Jessica Bielová

9. 9. 2007 - 21:45 | Téma | red

Jessica Bielová zdroj: tisková zpráva

Patří k herečkám, jimž se dnes prorokuje hvězdná kariéra v Hollywoodu. Začínala na přehlídkových molech a již ve čtrnácti se prosadila díky televiznímu seriálu V sedmém nebi

Jessica Bielová Patří k herečkám, jimž se dnes prorokuje hvězdná kariéra v Hollywoodu. Začínala na přehlídkových molech a již ve čtrnácti se prosadila díky televiznímu seriálu V sedmém nebi. V posledních letech získává stále výraznější úlohy také v celovečerních snímcích. Střídá v nich role okouzlujících bojovnic z akčních opusů (Blade: Trinity) a intrikánky v romantických komediích (Elizabethtown) i satirách (Pravidla vášně).

Jessica Claire Bielová se narodila 3. března 1982 v městečku Ely (stát Minnesota), vyrůstala však v coloradském Boulderu. Činorodá dívka milující tanec, zpěv, kolečkové brusle a horská kola – tak v dětství působila na okolí. Od devíti let vystupovala v místních muzikálech jako Kráska a zvíře nebo Za zvuků hudby, krátce poté už zaujala v modelingové agentuře Limited Too a v roce 1994 se s úspěchem zúčastnila soutěže s krkolomným názvem The International Modeling and Talent Association's Annual Conference. Nezvítězila, přesto si vybojovala stipendium v losangelské herecké společnosti Young Actors Space. První úloha před kamerou na sebe nenechala dlouho čekat: čtrnáctiletá Jessica získala jednu z hlavních rolí v dramatické televizní sérii V sedmém nebi (1996-2003). Celá Amerika Jessiku zamilovala jako Mary Camdenovou, přemoudřelou dcerunku pastora, a seriál samotný se i přes svůj schematický ráz stal velkým diváckým hitem.

Jessica Bielová - V sedmém nebi Filmový debut si Jessica Bielová odbyla v nezávislém rodinném dramatu s Peterem Fondou Ulee's Gold (1997) a hned na sebe coby rebelující vnučka hlavního hrdiny upoutala pozornost publika na Sundance festivalu i v Cannes. Následující rodinná komedie Na vánoce budu doma (1998) ani sportovní romance Letní vzplanutí (2001), v níž se představila po boku Freddieho Prinze Jr., však její kariéru nijak výrazně neovlivnily. Pro publikum nadále zůstávala televizní hvězdičkou, kterou zviditelňovaly právní spory s producentem seriálu V sedmém nebi Aaronem Spellingem (stál rovněž za úspěchem sérií Beverly Hills 90210 či Melrose Place). Z omezující smlouvy se totiž Bielová snažila všemi možnými prostředky uniknout, nepomohla jí však ani série hanbatých fotek pro pánský magazín Gear, Spelling na podmínkách smlouvy trval. Jessica tak například byla nucena přenechat Meně Suvari roli atraktivní Angely v Americké kráse (1999). Snad také úloha promiskuitní krásky Lary Holleranové v dramatu Pravidla vášně (2002) podle románu Bretta Eastona Ellise byla původně součástí jejího boje se Spellingem, nakonec se z ní však vyklubala její dosud nejvýraznější role na filmovém plátně. Sarkastický pohled na svět dnešních vysokoškoláků, kterým není žádná neřest cizí, zaujal nejen svou nesmlouvavostí, ale také přehlídkou hollywoodských talentů, od Jamese Van Der Beeka až po Kate Bosworthovou.

Jessica Bielová ve filmu Elizabethtown V roce 2003 se Jessica Bielová konečně rozloučila se stále více nenáviděnou rolí v seriálu V sedmém nebi a možná nakonec i uvítala zvlčení „své“ Mary. Od toho okamžiku se může zcela naplno věnovat filmové kariéře. A rozhodně nezahálí. Cestu na výsluní započala v teenagerském hororu Texaský masakr motorovou pilou (2003), který jí hlavně umožnil zviditelnit své tělesné půvaby. Hollywoodskému konfekčnímu zboží zůstává Bielová věrná dodnes. Co jiného lze napsat například o thrilleru Cellular (2004), kde se zhostila úlohy přítelkyně hlavního hrdiny (Chris Evans), který bojuje za záchranu unesené ženy (Kim Basingerová)? Snad jen dodat, že vztah Bielové s Evansem přesáhl profesní rozměr a z obou herců se stali partneři životní. Ani comicsový thriller Blade: Trinity (2004) s Wesleym Snipesem nepřesáhl rozměr průměrné podívané. Akční snímek Stealth: Přísně tajná mise (2005) o supermoderním vojenském letounu, jež se vymkne svým tvůrcům z kontroly, pak byl jen prostinkou variací stokrát viděného.

Na lepší časy se tak začalo blýskat až s roličkou proradné krásky Ellen Kishmoreové v romantické komedii Elizabethtown (2005) a především díky dramatu London (2006), v němž si Bielová poprvé zahrála úlohu hlavní. Zaujala coby éterická hrdinka v historické romanci Iluzionista (2006). Představuje se tu coby princezna Sophie, objekt milostných tužeb kouzelníka Eisenheima v podání Edwarda Nortona. Vyzkoušela si i úlohu dekorativní krásky v akčním thrilleru - právě tuto funkci plní ve sci-fi Next (2007), kde účinkuje po boku Nicolase Cage. Svůj nádherný úsměv (ale nic dalšího navrch) ukazuje ve veselohře s Adamem Sandlerem Když si Chuck bral Larryho (2007).

Jessica Bielová možná nevyniká precizním dramatickým herectvím, o to více však těží se svého půvabu a charismatu. Vedle soubojů o diváckou přízeň ale nemíní přestat usilovat o universitní vzdělání, ráda by prý co nejdříve navázala na nedokončená studia na Tufts University některé z kalifornských vysokých škol.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.