Kate Hudsonová

15. 7. 2009 - 13:45 | Téma | red

Kate Hudsonová zdroj: tisková zpráva

Kate Hudsonová Patří k velkým hollywoodským nadějím. Po své matce Goldie Hawnové podědila komediální talent, který využívá hlavně v romantických komediích (Jak ztratit kluka v 10 dnech, Rozvod po francouzsku), objevuje se ale také v módních žánrech jako jsou teenagerský thriller (Fáma) či mysteriózní horor (Klíč). Za tragikomedii Na pokraji slávy byla v roce 2000 nominována na Oscara.

Jako dcera oscarové herečky Goldie Hawnové a muzikanta Billa Hudsona a zároveň rodačka z Los Angeles měla Kate Garry Hudsonová k showbyznysu vždy blizoučko. S mnoha režiséry se dokonce znávala již od dětství, jak tomu je například u Garryho Marshalla, režiséra komedie Život s Helenou, který v roce 1987 natočil snímek Přes palubu a Hawnovou a Kurtem Russellem, Katiným nevlastním otcem. V mládí se Kate Hudsonová věnovala hlavně tanci a zpěvu, herectví propadla až po ukončení střední školy. Po vedlejších roličkách v televizních sériích Správná pětka (1996) a Jilmová ulice (1997) či v nezávislém dramatu Lososí řeka (1998) se představila v komedii Voda na poušti v úloze začínající herečky Skye, bažící po hollywoodské slávě. Již ve své první hlavní úloze tak mohla plně uplatnit talent pro komično i svou oblíbenou hereckou polohu jako lehce exaltovaná a citově založená dívka, která často dává průchod emocích.

Kate Hudsonová Výrazněji si Hudsonové všimlo filmové publikum až v nezávislém dramatu 200 cigaret (1999). Povídkový snímek o jedné silvestrovské noci v New Yorku si sice výraznější uznání nevydobyl, Hudsonová coby naivňoučká Cindy však patřila k nejvýraznějším tvářím filmu. Její rostoucí věhlas pak potvrdil psychothriller Fáma (2000), kde se představila po boku dalších mladých hvězdiček Jamese Marsdena a Leny Headeyové, či romance Vše o Adamovi (2000), kde se coby atraktivní servírka Lucy utkává o přízeň „dokonalého“ mladíka v podání Stuarta Townsenda. Skutečně průlomová úloha však přišla až s tragikomedií Na pokraji slávy (2000) – a paradoxní je, že k ní Hudsonové dopomohla náhoda. Do role gruppie Penny Lane totiž původně režisér Cameron Crowe obsadil Sarah Polleyovou, po jejím odstoupení však roli podědila právě Hudsonová. Crowův lehce autobiografický příběh z bouřlivých sedmdesátých let patřil k osvěžujícím filmovým zážitkům, Kate sama pak doslova zazářila coby charismatická Penny, kterou na jedné straně láká svět mejdanů a nevázaných radovánek, na straně druhé však touží po něčem víc, než být milenkou lídra slavné kapely. Za svůj výkon si tak vysloužila Zlatý glóbus, nominaci na Oscara i mnoho dalších ocenění.

Kate Hudsonová Na strmě stoupající kariéře Kate Hudsonové se pak začala podílet i celá řada slavných režisérů. Jako zpovykaná dcera hlavního hrdiny v podání Richarda Gerea se objevila v dramatu Roberta Altmana Dr. T a jeho ženy (2000). Do historického dramatu Čtyři pírka – zkouška cti (2002) si ji pak zvolil Shekhar Kapur. Role anglické dívky z viktoriánských časů, která se veřejně zříká svého snoubence, však působila rodilá Kaliforňanka dost nepřesvědčivě. A možná zpětně litovala, že kvůli ní nepřijala úlohu okouzlující Mary Jane ve snímku Spider-Man (2002), kterou tajně miluje hrdinný Peter Parker. V téže době se pak Kate Hudsonová začíná prosazovat v romantických komediích, na něž se v posledních letech stala bezmála specialistkou. První z romancí byl snímek Jak ztratit kluka v 10 dnech (2003), v němž účinkovala jako světaznalá novinářka módního časopisu. Velký hit, v němž jí byl partnerem Matthew McConaughey, však zdaleka nepatřil k nejlepším dílům v tomto žánru. Totéž lze ostatně říci o obdobně laděných filmech Jamese Ivoryho (Rozvod po francouzsku, který zaujal hlavně střetem americké a evropské kultury), respektive Roba Reinera (Alex a Emma, který je postaven hlavně na svěží komice protagonistů, Hudsonové a Luka Wilsona). Své „romantické“ období pak Hudsonová završila komedií Život s Helenou (2004), kde se představila jako ambiciózní módní návrhářka, které nezbývá než se postarat o potomky své sestry.

Krátkou pauzu, kterou si Kate Hudsonová zvolila po narození syna Rydera, ukončila až hororem s nadpřirozenými prvky Klíč (2005). Po něm pak navazuje další romanticko-bláznivou komedií - tentokrát s Owenem Wilsonem - My dva a křen (2006), ale také drama Sleight of Mind, v němž se Hudsonová představuje v úloze mladé ženy, potýkající se s Alzheimerovou chorobou. Specialistkou na komedie však zůstane už asi jednou provždy, jak dokazuje akčně-dobrodužná veselohra Bláznovo zlato (2008) anebo další romance nazvané Kamarádova holka (2008) a Válka nevěst (2009).

Pozornost Kate Hudsonová napnula rovněž k produkování filmových i televizních projektů. Její společnost Birdy (nazvaná podle Katiny přezdívky) se podílela například na televizním dramatu 14 Hours (2005).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.