Ju-on: fenomén

28. 10. 2004 - 3:35 | Téma | red

Ju-on: fenomén zdroj: tisková zpráva

Horror: Takashi Shimizu dotlačil J-horrorovou sérii JU-ON z videofilmu až k anglicky mluvenému remaku, který minulý víkend vtrhnul do amerických kin jako černá ruka a vydělal 40 miliónů USD. Tím potvrdil hlad po Nové vlně japonských horrorů, kterou zahájil Nakatův KRUH. Pokud jde o J-horrory, čili japonské horrory Nové vlny, zůstávají česká kina netknuta téměř panensky

Pokud jde o J-horrory, čili japonské horrory Nové vlny, zůstávají česká kina netknuta téměř panensky. Objevil se sice americký remake slavné Nakatovy série Kruh, která celou Novou vlnu odstartovala, ale to je jako kdyby slečna chtěla tulipán a vy jí přinesli růži s tím, že „kytka jako kytka.“ Na Febiofestu potom kdysi běžel Pulse (Kaïro) Kiyoshiho Kurosawy. Ale nikde žádný Miike (jeho příspěvkem budiž One Missed Call), a nikde žádný Ju-on.

V případě toho druhého by se snad situace mohla změnit poté, kdy měl minulý týden v USA premiéru The Grudge, souhrnný remake této série, a za první víkend bral ohromujících 40 miliónů dolarů.
Ju-on je životním dílem Takashiho Shimiza. Mladý režisér natočil zatím 8 filmů, přičemž téma nesmrtelné kletby zpracoval už pětkrát. Nejdřív se objevily dva kusy na video - Ju-on a Ju-on 2, potom dva remaky na celuloid - Ju-on: The Grudge a Ju-on: The Grudge 2, a nyní i remake v angličtině s názvem The Grudge. S každým dílem se zvyšoval rozpočet, a s tím také technická kvalita snímků.

Ju-on: The Grudge 2 Základním prvkem Ju-onu je kletba. Pokud někde někdo nezemře v klidu a míru, ale naopak pln zášti a vzteku, tak můžete vzít jed na to, že zášť a vztek do Nebe nikdo nepustí. Ne. Zášť a vztek se v daném místě hromadí a srážejí jako kapky vody ve skleníku. A když dané místo někdo navštíví, hrůza ho „srazí k zemi mocným trestem a divokým hněvem“, jak se říká a dotyčný se stane dalším démonem. Démoni kromě toho nejsou vázaní jenom na dům, a tak se postupně „infekce“ šíří stejně, jako ve zmiňovaném Kaïru.
A aby toho nebylo málo, proti démonům není obrany. Zkáze prostě nelze uniknout. Vedle démonů jsou právě nihilismus a bezvýchodnost dalším důležitým prvkem Nové vlny, která koncem 90. let rozvířila vlny v poněkud stojatých vodách horrorového žánru.
Pozoruhodnou vlastností těchto filmů je i to, že neobsahují přiliš popisného násilí (ale když, tak to stojí za to - Ju-on proslavilo děvče s utrženou čelistí) a soustředí se na psychologickou stránku věci. Jde o reakci na sérii ultrabrutálních, téměř bezdějových snímků zvaných Guinea Pig, nebo v japonštině přesněji Za Ginipiggu. Vznikaly na konci 80. a na začátku 90.let a asi nejvíc je proslavil Charlie Sheen, který proti nim brojil, když si myslel, že se jedná o skutečné snuff filmy.

Ju-on: The Grudge V jádru příběhu každého Ju-onu je rodina, kde otec podezřívá svou ženu z nevěry, a tak ji zavraždí, stejně jako jejich synka Toshia. Do domu se po masakru nastěhuje nová rodina, kterou Toshio +matka postupně vyvraždí. Hlavním hrdinou snímku je člověk, který přichází zvenčí dohlédnout na někoho z obyvatel domu. V Ju-on je to učitel, který se jde ptát na Toshia. V Ju-on: The Grudge i v The Grudge pak zdravotní sestřička kontroluje stav staré dámy, která již patří k novým nájemníkům.
Ju-on 2 je specifický v tom, že ze 76 minut jich rovnou 30 pochází přímo z původního Ju-on.
Jediný Ju-on 2: The Grudge zažité schéma trochu převrací tím, že bere Toshia mnohem víc do ulic a scénář obohacuje o takové prvky jako je televizní show o onom prokletém domě.

Ju-on Od Kruhu se Ju-on liší především absencí hlubšího pátrání po motivu hrůzy, a tedy i menším akcentem na akci. Situaci naopak zahušťuje rafinovaná hra s časovými osami, která zůstala zachována i v nejnovějším remaku.

Hrůzu v Ju-on nenahání jenom Toshiův bílý make-up, nebo matka, která se plazí dolů ze schodů. Shimizu dům zabydlel černou kočkou.
Shimizu: (pro Horror.com) “Na rozdíl od Evropy nebo Ameriky v Japonsku černá kočka smůlu nenosí, ale sama černá barva poněkud smolná je, protože jde o barvu smrti a pohřbů.“
Kočičí mňoukání a výhružné chrčení předcházejí každé setkání s démonem. A to i na úkor hudby, která je především v původním Ju-on velmi minimalistická, a tím se podílí na nezapomenutelné atmosféře snímku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.