřem. Jediné zranění, které dokázal Harrymu Voldemort způsobit, je jizvička ve tvaru blesku na čele, a sám během útoku ztratil své tělo i většinu schopností. První věc, o kterou usiluje, je nabytí lidské podoby a jeho snahy se čím dál tím více blíží úspěchu. Zdá se, že to nepotrvá dlouho, a proti ochráncům dobra opět stane Voldemort v plné síle…

Šestadvacetiletý Christian Coulson hrál ve filmu Harry Potter a tajemná komnata postavu mladého studenta Toma Rojvola Raddlea, z něhož se později stal mocný lord Voldemort. Coulson se objevil i v seriálech Sága rodu Forsytů (2002) a Hornblower (2003) či v dramatech Čtyři pírka – zkouška cti a Hodiny (oba 2002). Ralph Fiennes, představitel znovuzrozeného Lorda Voldemorta ve snímku Harry Potter a Ohnivý pohár, se řadí k nejvýraznějším hereckým osobnostem z Britských ostrovů. Výrazně na sebe upozornil již v roce 1993 oscarovou nominací za úlohu nacistického důstojníka Goetha v Spielbergově dramatu Schindlerův seznam. Zazářil rovněž hlavními úlohami v dramatu Anglický pacient (1996) či romanci Hranice lásky (1999).


Rubeus Hagrid Rubeus Hagrid. Šafář, klíčník a hajný v Bradavicích byl Harryho prvním průvodcem po světě kouzelníků a brzy se z obou stali přátelé. Dobromyslný obr s dlouhými vlasy a vousy, který má slabost pro draky a obdobnou zvířenu, a Harry si často navzájem pomáhají z nesnází. Hagrid kdysi na bradavické škole studoval, musel ji však předčasně opustit. Na Brumbálovo doporučení zde byl zaměstnán alespoň jako hajný. Později Hagrid uplatnil svého koníčka také jako učitel péče o kouzelné tvory (od třetího dílu Harry Potter a vězeň z Azkabanu).

Robbie Coltrane proslul díky detektivnímu seriálu Bedna (1993-1995). Hrál v bondovkách Zlaté oko (1995) a Jeden svět nestačí (1999) či ve viktoriánské detektivce Z pekla (2001). Jako ideálního představitele Hagrida ho navrhla sama autorka knih o Harrym Potterovi J.K. Rowlingová.


Sirius Black Sirius Black byl v době studia nejlepším přítelem Jamese Pottera a později i kmotrem jeho syna Harryho. Všechny indicie však nasvědčují tomu, že své přátele zradil a stal se nohsledem Lorda Voldemorta. Byl obviněn z podílu na vraždě Potterových a zabití Petra Pettigrewa, který se Siriuse pokusil dopadnout. Po zadržení byl Black umístěn do Azkabanu, vězení pro kouzelníky, které je střeženo tajemnými mozkomory. I tuto ostrahu však Sirius dokázal překonat a uprchl. Všichni se domnívají, že má v plánu své vraždění dokončit a zaútočit na Harryho, ukazuje se však, že jeho snahou naopak bylo ochránit svého kmotřence před proradným Pettigrewem. I když se nakonec stává hrdinou a Harryho přítelem, pro veřejnost je stále vrahem. Prchá proto před dopadením z Anglie daleko na jih. Také Sirius se řadí mezi zvěromágy, proměňuje se ve velkého černého psa.

Gary Oldman proslul titulní rolí hraběte Draculy v Coppolově adaptaci románu Brama Stokera z roku 1992. Jako charismatického padoucha si ho publikum pamatuje z filmů Pravdivá romance (1993), Leon (1994), Pátý element či Air Force One (oba 1997).


Petr Pettigrew Petr Pettigrew, přezdívaný Červíček, se jako student přátelil s Jamesem Potterem, Siriusem Blackem a Remusem Lupinem. Stejně jako Potter a Black zvládl i tento kouzelník schopnost přeměňovat se ve zvíře a stal se zvěromágem. Bral na sebe podobu krysy. Po smrti Potterových se rozhodl dopadnout Siriuse Blacka a předat ho spravedlnosti. Ve vzájemném souboji ale zvítězil Black a Pettigrew byl zabit. Alespoň podle tvrzení očitých svědků. Ve skutečnosti Pettigrew vše zinscenoval tak, aby vina za jeho proradné činy padla na Siriuse. On sám se pak na dlouhá leta skryl v podobě krysy, shodou okolností se tak stal Ronovým mazlíčkem Prašivkou. Přestože se opět po letech pokusil Sirius Pettigrewa zadržet, ten utíká za svým pánem Voldemortem. S ním pak kuje pikle na znovuoživení kdysi tak mocného černokněžníka...

