Je zima

23. 2. 2009 - 16:05 | Téma | red

Je zima zdroj: tisková zpráva

Ffilm tak chladný, že i v červenci se vyplatí jít na něj v kulichu. Drama Je zima (Zemestan) Rafiho Pittse je film tak chladný, že i v červenci se vyplatí jít na něj v kulichu

Drama Je zima (Zemestan) Rafiho Pittse je film tak chladný, že i v červenci se vyplatí jít na něj v kulichu. Jde po všech stránkách o pozoruhodné dílo, které má pro svou diváckou obtížnost šanci zaujmout především festivalové publikum.

Je zima Říká to už název: Je zima. Lakonické shrnutí nejenom nějakého pocitu, ale i podstaty věci. Ocitáme se na okraji zimou svíraného Teheránu, nebo lépe řečeno – městu na dohled a pusté krajině na dosah. U kolejí tu má malý domek Mokhtar (Ashem Abdi). K zastávce je to kousek cesty pěšky, nebo se tak alespoň zdá. Možná je jenom práce střihu, možná že je to k zastávce cesta na půl dne. Důležité je, že místo, kde vlaky staví a nabírají lidi, působí jako magnet. Odtud je možné jet kamkoli. Toto jsou dveře do světa. Toto je zemská osa, tady se točí zeměkoule. Mokhtar nemá práci. Doufá, že jí sežene v zahraničí. Opouští tedy svou mladou ženu Khatoun (Mitra Hadjar) a dcerku (Zahra Jafari) a jde na vlak. Není těžké Mokhtarovi uvěřit, že tady práce není. Režisér nás zásobí četnými dlouhými a tichými pohledy na íránskou pustinu: tu přírodně kamennou, i tu člověkem přeměněnou v nepřístupné bloky mrazivého betonu, kterými se prohání masy funícího železa.

Mokhtar odešel, ale peníze neposílá, dopisy také ne. U domku jednou zastaví policejní auto. Mokhtar zřejmě zemřel. Spoustu scén vidíme z dálky a nezbývá, než si souvislosti domyslet. Oko kamery je okem krajiny, kterou někteří opouští a jiní osidlují. Na podzim, před příchodem další zimy, takhle přibude i Marhab (Ali Nicksolat). Přišel ze severu a přišel za prací. Marhab je automechanik. Sám sebe si hodně cení, neboť říká že má skvělou praxi a nehodlá brát každou čudlu. Dbá na napomádované vlasy a pěkný vzhled. Místní se na svobodného přistěhovalce, který připomíná falešného hráče pokeru, dívají úkosem. V jednom servisu Marhabovi přesto s dávkou štěstí práci nabídnou. Cizinec nakonec přijme, i když s podřadnou prací za pakatel se jen tak smířit nehodlá.

Marhab brzy potká Khatoun a okamžitě se jí začne dvořit. Žena nejeví příliš zájmu o dandyovského přistěhovalce, ten jí ale v několika větách dokáže přesvědčit. Jejich kouzlo nepoznáme. Je to jeden z těch obrazů, kdy jsou protagonisté od kamery tak daleko, že je není slyšet.

Je zima Nciksolatův Marhab je klasický antihrdna, ukecaný snílek a flákač, kterému v obecné mizérii padá štěstí samo do klína. On chce víc, ale není ochotný pro to něco udělat. Se svou situací je brzy nespokojený a začne přemýšlet o tom, že pojede někam, kde pro něj budou mít skutečnou práci. Mitra Hadjar podává Khatoun s noblesní sveřepostí: hrdinka tuší, že se bude muset se světem vypořádat sama, ať už vedle ní bude stát jakýkoli muž.

Íránský režisér Rafi Pitts zaujal hned svým debutem La cinquieme saison z roku 1997 z íránského venkova o ženě, která byla provdána, aby usmířila klanovou nesnášenlivost. Neshody s manželem ale atmosféru ve vsi jenom zahustí. V Pittsově druhém filmu Sanam jsme sledovali chlapce ze stepi, který se pokouší najít pravdu o smrti svého otce, přičemž rodná hrouda tu opět hraje velkou roli. Je zima se naopak zabývá možností exilu: útěk se zdá být pro některé jednoduchým vysvobozením ze životní bídy, pro druhé nevyhnutelným krokem k vypořádání se s týmtéž. V žádném případě ale útěk úlevu nepřináší. Pitts samotný má íránskou matku a britského otce. Narodil se v Íránu, ale jako malý s rodinou zemi opustil. Žil v Anglii a ve Francii, takže má se stěhováním bohaté zkušenosti.

Kamera Mohammada Davoodiho si užívá dlouhé celky, v obrazech lze postřehnout cit pro syrový půvab země. Střihač Hassan Hassandoost potom záběry poskládal s básnivým frázováním. Vzniká tak nečekaný kontrast mezi veskrze lyrickou formou a noirovým obsahem snímku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.