Johnny Depp

29. 1. 2008 - 20:01 | Téma | red

Johnny Depp zdroj: tisková zpráva

Role ve filmech Piráti z Karibiku, Ed Wood, Střihoruký Edward, Čokoláda. Jeho jméno je spojeno s rozličnými rolemi v zajímavých a kvalitních filmech. Patří mezi herce, kteří se dokázali vymanit z osidel televizního seriálu a stát se hvězdami stříbrného plátna

Johnny Depp Jeho jméno je spojeno s rozličnými rolemi v zajímavých a kvalitních filmech. Patří mezi herce, kteří se dokázali vymanit z osidel televizního seriálu a stát se hvězdami stříbrného plátna. Přitažlivý zevnějšek a nezpochybnitelný herecký talent se postarají o nepřehlédnutelnost jeho postav. To dokazuje i jeho Jack Sparrow v dobrodružné sérii Piráti z Karibiku. Ve snímcích Prokletí Černé perly, Truhla mrtvého muže a Na konci světa pořádně popustil uzdu svému komickému nadání a vytvořil další nezapomenutelnou postavu.

Johnny Depp se narodil 9. června 1963 v Kentucky. Dětství a pozdější bouřlivé dospívání prožil s rodiči a třemi sourozenci na Floridě. Během studií na střední škole byla jeho největší vášní elektrická kytara a hraní v rockové kapele. Po rozvodu rodičů začal mít problémy s drogami, později připojil i drobné krádeže. Již ve dvaceti letech se oženil s Lori Ann Allison (po třech letech se rozvedli), která stála u zrodu jeho herecké kariéry. Pracovala jako maskérka u filmu a Johnnyho seznámila s Nicolasem Cagem, jenž mu posléze dohodil svého agenta. Depp tak v roce 1984 herecky debutoval v klasickém hororu Wese Cravena Noční můra v Elm Street. Neponechal nic náhodě (ani přirozenému talentu), začal navštěvovat herecké kursy a následně získal maličkou roli vojáka v Četě Olivera Stonea.

Johnny Depp Na začátku devadesátých let se Depp setkal s osobitým režisérem Timem Burtonem, který mu dal velkou hereckou příležitost ve Střihorukém Edwardovi. V té době byl sedmadvacetiletý Depp jedním z idolů mládeže díky roli detektiva v nesmírně populárním kriminálním seriálu pro mladé Jump Street 21. Burton využil Deppovy herecké vlohy a obsadil jej do role Edwarda, milého a zranitelného "monstra" s příšerným účesem a nůžkami místo rukou. Depp za svůj výkon v romantickém, takřka pohádkovém filmu, jímž se nechávají dodnes dojímat diváci každého věku, získal svou první nominaci na Zlatý Glóbus. Znovu byl nominován o tři roky později za drama Benny a Joon a další Burtonův brilantní kousek Ed Wood. Role nejhoršího režiséra všech dob v stylovém černobíle natočeném filmu, padla Deppovi jako ulitá. Dokonale zachytil Woodovo nadšení pro filmařinu i jeho lehké úchylky.

Johnny Depp Deppova kariéra se začala po úspěchu Střihorukého Edwarda slušně rozjíždět. V roce 1993 natočil hned dva zajímavé snímky. Poutavé drama Lasseho Hallströma Co žere Gilberta Grapea a Arizona Dream Emira Kusturicy. V osobním životě si tak slavně nevedl. Ukončil tříletý vztah s hereckou partnerkou ze Střihorukého Edwarda Winonou Ryderovou (po němž mu zbylo jen pověstné tetování na paži "Winona Forever", posléze zkrácené na neutrální "Wino Forever"). Před jeho losangeleským nočním klubem Viper Room zemřel na předávkování se drogami jeho přítel a slibný mladý herec River Phoenix. Johnny Depp se po událostech, které zamávaly jeho životem, zcela ponořil do práce. Po Burtonově Ed Woodovi a nevýrazném thrilleru V poslední chvíli si střihl další nezapomenutelnou roli spisovatele Williama Blakea v nezávislém snímku Jima Jarmusche Mrtvý muž.

Johnny Depp Depp si vybíral role a filmy, které mu poskytovaly možnost hrát odlišné postavy a zkoušet stále něco nového. Jako jeden z mála herců své generace tak nikdy neměl problém s tím, že by uvízl v určitém typu rolí. Pravdou je, že "jeho" filmy většinou neměly větší komerční ohlas, o to více se mohou pyšnit kvalitou a výjimečností. Bez problémů se vtělil do postavy největšího milovníka všech dob Don Juana DeMarca ve stejnojmenném snímku z roku 1995 a přesvědčivý byl také jako tajný policista vydávající se za mafiána v dramatu Krycí jméno Donnie Brasco. Vyzkoušel si spolupráci s významnými evropskými filmaři Terry Gilliamem (Strach a hnus v Las Vegas) nebo Romanem Polanskim (Devátá brána).

Johnny Depp S Timem Burtonem se sešel znovu při natáčení vizuálně vytříbeného hororu Ospalá díra. Postava policejního konstábla vyšetřující záhadné vraždy v malé vesničce v 18. století lehce připomíná roli z adaptace comicsu Alana Moorea Z pekla. Zde si pro změnu střihnul roli detektiva ve viktoriánském Londýně, který se snaží dopadnout Jacka Rozparovače. Znovu si zahrál také ve filmu Lasseho Halströma. V půvabném snímku Čokoláda ztvárnil po boku Juliette Binocheové postavu cikánského svůdníka. Následující rok se v biografickém dramatu Kokain vtělil do postavy vlivného drogového dealera George Junga.

I když je Depp především hercem dramatických rolí ve vážných snímcích, najde se v jeho filmografii i odlehčení. Mezi ně patří dobrodružný snímek Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003), kde Johnny Depp exceluje v roli piráta Jacka Sparrowa. Jeho role je veskrze komická a je vidět, že Depp postavu dokonale užíval. To ocenila také Akademie, když ho za tuto úlohu nominovala na Oscara. A proto nepřekvapí, že si Depp tuto úlohu s gustem zopakoval v dalších dílech série Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (2006) a Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007). Další oscarové nominace se Depp dočkal hned o rok později, a to za tragikomedii Hledání Země Nezemě o vzniku divadlení hry o Peteru Panovi. I když herectví miluje, není pro něj v několika posledních letech tím nejdůležitějším v životě. V roce 1998 se oženil s francouzskou zpěvačkou a herečkou Vanessou Paradisovou, s níž má dvě děti, kterým věnuje většinu času. Z bývalého bouřliváka pověstného divokými večírky, které provázely výtržnosti a problémy s alkoholem i drogami, se stal zodpovědným rodičem. Čtyřicetiletý Johnny Depp patří k nejvýraznějším hercům současnosti. Každé ze svých postav dokáže dodat charisma a každá z nich je výjimečná. Odhaluje nám jejich nejhlubší pocity a myšlenky, ale stále si zachovává určitý odstup. Jeho postavy mají nádech neuchopitelnosti, který patrně přitahuje tisíce filmových fanoušků, pro něž je jméno Johnny Depp zárukou kvalitní podívané.

Z dalších filmů: drama podle románu Stephena Kinga Tajemné okno, dokument Ztracen v La Mancha, dokončení desperadovské trilogie od režiséra Roberta Rodrigueze Kdysi dávno v Mexiku, životopisné drama o básníku Johnu Wilmotovi Libertine, již čtvrté, respektive páté pracovní setkání s režisérem Timem Burtonem na dětském snímku Karlík a továrna na čokoládu a muzikálu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.