Kdo je kdo: Spider-Man a jeho přátelé

2. 5. 2007 - 20:54 | Téma | red

Kdo je kdo: Spider-Man a jeho přátelé zdroj: tisková zpráva

Peter Benjamin Parker patřil k neobyčejným středoškolským studentům, talentu drobného obrýleného mladíka si však všiml málokdo

Peter Benjamin Parker patřil k neobyčejným středoškolským studentům, talentu drobného obrýleného mladíka si však všiml málokdo. Až do svých šestnácti se Peter zajímal pouze o vědu, fotografování a Mary Jane Watsonovou, pohlednou spolužačku ze sousedství. Klíčový moment jeho života nastal, když ho během exkurze v laboratoři kousl geneticky zmutovaný pavouk. Peter brzy zjistil, že se mu zlepšil zrak, dovede šplhat po stěně i po stropě a je velmi hbitý a silný. A také pochopil, že nedokáže nečinně přihlížet řádění newyorských zločinců. Bere na sebe druhou identitu a stává se Spider-Manem. Drobní kriminálníci mají o důvod víc, proč zanechat řemesla, na Spider-Mana však začínají útočit nepřátelé mnohem většího kalibru: Green Goblin, Doctor Octopus, Venom a mnozí další. Během všech Spider-Manových soubojů se zločinci Peter Parker proplouvá životem, jak se dá. Celkem bez potíží zvládl střední školu, přesunul se na univerzitu a začal si přivydělávat jako fotograf pro noviny Daily Bugle

Spider-Man 2 Peter Parker Tobey Maguire před prvním dílem Spider-Mana vynikl nejen jako člen party kolem Leonarda DiCapria (společně účinkovali ve snímcích Dospívání po americku a Don's Plum Bar), ale také ve filmech Anga Leeho Ledová bouře a Jízda s ďáblem či v dramatu Lasseho Hallströma Pravidla moštárny. Zazářil též ve filmech režiséra Garyho Rosse Pleasentville: Městečko zázraků a Seabiscuit.

Spider-Man 2 Mary Jane Watsonová Mary Jane Watsonová byla jednou z nejhezčích dívek na střední škole a tak nepřekvapí, že se do ní zakoukal Peter Parker. Ona sama však Peterovu existenci zaznamenala až mnohem později, raději se věnovala svalovci Flashovi a snění o kariéře modelky a herečky. Poté, co na sebe Peter oblékl kostým Spider-Mana, vzrostlo také jeho sebevědomí a dokázal s Mary Jane stále častěji komunikovat. Po střední škole Mary Jane chodila s Peterovým nejlepším kamarádem Harrym Osbornem a v jejím životě se objevil ještě další muž, tajemný Spider-Man. V něm najde Mary Jane nakrátko zalíbení, brzy ale pochopí, že tím pravým je pro ni její kamarád Peter Parker. Ten ji ale odmítne, snad proto, že nedovede skloubit kariéru superhrdiny s milostným životem. Mary Jane si tedy najde nového partnera, i přes vztah s astronautem Johnem Jamesonem stále myslí na Petera. V momentu, kdy se Peter rozhodne skoncovat s kariérou Spider-Mana a vyznal Mary Jane lásku, se ale na scéně objevuje padoušský Doctor Octopus. Začátek vztahu mezi Mary Jane a Peterem se tak opět odkládá... Nekonečná romance obou mladých lidí nabere nové obrátky poté, co se Mary Jane dozvídá Spider-Manovu identitu. MJ náhle pochopí, proč se jí Peter stranil. Lásce by již nemělo nic bránit. Jenže v Peterově životě se náhle objevuje Gwen Stacyová.

Kirsten Dunstová se z pozice oblíbené dětské herečky (Malé ženy, Interview s upírem, Jumanji) dokázala propracovat k hvězdné kariéře i mezi dospělými. Zazářila v několika teenagerských snímcích (Bravo, girls!, šílená/krásný) a v dramatech Úsměv Mony Lisy či Muž, který zabil.

Blonďatá kráska Gwen Stacyová může mít každého muže, na kterého si ukáže. Gwen si vybrala svého spolužáka Petera Parkera. A Peter zcela podle očekávání jejímu kouzlu podléhá. Zaskočilo to snad jen jedinou osobu – neméně pohlednou Mary Jane, která se kvůli Peterovi vzdala svatby s mužným astronautem Johnem Jamesonem. Jak dopadne milostný trojúhelník mezi dvěma krásnými ženami a jedním (ne)obyčejným šprtem?

