John Powell: The Bourne Supremacy – soundtrack

25. 1. 2008 - 14:28 | Téma | red

John Powell: The Bourne Supremacy – soundtrack zdroj: tisková zpráva

„ John Powell je zpátky,“ chtělo by se až říct při poslechu prvních tónů jeho nového soundtracku k pokračování Agenta bez minulosti nazvaného Bourneův mýtus

John Powell je zpátky,“ chtělo by se až říct při poslechu prvních tónů jeho nového soundtracku k pokračování Agenta bez minulosti nazvaného Bourneův mýtus. Málokdo si tak dokonale vypiplal svůj vlastní odzbrojující zvuk, jako tento odchovanec Media Ventures. Hudba k původnímu dílu (v orig. The Bourne Identity) byla úžasná, těžko by se hledalo něco s víc cool propracovanou akcí a orchestrací, s tak dokonale prošpikovanou elektronikou, díky čemuž si Powell vysloužil nespočet plusových bodů u kritiků i posluchačů ...

Tentokrát Powell ubral na četnosti elektroniky, ale většina hlavní domény jeho kompozic zůstala celá – výtečné smyčce mísící se s perkusemi a basovými/kytarovými linkami jsou pořád na svém místě. A samozřejmě neabsentuje dokonalý (smyčcový) hlavní motiv známý již z předchozího dílu, který se k sobě přihlásí v již druhé skladbě The Drop.

Přibil i rozsáhlejší rejstřík nálad, které procházejí celým soundtrackem. Zatímco první díl byl vlastně jen čistě akční/thrillerová záležitost, tentokrát Powell hraje i krapet na city a sází několik posmutnělých skladeb jako Funeral Pyre či New Memories, vážících se k postavě zavražděné Marie i bourneově děravé paměti ...

Jinak ale čekejte opět množství akce s thrillerovou náladou. Powell střídá akční nářezy (Moscow Wind Up, Berlin Foot Chase, Bim Bam Smas) s hutnými skladbami se stupňujícím se napětím (The Roof). V Bim Bam Smas dokonce nechá i naplno rozeznít špinavé elektrické kytary, které se objevily i v původním filmu, ale nikoliv na soundtracku.

Co se týče zmiňované elektroniky, ta ve většině skladeb decentně ustoupila do pozadí a zajímavé Powellovy samply a loopy si můžete naplno vychutnat až v krátké Gathering Data. I přesto ale soundtracku nechybí chytlavý moderní zvuk, se kterým bodoval u prvního dílu, ale koneckonců nejen u něj, ale třeba i v následující Loupeži po italsku.

Verdikt: Na schématu z předešlého dílu vystavěl Powell další výtečný soundtrack. Něčeho ubylo a jiného naopak a výsledek je stejná bomba jako minule.

Hodnocení: 90%

Seznam skladeb:

  1. Goa (2:59)
  2. The Drop (3:42)
  3. Funeral Pyre (2:21)
  4. Gathering Data (1:54)
  5. Nach Deutschland (2:40)
  6. To the Roof (5:32)
  7. New Memories (2:48)
  8. Berlin Foot Chase (5:16)
  9. Alexanderplatz / Abbotts Confesses (3:35)
  10. Moscow Wind Up (6:55)
  11. Bim Bam Smash (5:09)
  12. Atonement (1:32)
  13. Extreme Ways - Moby (3:56)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.