Timothy Spall Timothy Spall zazářil ve snímcích Mikea Leigha Life is Sweet (1990), Tajnosti a lži (1996) a Topsy-Turvy (1999). Byl k vidění též ve filmech Hamlet (1996), Marná lásky snaha (2000), Vanilkové nebe, Intimita (oba 2001), Poslední samuraj (2003) či Řada nešťastných příhod (2004).


Miranda Richardsonová jako Rita Holoubková Rita Holoubková, populární dopisovatelka Denního věštce, zná všechna zavedená pravidla bulvární novinařiny. Také proto nepatří již dlouhá léta k vítaným hostům ani na Ministerstvu kouzel, ani v Bradavicích. Za hrdinu svých nejnovějších článků si Holoubková vyhlédla Harryho, kterého vylíčí tu jako statečného chlapce s pohnutým dětstvím, tu coby sebestřednou mladou celebritu. Ani v jednom případě však není Harry zájmem médií zrovna dvakrát nadšen. Záhadou navíc zůstává, kde Holoubková získává své velmi zasvěcené informace. A ukazuje se nakonec, že i ona má před světem jedno malé tajemství…

Miranda Richardsonová se řadí k vyhledávaným herečkám své generace, kterým se režiséři nebojí svěřovat výrazné dramatické party. Známe ji například ze snímků Hra na pláč (1992), Pavouk (2002) či naposledy Fantom Opery (2004). Za psychodrama Posedlost (1992) a životopisný snímek Tom a Viv (1994) získala nominace na Oscara. S režisérem snímku Harry Potter a Ohivý pohár Mikem Newellem se sešla již při natáčení dramat Tanec s cizincem (1985) a Enchanted April (1992).


Argus Filch Argus Filch zastává v Bradavicích roli školníka a je mezi žáky místní školy značně neoblíben. Jejich vzájemný vztah by se dal nejspíše přirovnat k nevyhlášené válce. V okamžiku, kdy žáci spatří neupraveného starého bručouna, mohou si být jisti tím, že se ocitli v opravdovém průšvihu. Snad jediným tvorem, kterého má Filch rád, je jeho kočka jménem paní Norrisová. Filch patří mezi takzvané motáky, osoby, které se narodily v rodině čaroděje, ale kouzelnického talentu nemají ani za mák.

David Bradley účinkuje hlavně v televizních filmech a seriálech, často s historickým námětem (patří mezi ně i v Čechách natáčené drama Charles II: The Power & the Passion, 2003). Představil se v dramatech Left Luggage aneb Kufry pana Silberschmidta (1998) a Král je živ (2000), v komedii Dohola? (2002) či v hororu Vymítač ďábla: Zrození (2004).


Skoro bezhlavý Nick Sir Nicholas de Mimsy-Porpigton, kterému se přezdívá Skoro bezhlavý Nick, je jakýmsi neoficiálním maskotem koleje Nebelvír. Řadí se do společnosti čtveřice bradavických duchů, z nichž každý přísluší k jiné koleji. Postarší rytíř byl popraven již před více než pěti sty lety, katovi se ale údery příliš nepodařily. Nickovi tak sice po celou tu dobu drží hlava u těla pouze „na vlásku“, přesto jsou mu privilegia bezhlavých duchů odepřena.

John Cleese byl členem kultovního komediálního sextetu Monty Python. Vedle televizního seriálu Monty Pythonův létající cirkus (1969-74) hrál i ve filmech Monty Python a svatý Grál (1975) či Život Briana (1979). Je autorem a hereckým představitelem sitcomu Hotýlek (1975-79) či krimikomedie Ryba jménem Wanda (1988). V poslední době účinkuje spíše v epizodních rolích, například v bondovkách Jeden svět nestačí (1999) a Dnes neumírej (2002) či v akční komedii Charlieho andílci: Na plný pecky (2003).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.