Katie Holmesová

21. 9. 2006 - 0:16 | Téma | red

Katie Holmesová zdroj: tisková zpráva

Už od svého filmového debutu v dramatu Ledová bouře (1997) často představuje zpovykané dívky, které hřeší na svou krásu

Katie Holmesová Už od svého filmového debutu v dramatu Ledová bouře (1997) často představuje zpovykané dívky, které hřeší na svou krásu. Sebestředné studentky (thriller Pomsta, tragikomedie Skvělí chlapi, romantická komedie Láska na hlídání) navíc ztělesňovala možná déle, než by bylo zdrávo. Do povědomí veřejnosti se nedostala zásluhou hereckých výkonů, ale díky životnímu partnerství s Tomem Cruisem.

Katherine Noelle Holmesová se narodila 18. prosince 1978 v americkém městě Toledo jako nejmladší z pěti sourozenců v rodině advokáta Martina Holmese. K herectví směřovala od dětství, ať už přes rozmanité kroužky a amatérská představení, anebo koketováním s modelingem v čase jejích středoškolských studií. Navštěvovala toledskou Margaret O'Brien's Modeling School, v šestnácti letech se pak odhodlala k účasti na soutěži pořádanou International Modeling and Talent Association. Rozsah svého nadání zde postupně prověřila v kategoriích zpěv, tanec a recitace (vystoupila s monologem z dramatu Jako zabít ptáčka). Následující rok strávila v New Yorku jako fotomodelka, své ambice však touto cestou neuspokojila, a tak se odhodlala radikálně změnit prostředí a zamířit do Los Angeles, kde by se pokoušela prosadit se na dráhu filmové herečky.

Katie Holmesová ve filmu Telefonní budka Zkazky praví, že již při svém druhém konkurzu Katie Holmesová uspěla, a tak ji dnes můžeme spatřit v dramatu Anga Leeho Ledová bouře (1997), které bylo hořkým pohledem na rozpad tradiční americké rodiny v letech sedmdesátých. Jeden z nejlepších snímků roku pozoruhodně svářil svět cynických dospělých (v podání hvězdných herců jako Kevin Kline, Sigourney Weaverová či Joan Allenová) s naivitou jejich potomků (ztělesnili je kupříkladu Elijah Wood nebo Tobey Maguire). Dívčí protagonistky příběhu pak stály někde na pomezí obou světů, toho zkušeného i toho napjatě očekávajícího věci příští – zde se uplatnila zejména Christina Ricciová jako sexuální zaškolitelka Wendy, své si ale uhrála i sama Holmesová jako mladičká krasavice Libbets Caseyová, která okouzlí (a posléze zradí) hned dva z hlavních hrdinů. A obdobnou úlohu nezralé dívky a přitom zkušené manipulátorky, která neví, co chce, a nedá pokoj, dokud to nedostane, si měla Holmesová zahrát ještě několikrát.

Katie Holmesová ve filmu Batman začíná Na cestu ke slávě se Katie Holmesová vydala už v roce 1998, nezasloužil se však o to žádný z filmových hitů, ale teenagerský televizní seriál Dawsonův svět (1998-2003). Příběhy čtveřice středoškoláků z malého amerického městečka si získaly fanoušky mezi statisíci vrstevníků ústředních hrdinů. Zasloužili se o to zejména mužný James Van der Beek jako idealistický snílek Dawson Lacey a čarokrásná Katie Holmesová, ztělesňující jeho nejlepší kamarádku s křišťálově čistou duší Joey Potterovou. Možná právě proto, že v televizi ztělesňovala dlouhých pět let dobračku, si za své filmové hrdinky volila dívky, které nevinnost pouze předstírají. Sám autor Dawsonova světa (anebo třeba trilogie Vřískot) Kevin Williamson Holmesovou obsadil do svého režijního debutu, thrilleru Pomsta (1999), jako vůdkyni party středoškoláků, která se odhodlá unést nenáviděnou učitelku paní Tingleovou (Helen Mirrenová). Její hrdinky nemusejí být zrovna násilnice, vypočítavostí však obvykle vládnou dokonale. V černé krimikomedii Go (1999) se hrátky s osudem její hrdince, pokladní Claire, pokoušející se vstoupit do obchodu s drogami, krutě vymstí (samotná Holmesová naopak byla za roli odměněna cenou MTV). Ještě hůře dopadá svůdná Jessica v hororu Téměř dokonalý zločin (2000), jež na své intriky doplatí životem. K tomu nejlepšímu v její dosavadní filmografii pak patří hořká komedie Skvělí chlapi (2000), jíž Holmesová korunovala své účinkování v úlohách okouzlujících slečinek, tentokrát jako studentka Hannah obluzující kdysi slavného profesora (Michael Douglas).

Katie Holmesová ve filmu Batman začíná Přechod Katie Holmesové od rolí dívek k úlohám dospělých žen se nesl v duchu návratu k přívětivějším charakterům. Potvory jsou ty tam, Holmesová radeji volí role žen ohrožovaných, potažmo vnitřně nesvobodných. Příkladem tohoto trendu jsou její (snad provždy poslední) role studentek. V thrilleru Opuštěná (2002) totiž ztělesňuje mladou vysokoškolačku, která se dva roky vyrovnává se záhadným zmizením svého přítele (Charlie Hunnam), aby se tento nečekaně objevil u jejích dveří. A komedie Láska na hlídání (2004) nabídla roli dcery prezidenta Spojených států, která touží po troše volnosti ve studentském kampusu. Ale zatímco v Opuštěné alespoň dostala prostor předvést něco ze svého dramatického herectví, Láska na hlídání se řadila k průměrným titulům, které neznamenají pro protagonisty jakoukoli výzvu. Z tohoto úhlu pohledu patří k jejím nejvýraznějším snímkům tragikomedie Večeře s April (2003). Jedná se o příběh rebelky, jež se pokouší sblížit se svou umírající matkou (Patricia Clarksonová) – Holmesová zde může projevit především své komediální nadání a ukazuje, že dovede mnohem víc než jen svůdně se usmívat a nesměle pomrkávat. A naopak – pouze jako doplněk v hereckém ansámblu slouží její milenka ústředního hrdiny thrilleru Telefonní budka (2002), ale také její Rachel Dawesová, někdejší dětská láska milionáře Bruce Waynea alias superhrdiny Batmana v akčním dramatu Batman začíná (2005). A jen o málo více prostoru získala v satiře Děkujeme, že kouříte (2006), kde jako ambiciózní novinářka Heather vytváří protiklad otrlému lobbistovi Nickovi (Aaron Eckhart).

V roce 2005 se Katie Holmesová vyšvihla z pozice známé herečky mezi nejvyhledávanější hollywoodské celebrity. Nevděčí za to žádné úloze, ale partnerství s Tomem Cruisem, s nímž se od dubna letošního roku může radovat z narození dcerky Suri. Právě vztah s hvězdným hercem může posloužit jako důkaz její cílevědomosti – již od chvíle, kdy Druide uviděla ve snímku Top Gun (1986), byla údajně rozhodnuta, že se za něj jednoho dne provdá. Přestože se mezi kandidátkami Oscara v budoucnu objeví Holmesová pouze stěží, bude-li tak důsledně šplhat po žebříčku popularity, jako tomu bylo dosud, ze zorného pole diváků se jistě v brzké době nevytratí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.