John Ottman: Superman Returns – soundtrack

25. 1. 2008 - 13:06 | Téma | red

John Ottman: Superman Returns – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Zdá se, že z Johna Ottmana roste poctivý komiksový pracant. Po té, co převzal po Michaelu Kamenovi práci na pokračování X-Man a vypořádal se s Fantastickou čtyřkou, se vrhnul do nelehkého úkolu a to převelice očekávaného pokračování Supermana, pod kterého se v minulosti jako autor hudby podepsal sám John Williams.

Williamsův vliv je zde cítit na sto honů. Jak by ne, Ottman se inspiroval klasickou williamsovskou orchestrací, tudíž o bombastické výlety orchestru podpořené o burácení dechové sekce není nouze. Zároveň ale chybí ona klasická chaotičnost, která williamsovým dílům dodává na mohutnosti. Oproti tomu Ottman praktikoval svůj důraz na čistotu a plastičnost zvuku – žádné boční skřípání nečekejte. Pokud to tak máte rádi, dosyta si užijete výjezdu každého nástroje smyčcové a dechové sekce, které tu hrají hlavní roli.

Zklamaní by neměli být ani fandové původní kompozice. Ottman čerpá z klasických témat, ať už je to legendární úvodní znělka (Main Titles), „kryptonský motiv“ (Tell Me Everything) či téma pro „kentovu rodinu“ (Memories).

Ve snímku se Superman vydává na svou rodnou planetu Krypton, aby zde nalezl přeživší členy své rodiny. Po letech neúspěšného hledání se vrací zpět na Zem, ale zjišťuje, že Metropolis se dokáže se všemi problémy vypořádat sám a ke všemu Lois Laneová má nového přítele a syna. Hudbou a snímkem se tak proplétá silná nitka melancholie, ale nechybí ani notná dávka akce, neboť na scéně se opět objevuje postava Lexe Luthora (Not Like The Train Set), který se chce Supermanovi konečně pomstít.

Akční části jsou popravdě asi nejzajímavějším elementem celého soundtracku. Nechybí bombastické momenty, kdy je celý orchestr vyšponován vřeštícími dechy, rychlé zvraty, momenty napětí a ani osudové okamžiky podmalované chorály, které se s pomocí famfár rozehrají do vítězných momentů (Reprise/Fly Away).

Mě osobně akční pasáže soundtracku baví ze všeho nejvíce a melancholické naopak celkem otravují, ale musí přiznat, že v tomto případě se jedná o odvěké soundtrackové klišé – dobrodružství střídá smutek a Ottmanovi nelze upřít, že s nástupem na místo skladatelské legendy se popasoval více než dobře!

Hodnocení: 70 %

Seznam skladeb:

01. Main Titles (3:49)

02. Memories (3:07)

03. Rough Flight (5:13)

04. Little Secrets / Power of the Sun (2:49)

05. Bank Job (2:21)

06. How Could You Leave Us? (5:49)

07. Tell Me Everything (3:13)

08. You´re Not One of Them (2:22)

09. Not Like The Train Set (5:12)

10. So Long Superman (5:31)

11. The People You Care For (3:27)

12. I Wanted You To Know (2:56)

13. Saving The World (3:12)

14. In The Hands Of Mortals (2:11)

15. Reprise / Fly Away (4:15)

Celkový čas: 55:27

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.