Kauza CIA

29. 10. 2007 - 15:07 | Téma | red

Kauza CIA zdroj: tisková zpráva

Film začíná útokem v Zátoce sviní na Kubě a rozhodnutím prezidenta Johna Kennedyho nepomoci Kubáncům, kteří se vylodili na pláži

Film začíná útokem v Zátoce sviní na Kubě a rozhodnutím prezidenta Johna Kennedyho nepomoci Kubáncům, kteří se vylodili na pláži. Od tohoto momentu se odvíjí retrospektiva Edward Wilsona. Na Yale byl mladý Edward (Matt Damon) rekrutován do Skull a Bones a díky vstupu do tohoto elitního a bezohledného klubu také dostal nabídku ke vstupu do tajné služby Spojených států. Obě nabídky mu byly vítané. První kvůli konexím, ta druhá, protože už byl ženatý. Ovšem ne s Laurou (Tammy Blanchardová), kterou miloval. Margaret (Angelina Jolie) poznal na večírku, a když mu její bratr ooznámil, že otěhotněla, oženil se s ní. Pak dostane nabídku k službě v zámoří. Tam spatří vraždu na vlastním člověku, který se stal „nebezpečným“ (jeho bývalý učitel a mentor, ale homosexuál...). Posléze odsoudí k smrti překladatelku, která ho svedla a on ji podezírá ze spolupráce se Sověty. Když se nakonec vrátí domů k manželce a synovi, nikdy se s nimi již nesblíží. Historie tajné služby se stává i jeho historií. Podílí se přímo na boji o moc nad světem.

Pod ubíhajícím hlavním dějem se stírá vtírá otázka, zda hlavní hrdina skutečně slouží vlasti, nebo zda existuje tichá dohoda mezi ním a sovětským protivníkem ve stejné funkci, jehož kódové jméno je Odyseus (Oleg Stefan). Vzájemný respekt jim oběma dovoluje udržet si velkou osobní moc a vládu nad ohromným konglomerátem výzvědných služeb. Přijde čas, kdy i Edwardův syn, aby na něho byl otec hrdý, vstoupí do služby CIA. Jeho naivita však vystaví Wilsona nátlaku Sovětů. A výsledek bude pro mnoho lidí tragický...

Téměř tříhodinový film zmiňuje mnohé historické události. Příběh není zaměřen na soukromí Edwarda Wilsona, ale vypráví o muži, který promarnil život v nelidské mašinérii podezírání, lží, zrady a hrabivosti. Neustálý strach a odcizení, stejně jako naprostá lhostejnost k individuálním lidským osudům, jsou v této hře o světové zdroje názorně popsány. A je viditelná i duplicita těch, kteří o tuto moc usilují.

The Good Shepherd Tajné služby skrývají tajemství. Nikdy se nedozvíme, zda tichá dohoda mezi protivníky opravdu existovala, ani zda Margaretin syn byl skutečně Edwardův, či pouhá záminka pro jeho naverbování. Co pro Edwarda Wilsona znamená vlast, pochopíme, když jaksi mimochodem prohlásí: „Vy všichni ostatní jste tu na návštěvě.“ Míní tím, že Italové, Židé, Latino a vůbec všichni neprivilegovaní, kteří nemají anglosaský původ, vlastně nejsou Američany.

Matt Damon hraje chladného a nehybného Edwarda Wilsona jako osobu téměř bez emocí; jistě záměrné. Protipólem jsou mnohem vroucnější – a nebezpečnější – generál Bill Sullivan (Robert De Niro) a Oleg Stefan. Anglina Jolie představuje nešťastnou loajalní manželku, která nikdy neprorazí Wilsonovu obranu. Je tu celá plejáda vedlejších rolí, mnohé z nich jsou hvězdně obsazené (John Turturro, Alec Baldwin, William Hurt, Timothy Hutton). Téměř všechny role mají svůj rozvoj a svoje opodstanění.

Režisérsky je to velmi klasický, hollywoodský velkofilm ve stylu Kmotra (ostatně producentem je Francis F. Coppola). Tedy něco, co už jsme dlouho neviděli. Tady se nešetří, tady se hraje a předvádí, jaké obrovské vizuální možnosti film má; dialogu je málo. Je to dlouhé, ale není to nudné.

Českým divákům budou asi poněkud vzdálené události v klubu Skull and Bones. (Ve sporu, který s tímto klubem nyní vede kmen Apačů o vrácení lebky Geronima, není otázkou, zda členové klubu vykopali hrob, ukradli z něho lidskou lebku a vystavili ji v klubu, ale zda tato lebka patří Geronimovi nebo někomu jinému.)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.