Jurský park 3 (Jurassic Park 3)

11. 7. 2005 - 12:23 | Téma | red

Jurský park 3 (Jurassic Park 3) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Režie: Joe Johnston. Scénář: Peter Buchman, Alexander Payne, Jim Taylor. Hudba: Don Davis, John Williams, Kamera: Shelly Johnson. Střih: Robert Dalva. Hrají: Sam Neill (Dr. Alan Grant), William H.Macy (Paul Kirby), Téa Leoni (Amanda Kirby), Alessandro Nivola (Billy Brennan), Trevor Morgan (Eric Kirby), Michael Jeter (Udesky), Laura Dern (Dr. Ellie Sattlerová). USA 2001, 92 minut, barevný (DeLuxe), české podtitulky. DTS / Dolby Digital / Dolby EX 6.1 / SDDS. Distribuce v ČR: Bontonfilm. Česká premiéra: 27. 9. 2001 Bez fanfár, bez mohutné reklamy, bez Stevena Spielberga na místě režiséra, a tudíž bez velkého očekávaní k nám přichází třetí díl Jurského parku

chart010722
Bez fanfár, bez mohutné reklamy, bez Stevena Spielberga na místě režiséra, a tudíž bez velkého očekávaní k nám přichází třetí díl Jurského parku. Vrací se starý známý z prvního dílu, dr. Alan Grant, a s ním i oblíbená hra na babu s velociraptory a T-Rexem. A navíc se můžete těšit hned na dva nové, dříve neviděné dinosauří druhy.

Dr. Alan Grant si sám sobě přísahal, že se na ten ostrov už nikdy nevrátí. A je jedno jestli to je Isla Nublar, kde v první Jurském parku zachraňoval děti multimiliardáře Hammonda, nebo Isla Sorna, kde Ian Malcom o čtyři roky později prováděl letmou dokumentaci méně známé chovné farmy. Ale všechno se změnilo v okamžiku, kdy mu milionář Kirby učinil finanční nabídku, která prostě nešla odmítnout. Financování výzkumu na deset let vám hned tak někdo nenabídne, a tak dr. Grant ukolébán sliby typu "nad ostrovem pouze přeletíme, v žádném případě nebudeme přistávat" nasedá do letadla směr Isla Sorna…

jursky3
Letadlo samozřejmě na ostrově přistane, protože Kirby a jeho žena na něm chtějí najít svého nezbedného synka, který zde před časem "ztroskotal". Od této chvíle netřeba dále něco popisovat. Kaluže se znenadání začínají kalit, země se otřásá, křoví se podivně vlní a vzduchem se nese strašidelný skřekot. Herci vedlejší rolí se stávají prvním soustem pro nové i staré hvězdy dinosauřího parku, a přeživší skupinka vedená dr. Grantem bude bojovat o nesnezení a uniknutí z ostrova do poslední chvíle…

jursky3
Po gigantickém úspěchu Jurského parku, který se víceméně podařilo (především finančně) zopakovat i ve Ztraceném světě, přichází tak trochu nenápadně a bez povšimnutí díl třetí. Ačkoli na jeho výrobu byly vynaloženy největší finanční prostředky ze všech dílů trilogie, zdaleka se nejedná o nejočekávanější projekt roku ze kterého by měli konkurenční projekty nějaké obavy. Co naplat, dinosauří horečka už dávno pominula, a zbyla jenom nahořklá pachuť nastavované kaše či dobře známé dojné krávy.

jursky3
Vyčpělosti tématu si byl do jisté míry vědom i Steven Spielberg, a tak režii "zbaběle" přenechal svému chráněnci Joe Johnstonovi (Jumanji) a výrobu pouze jistil z producentského pozadí. Aby nebyl za úplného alibistu, přihodil na herecký balíček srdcové eso Sama Neilla a zelenou sedmičku Lauru Dernovou. Ta si ale v Jurském parku 3 moc nezahraje, pouze v úvodu prohodí pár hlášek a pak zmizí do hereckého propadliště dějin, aby se v úplném závěru zcela překvapivě zase vrátila do popředí. Všechna tíha tak zůstává na Samu Neillovi, který ani pro tentokrát neodkládá svůj nepostradatelný klobouk, jimž vyjadřuje svoji charakterovou příbuznost k Indiana Jonesovi.

Jenže ani Neill, ani zbytek herců víceméně zběhlých z charakterních rolí v serióznějších filmech (Willaim H. Macy, Alessandro Nivola) tentokrát nemá tolik prostoru pro nějaké filozofování o prolnutí lidského nebo dinosauří světa či debatě o rodinných a příbuzenských problémech, jako tomu bylo v Jurském parku i Ztraceném světu. Dialogy jsou podobně jako nosná dějová linie smrsknuty na nezbytné minimum a hlavní pozornost se soustřeďuje na titulní herce - na dinosaury.

Jedna ze zásad správného pokračování zní "čím vyšší číslovka v názvu filmu, tím více je třeba přitvrdit". Více efektů, promyšlenější likvidace, více dinosaurů. Jurský park 3 se této zásady drží jenom z části. Přichází sice s novými dinosauřími hvězdami z nichž ta nejzářivější svou velikostí i masožravostí překonává T-Rexe o hodně velký kus, jenže ani Spinosaurus, ani okřídlení Pteradontové, a dokonce ani dorozumívacími schopnostmi vybavení Raptoři nenahánějí to dobře známé a příjemné mrazení z něčeho nebezpečného a obávaného, jako tomu bylo u prvního a částečně i u druhého dílu.

Všechno to prostě až moc připomíná jenom laciný snímek, kde nějaké potvory loví člověka, aniž by si někdo lámal hlavu přijít s něčím novým, co by upadající slávu dinosaurů oživilo. Od produkce za 95 miliónů dolarů bych očekával konečně pořádné efektní scény, které se neodehrávají jenom v přítmí nebo za deště. Vůbec celý Jurský park 3 je nějak podezřele temný, a teď tím nemyslím nějakou ponurost a la David Fincher, ale to, že film vypadá jako kdyby byl permanentně podexponovaný.

Celkový dojem z Jurského parku 3 je o něco lepší než z nepovedeného Ztraceného světa, ale je to především tím, že Ztracený svět měl nějakých 140 minut a Jurský park 3 jich má jenom 90. Z toho plyne, že se ani nestačíte nudit, protože všechno se semele hrozně rychle a než se přiblíží závěrečné vyvrcholení (mimochodem pěkně odfláknuté), jsou tu závěrečné titulky. Jako delší spot na dobrou práci ILM to ujde, ale pokud si chce Spielberg zachovat alespoň určitý kredit, měl by od dalších pokračování raději upustit a věnovat peníze a námahu na něco jiného. Třeba na Indiana Jonese 4.

Novinky na DVD: Jurský park: Speciální čtyřdisková sběratelská kolekce (Jurassic Park Ultimate Collection).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.