Bryce Dallas Howardová, dcera režiséra Rona Howarda, se do diváckého povědomí dostala díky filmům M. Nighta Shyamalana – v dramatu Vesnice ztělesnila slepou, zato však odvážnou Ivy, v pseudopohádce Žena ve vodě se představuje v úloze mořské panny Story.

Kapitán George Stacy je jednou z největších osobností newyorské policie. A jeho tělesná výška s tím nemá nic do činění. Už za svého života se stal legendou. Není divu, že na něj mají políčeno mnozí lumpové, ti v kostýmu i ti bez. Přítel jeho dcery Gwen Peter Parker, ale i Spider-Man patří k jeho velkým oblíbencům. V comicsu na George Stacyho čekala hrdinná smrt, jak tomu bude ve filmu?

James Cromwell patří k prověřeným hercům vedlejších rol, a to jak ve velkých filmových projektech, tak i v televizních seriálech. Popularitu si zajistil díky vesmírné sérii Star Trek coby vynálezce Zefram Cochran. My jej známe ze snímků Babe – galantní prasátko, Lid versus Larry Flynt, L. A. Přísně tajné nebo Královna.

Spider-Man tetička May Po smrti Peterových rodičů se o malého sirotka stará jeho teta May Parkerová společně se svým manželem Benem. Pro postarší bezdětnou dvojici nebylo problémem přijmout Petera za vlastního. Po smrti Peterova strýčka Bena na všechno zůstala teta May sama, svou péči nyní soustředí na Petera. Ten ví, že se tetička o jeho spider-manovské identitě nesmí nic dozvědět, mimo jiné proto, že by to mohlo ještě zhoršit její zdravotní problémy.

Angličanka Rosemary Harrisová se více než půlstoletí objevuje v nejrůznějších filmových a hlavně televizních produkcích. V počátcích kariéry účinkovala především v televizních adaptacích klasiků (Shakespeara, Čechova…), později hrála také ve sci-fi Hoši z Brazílie, životopisu Tom & Viv, za nějž byla nominována na Oscara, či komedii Dohola?. K Shakespearovi se v roce 1996 vrátila hereckou účastí v Branaghově Hamletovi a v dokumentu Al Pacino - Richard III.

Spider-Man strýček Ben Benjamin Parker, bývalý tovární dělník, se nejvíce zasloužil o výchovu malého Petera. Ben si brzy všiml změn, které u Petera po kousnutí pavoukem nastaly, a varoval ho, že s velkou silou, kterou získal, vzrostla také jeho odpovědnost. Peter však na jeho radu zpočátku nedbal a byl za to potrestán. Lehkovážně nechal uniknout zloděje, který později strýčka zabil. Peter tak za cenu velké oběti pochopil, že se musí postavit newyorskému podsvětí. Přestože je Ben Parker mrtvý, i po letech zůstává pro Petera nezpochybnitelnou morální autoritou.

Už více než osmdesátiletý Cliff Robertson herecky debutoval v roce 1943 válečným filmem We've Never Been Licked. V polovině padesátých let patřil k vyhledávaným představitelům vedlejších rolí (Piknik u cesty). Na vrcholu byla Robertsonova kariéra v šedesátých letech, hrál například mladého JFK ve válečném dramatu PT 109. Za výkon ve sci-fi Charly získal Robertson Oscara. Z jeho pozdějších filmů zmiňme drama Star 80 či sci-fi Útěk z L.A.

Spider-Man 2 John Jameson John Jameson. Syn vydavatele newyorských novin Daily Bugle J. Jonaha Jamesona je jednou z lásek Mary Jane Watsonové, oba byli dokonce jeden čas zasnoubeni. Avšak poté, co Mary Jane pochopila, že stále miluje Petera Parkera, její vztah s Johnem vzal za své. John Jameson pracuje jako astronaut a jedna z jeho misí zásadně změnila jeho život. V comicsové předloze totiž Jameson nalezl na Měsíci mimozemský artefakt, jenž způsobil, že se Jameson během úplňku mění v bytost přezdívanou Man-Wolf. John se však nestal pronásledovaným zločincem, jak by se mohlo zdát, ale rozhodl se spolupracovat se superhrdiny.

Daniel Gillies získal v roli Johna Jamesona svou prozatím největší hereckou příležitostí. Zatím se objevil v detektivním televizním seriálu Street Legal či ve vedlejších rolích v thrilleru Nikdo tě neuslyší v pohádkovém příběhu Kai a Gerda. Nedávno se Gillies objevil v romanci Hlava v oblacích s Charlize Theronovou v hlavní roli.

Kdo je kdo: Spider-Man a jeho nepřátelé

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.