Karcoolka

1. 3. 2006 - 13:55 | Téma | red

Karcoolka zdroj: tisková zpráva

Počítačově animovaná Karcoolka (Hoodwinked) Coryho a Todda Edwardsových se veze na vlně proříznuté Shrekem

Počítačově animovaná Karcoolka (Hoodwinked) Coryho a Todda Edwardsových se veze na vlně proříznuté Shrekem. Klasický příběh o Červené Karkulce tvůrci obohatili o hrst adolescentní drzosti, a vyprávějí jej jako mix mezi Rašomonem a televizní krimi. Karcoolka bohužel není příliš originální, ani bůhvíjak skvěle řemeslně provedená. Je to prefabrikovaná nuda.

Červená Karkulka (v originále Anne Hathaway, v českém znění Jana Mařasová) přijde za babičkou (Glenn Close / Jana Drbohlavová), ale místo babičky leží v posteli vlk (Patrick Warburton / Pavel Rímský). Než stačí vlk Karkulku sežrat, vymotá se ze skříně svázaná babička, oknem do místnosti vskočí obrovský dřevorubec s napřaženou sekyrou (Jim Belushi / Zdeněk Junák) a obraz pohasne. Když se znovu rozsvítí, je už babiččina chaloupka plná zvířecích policajtů a na zahrádce přešlapuje tisk. Velitele Grizzlyho brzy vystřídá elegantní žabák Nicky Skokan (David Ogden Stiers / Jan Přeučil), povoláním detektiv. Nicky postupně vyslýchá všechny zúčastněné: Karkulku, vlka, dřevorubce i babičku. Jednoduchá vyprávěnka o holčičce, která šla s košíkem dobrot temným lesem za babičkou se s přibývajícími svědectvími rozvětvuje do akční story o chamtivosti, korporacích, a více či méně vtipných nedorozuměních. Těch bublin je spousta a Edwardsovi jsou mistry v jejich nafukování. Škoda jen, že všechny verze prostinkého příběhu jsou navýsost nudné a přímo urážlivě děravé. Dějové zvraty letí po předpočítaných trajektoriích, z nichž byl moment překvapení vypreparován jako kdyby šlo o viry ptačí chřipky. Tvůrci s všímají podružností, bizarních vedlejších figur (kozel s banjem), zatímco hlavním hrdinům odmítají dát život. Nejodvázanější postavou téhle odvázané interpretace tradiční pohádky je paradoxně stoletá babička, která se s křečovitou snahou věnuje adrenalinovým sportům a mluví pouličním slangem. Dospívající Karkulka je kupodivu zoufale domácká a časopisová (k čemuž se snění o dalekých zemích tak nějak hodí). Bojová umění jí získají pozornost publika jenom na vteřinu. Východiskem z nouze se pro trpícího diváka stává vlk v teplákovce, který jediný se tváří, že na plátně není z donucení, nebo z čirého bláznovství.

Ačkoli základní kulisy (les, chaloupka) zůstaly nezměněny, je svět Karcoolky vizuálně aktualizovaný do dnešní podoby (auta, lanovky, foťáky i dynamit). Nejsme sice svědky takové inflace odkazů na populární kulturu jak to dokázal zmiňovaný Shrek, nebo ještě lépe podmořský Hledá se Nemo (Finding Nemo), postavy ale mluví stejně odrzle a všeznale. V parodování zaběhaných modelů (Rašomon, detektivky) nejsou bratři Edwardsovi příliš rafinovaní a bravuru i bezstarostnost slavnějších kusů (Team America: Světovej policajt) sledují se značným odstupem.

Animace Karcoolky nemá čím ohromit. Figurky ve výrazu sice dětsky přehánějí, ale co se anatomie postav, detailu i prostředí týče, jsou dnes technické možnosti už opravdu jinde. Bohužel také výtvarný desén je poměrně nevkusný. Hlavní hrdinka svou vizáží Goyovy infantky, naducanými tvářičkami a svítivě rudou kapuckou ze všeho nejvíc připomíná proslulé sádrové trpaslíky z rakouských zahrádek. Stejně tak záběry (včetně akčních sekvencí) nepřinášení výraznější vzrušení. Zcela chybí hravost, jak ji předvádí například Nick Park. Zvuková stopa nabízí pár muzikálových čísel, jimž kraluje kozlův výstup s náhradními rohy. Zbytek je soundtrack očekávatelný k sekvencím, které se odehrávají na plátně: hrdince se otevřely oči, tak pustíme něco jako citového, kytaru a mužný hlas. Naopak na klání v extrémních sportech hraje drsná parta jezevců a přidružené lesní zvěře.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.