Jet Li

15. 10. 2008 - 10:57 | Téma | red

Jet Li zdroj: tisková zpráva

Patří k herecké elitě akčního filmu. Jet Li patří k nejuznávanějším hercům ovládající bojová umění. Tak jako řada jiných čínských herců, i on se k filmu dostal prostřednictvím svých „sportovních“ výkonů

Jet Li

Jet Li patří k nejuznávanějším hercům ovládající bojová umění. Tak jako řada jiných čínských herců, i on se k filmu dostal prostřednictvím svých „sportovních“ výkonů. Narodil se 26. dubna 1963 v Pekingu jako Li Lian Jie. Již od svých osmi let se intenzivně věnoval bojovému stylu Wu-Shu, vyhrál několik turnajů a stal se také mistrem světa. Cesta k filmu pak pro něj byla snadná. Protože pokud hongkongská kinematografie někoho bez problémů „uživí“, tak jsou to herci, kteří brilantně ovládají bojová umění. Jet Li se poprvé objevuje na stříbrném plátně v devatenácti letech, ve snímku Klášter Šaolin (Shaolin Temple), který byl natolik úspěšný, že se později dočkal ještě dvou pokračování. Mladý herec, nadšený nečekaným úspěchem, se dva roky poté pouští do dalšího filmového projektu Born to Defense. Nespokojil se však jen s úlohou herce a rovnou se postavil i za kameru jako režisér. Kromě toho se ujal také choreografie bojových scén a kaskadérských kousků. Snímek ale kvůli jeho zranění musel dotočit někdo jiný a film nakonec u diváků propadl.

Jet Li
Špatná zkušenost jej odradila natolik, že se Jet Li věnoval již pouze herectví a režisérské řemeslo pověsil na hřebík. Ke konci osmdesátých let se Jet Li stěhuje na čas do Spojených států, aby tu natočil filmy Dragon Fight a The Master, pod režijním vedením Tsui Harka. Jenže v americké produkci se mu příliš nedařilo. Pak ale přišla 90. léta a s nimi výpravný film Tenkrát v Číně (Once Upon a Time in China) – film, který se stal velmi rychle senzací, snímek, který doslova dobyl Čínu a z Jet Liho udělal definitivně hvězdu. Pak už o práci neměl nouzi. Kromě toho, že natočil další dvě (neméně úspěšná) pokračování Tenkrát v Číně a film Last Hero in China, který byl také součástí této série, objevuje se ve filmu Tai-Chi Master po boku Michelle Yeoh, další velké hongkongské hvězdy. Tento snímek režíruje Yuen Woo-Ping, který vypracoval choreografii akčních scén v Tygru a draku a všech třech Matrixech.

Jet Li
V roce 1993 se Jet setkal s režisérem Corey Yuenem, s nímž natočil snímek Legenda i její pokračování a v následujících letech s ním spolupracoval na řadě dalších filmů – Bodyguard from Beijing, Legenda o červeném draku, Velké riziko a My Father is Hero. V roce 1994 natáčí Jet Li jeden ze svých nejlepších snímku - Fist of Legend. A po jeho dalším filmu Černá maska z roku 1996 už přichází Liho částečný přesun do Ameriky. Ve Spojených státech se v druhé polovině devadesátých let hongkongským hercům velmi dařilo a za režiséry Johnem Woo nebo Tsui Harkem a herci Chow Yun-Fatem a Jackie Chanem putuje konečně i poslední ze "svaté trojice" akčních herců - Jet Li. Jeho první rolí je záporák ve Smrtonosné zbrani 4, kde byl se svým kung-fu uměním zcela nepřehlédnutelný. Vzápětí následovaly další akční kousky - celkem matný Romeo musí zemřít a podobně nemastný neslaný sci-fi thriller Jedinečný, kde ztvárnil dvojroli.

Zatím nejlepším filmem Jeta Liho, natočeným mimo Hongkong, zůstává francouzsko-americký Polibek draka, akční film, jenž vznikl v produkci Luka Bessona a dal Jetovi možnost ukázat naplno své schopnosti ve vydařených kung-fu scénách. V dalším Bessonově snímku Utržený ze řetězu si pak Li zahrál muže vychovaného jako pes. I když se Jet Limu podařilo v Hollywoodu celkem slušně prorazit, rád se vrací zpět do Číny, kde v loňském roce natočil vynikající výpravný epos Hrdina, jenž byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Ve Spojených státech zatím ještě nedosáhl takového postu, aby dostával role hodné svých schopností ve filmech se slušným scénářem, v nichž by stálo za zmínku více, než jen akční scény, ve kterých Jet Li exceluje. Ani jeho akční film Od kolébky do hrobu neznamená žádný zásadní zlom, je jen další tuctovou akční podívanou, která Liho fanoušky spíše zklame. Do velkofilmů se Jet Li vrací s rokem 2008; nejprve se poprvé představil po boku Jackieho Chana, když si zahrál v pohádkově-historickém filmu Zakázané království, poté má ústřední zápornou roli císaře Chana v Mumii: Hrobu Dračího císaře, bojovat jej však američtí filmaři nechávají stále méně.

I když Hollywood jeho umění takřka pohřbil, když ukázal světu jen část z jeho schopností, navíc ve filmech, které nejsou zrovna podařenými díly, zůstává Jet Li jednou z největších akčních hvězd, a to nejen v Hongkongu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.