Josh Lucas

21. 6. 2006 - 22:15 | Téma | red

Josh Lucas zdroj: tisková zpráva

Blonďatého herce s úsměvem chlapce od vedle si po několika úspěších v nezávislých snímcích všimli také hollywoodští tvůrci

Blonďatého herce s úsměvem chlapce od vedle si po několika úspěších v nezávislých snímcích všimli také hollywoodští tvůrci. V poslední době tak Lucas září v úlohách akčních hrdinů (Stealth: Přísně tajná mise) i cynických padouchů (Hulk), nejvíce mu však sedí herecká poloha chlapáckého romantika, jakým byl zemitý Jake v komedii Holka na roztrhání.

Josh Lucas Josh Lucas se narodil 20. června 1971 v hlavním městě Arkansasu Little Rocku v lékařské rodině, která se často stěhovala z místa na místo, aby se nakonec usadila v Tacomě (stát Washington). Hereckou kariéru si Josh naplánoval už během středoškolského studia, kdy byl jeho zdaleka nejoblíbenějším předmětem dramatický kroužek. Jako teenager dokonce několikrát uspěl na celostátních divadelních soutěžích. Po maturitě Lucas zamířil přímo na jih do Los Angeles, aby zde sbíral první zkušenosti v podobě úložek v televizních sériích jako jsou sitcomy True Colors (1990) a Parker Lewis musí vyhrát (1991) či detektivní seriál Jake a Tlusťoch (1991). Objevil se také v televizním hororu Dítě ďábla, dítě boží (1991). Na stříbrném plátně Lucas debutoval v dramatu podle skutečné události Přežít (1993), kde si zahrál jednoho ze členů uruguayského ragbyového týmu, který po leteckém neštěstí uvízne vysoko v horách. V následujícím období získal několik dalších filmových úloh, až na výjimky však spíše těch epizodních (komedie s Patrickem Swayzem Táta lump, 1993; horor podle Stephena Kinga Zhubni!, 1996). Výraznější příležitost tak dostal až v několika televizních projektech. Jedním z nich bylo historické drama Ročník 61 (1993) o skupince kadetů West Pointu z časů americké občanské války, v němž ztělesnil pozdějšího generála George A. Custera. První fanoušky a především fanynky si Lucas získal díky úloze hrdinného kovboje Luka McGregora v dobrodružné sérii Sněžná řeka: Sága rodu McGregorů (1993).

Josh Lucas ve filmu Hulk Ve druhé polovině devadesátých let a na začátku nového tisíciletí se kariéra Joshe Lucase nesla ve znamení nezávislého filmu. A až na drobné výjimky (komedie Vůle přežít, 1998, o chudém farmáři pěstujícím marihuanu) na Lucase čekaly úlohy nesympatických mizerů. Takoví jsou dva jeho playboyové, Jeff v romanci Restless (1998) a Rich v thrilleru Váha vody (2000), úplatný makléř Craig v temné satiře Americké psycho (2000) i Rudy Kolinski, který v dramatu Na mě se můžeš spolehnout (2000) uteče od manželky (Laura Linneyová) a čerstvě narozeného synka. V malé, avšak o to výraznější úloze povrchního frajírka Darbyho Reese, jehož smrt rozpoutá sérii nešťastných událostí, se Lucas představil v thrilleru Temná voda (2001). Psychologický horor Session 9 (2001) o partě dělníků, v níž to během renovace psychiatrické léčebny začíná vřít, mu nabídl jednu z hlavních rolí sebevědomého cynika Hanka. Hned dvakrát se také představil po boku australské herečky Radhy Mitchellové, v jejím autorském debutu Four Reasons (2002) si zahráli milenecký pár, v thrilleru Cizinec na útěku (2001) pak Lucas ztělesnil dalšího ze svých křiváků, démonického vůdce bandy pronásledující mladého tuláka.

Josh Lucas ve filmu Protiproud Série výrazných úloh se postupně rozrostla natolik, že si pohledného Lucase už zkrátka museli všimnout i tvůrci hollywoodští. Také pro ně byl zpočátku hercem pro vedlejší role úlisných nádivů, ne-li přímo bezcharakterních padouchů. Patří k nim hlavně konkurent matematika Johna Forbese Nashe (Russell Crowe) Hansen v dramatu Čistá duše (2001). Ve velkorozpočtovém dobrodružství podle úspěšného comicsu Hulk (2003) pak ztělesnil prospěchářského vědce Talbota. V romantické komedii Holka na roztrhání (2002) Lucas vložil mnohé ze svého charismatu do mužného venkovana Jakea, jemuž dá titulní hrdinka v podání Reese Witherspoonové přednost před newyorský právníkem Andrewem (Patrick Dempsey). Ve své vůbec první hlavní úloze tak prokázal, že zvládá potěšit nejedno zasněné dívčí srdce v hledišti. Však si taky obdobnou úlohu – tentokrát však s poznání menším úspěchem – zopakoval i v melodramatu s Jennifer Lopezovou Žít po svém (2005). Mezitím se navíc Lucas stihl etablovat mezi akčními hrdiny – po slaboučkém thrilleru Stealth: Přísně tajná mise (2005) o nevydařeném vojenském experimentu ztvárnil hlavní roli v katastrofickém snímku Poseidon (2006). Nedávno se pak Lucas představil v hollywoodském sportovním dramatu Glory Road (2006), v němž ztělesnil basketbalového trenéra Dona Haskinse.

Josh Lucas ve filmu Hulk Dramaticky vděčné úlohy však Lucas stále dostává převážně od nezávislých filmařů. Příkladem může být drama podle skutečné události Wonderland masakr (2003), kde Lucas ztvárnil podvodníčka Rona Launiuse, jednu z obětí vražd, k nimž se připletl legendární pornoherec John Holmes (Val Kilmer). Další z výrazných rolí přišla s psychothrillerem Protiproud (2004), Lucas si v něm zahrál agresivního kriminálníka Deela, který rozvrátí poklidný život na venkovské farmě. V ceněném melodramatu Around the Bend (2004) o shledání čtyřgenační rodiny se Lucas poměřil s Christopherem Walkenem, Michaelem Cainem, ale také s mladičkým Jonahem Bobem (Polární expres). Herecký potenciál Joshe Lucase se ještě ani zdaleka nevyčerpal a bude-li mít alespoň trochu štěstí na filmové projekty, jeho hvězda jistě v letech příštích vystoupá hodně vysoko.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.