John Cleese

24. 2. 2009 - 8:03 | Téma | red

John Cleese zdroj: tisková zpráva

Jeden ze členů komediální skupiny Monty Python. Jednoho ze členů komediální skupiny Monty Python a legendu britského humoru vídáme v posledních letech hlavně v epizodních rolích v hollywoodských podívaných

Jednoho ze členů komediální skupiny Monty Python a legendu britského humoru vídáme v posledních letech hlavně v epizodních rolích v hollywoodských podívaných. Na filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 2004 Cleese uvedl animovanou komedii Shrek 2 (kde v originálním znění namluvil krále).

John Cleese Monty Python John Marwood Cleese se narodil 27. října 1939 v anglickém městečku Weston-Super-Mare. Na univerzitě v Cambridgi nejprve studoval práva, brzy v něm však převládla touha předvést svůj komediální talent. Spolu s Grahamem Chapmanem, pozdějším kolegou z Monty Python, se v roce 1962 krátce objevil v revuální skupině Cambridge Footlights Club. V televizi se prosadil nejprve jako scénárista, podílel se například na satirickém seriálu That Was the Week That Was (1963). V roce 1966 se při vzniku televizní série The Frost Show Cleese pracovně setkal s Ericem Idlem, Michaelem Palinem a Terrym Jonesem. Právě s nimi, s Chapmanem a se svým kamarádem Terrym Gilliamem, v roce 1969 založil Cleese komediální sexteto Monty Python. Ještě předtím si ale stihl vybudovat pozici vyhledávaného herce a scénáristy. Podílel se na seriálech At Last the 1948 Show (1967), Marty (1968) či Doctor in the House (1969), provázel komediálním pořadem How to Irritate People (1968), zahrál si též v celovečerních filmech, například v komedii se Shirley MacLaineovou a Richardem Attenboroughem Blaho paní Blossomové (1968) či dramatu Interlude (1968). Autorsky se podílel na komedii s Peterem Sellersem a Ringo Starrem Kouzelný Kristián (1969).

John Cleese Monty Python Na vrchol popularity však Cleesovi pomohla až televizní show Monty Pythonův Létající cirkus (1969-1974). Seriál plný parodických skečů, které si nebraly servítky před žádnou z tradičních hodnot, se stal pro mnoho diváků legendou. To nejlepší z úvodních sezon série získalo filmovou podobu díky pásmu And Now for Something Completely Different (1971). Na seriálu i na snímku Monty Python a Svatý Grál (1975), pythonovské verzi příběhu o králi Artušovi, se Cleese podílel jako spoluautor a herecký představitel několika postav.

Mimo tvůrčí tým Monty Python vznikl veleúspěšný sitcom Hotýlek (1975–1979) o nerudném hoteliérovi a jeho podniku. Jeho autory jsou Cleese a jeho tehdejší žena Connie Boothová. K dalším pythonovským projektům patří pořad Monty Python Meets Beyond the Fringe (1976) a především celovečerní snímek Život Briana (1979). Příběh betlémského rodáka Briana, který je omylem považován za židovského proroka, si vzal na mušku fundamentalismus, nacionalismus i řadu dalších –ismů a přičlenil se k tomu nejlepšímu, co z pythonovské tvůrčí dílny vzešlo. Zato záznam divadelního vystoupení Monty Python v Hollywoodu (1982) i snímek Monty Pythonův smysl života (1983) lze chápat spíše už jen jako rozlučku za setkáním šesti geniálních komiků.

John Cleese Hotýlek I po zániku skupiny Monty Python Cleese občas spolupracoval s dalšími bývalými pythony. Již v roce 1981 Cleese hrál Robina Hooda ve fantasy Terryho Gilliama Lupiči času, objevil se též v pirátské komedii Grahama Chapmana Žlutovous (1983) či v parodii Terryho Jonese Erik the Viking (1989). Hrál ale také například společně s Kevinem Costnerem ve westernu Lawrence Kasdana Silverado (1985). Své komediální kvality Cleese potvrdil také rolí škrobeného ředitele školy ve snímku Profesore, jdete pozdě! (1986) či hereckou účastí v sitcomu Na zdraví, za který v roce 1987 obdržel cenu Emmy. Jedním z jeho autorských vrcholů je komedie s kriminální zápletkou Ryba jménem Wanda (1988). Za scénář k tomuto filmu, v němž hrál také hlavní roli, byl Cleese nominován na Oscara. V dalších úlohách se v tomto snímku představili Kevin Kline, Jamie Lee Curtisová a Michael Palin.

John Cleese V průběhu devadesátých let se Cleesovi na úspěchy z předchozích dekád již nepodařilo navázat. Objevil se opět ve snímcích kolegů z Monty Python (komedie Erica Idlea Rozhádaní dědicové z roku 1993 či filmová adaptace bajky Žabákova dobrodružství, kterou v roce 1996 režíroval Terry Jones). Byl též autorem černé komedie z prostředí zoologické zahrady Divoká stvoření (1997). Cleesovou doménou se postupně stávají vedlejší role. Hrál v Branaghově Frankensteinovi (1994), Nové Knize džunglí (1994) či komedii se Stevem Martinem Burani ve městě (1999). V roce 2001 se John Cleese představil v roli majitele kasina v bláznivé komedii s řadou komediálních hvězd Milionový závod.

V poslední době se Cleese epizodně objevil v úloze geniálního vynálezce v bondovkách Jeden svět nestačí (1999) a Dnes neumírej (2002) a jako duch Skoro bezhlavý Nick ve filmech Harry Potter a Kámen mudrců (2001) a Harry Potter a tajemná komnata (2002). Hrál také v akční komedii Charlieho andílci: Na plný pecky (2003). Překvapil svou hereckou účastí ve sci-fi Den, kdy se zastavila Země (2008). V Růžovém panterovi 2 (2009) se objevuje jako šéfinspektor Dreyfus, nahradil tu do jedničky obsazeného Kevina Klinea. V animované pohádce Shrek 2 (2004) propůjčil Cleese jedné z postav svůj hlas.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.