Jason Statham

16. 2. 2009 - 19:16 | Téma | red

Jason Statham zdroj: tisková zpráva

Představitel drsných chlapíků. Představitel drsných chlapíků se poprvé objevil na filmovém plátně až v roce 1998, ale stačilo mu jen několik let, aby si vydobyl pozici vycházející akční hvězdy (nejen) britského filmu

Jason Statham Představitel drsných chlapíků se poprvé objevil na filmovém plátně až v roce 1998, ale stačilo mu jen několik let, aby si vydobyl pozici vycházející akční hvězdy (nejen) britského filmu.

Jason Statham se ve světě filmu zjevil náhle a okamžitě zaútočil na brány Hollywoodu, k čemuž se britští herci rozhoupávají většinou několik let, které tráví na televizní obrazovce. Statham, jehož život je do značné míry opředen tajemstvím, si však vždy šel tvrdě za svým a nedá se říci, že by jeho zájmy byly omezené. Herec pocházející z Londýna, o jehož datu narození se dlouho jen spekulovalo. Nakonec na veřejnost prosáklo, že se narodil 12. září 1972. V mládí se intenzivně věnoval skokům do vody. V roce 1988 se zúčastnil jako člen anglického národního týmu olympijských her a o čtyři roky později skončil na mistrovství světa na 12. místě. Zkusil se ovšem živit také jako model a natočil několik reklam na džíny, což byla celá jeho herecká průprava. Nějaký čas dokonce kšeftoval na černém trhu se šperky.

Jason Statham Jenže pak se objevil na scéně režisér Guy Ritchie, kterého Statham zaujal natolik, že jej neváhal obsadit do role pouličního kšeftaře v nezávislém snímku Sbal prachy a vypadni. Film se rázem stal kultovní záležitostí a postava, která byla Stathamovi tolik blízká, udala směr jeho následující herecké kariéry. Svérázný chlapík s drsným zevnějškem, který si při rozhovorech rozhodně nebere servítky a nějaké to vulgární slovo pro něj není ničím vzácným, se nechal obsazovat do rolí drsňáků. Guy Ritchie svůj objev obsadil i do svého následujícího snímku Podfu(c)k, kde Statham uhranul diváky postavou promotéra nelegálních zápasů, přezdívaného Turek. Diváci v Británii tak dostali novou oblíbenou hereckou tvář a filmoví tvůrci Stathamovy strmě stoupající popularity náležitě využili.

Jason Statham ve filmu Cellular Velmi plodným se stal pro herce rok 2001, kdy se objevil v britském dramatu z vězeňského prostředí o střetu fotbalového týmu vězňů a dozorců Mean Machine, a především poprvé zakusil práci v Hollywoodu. Nejprve spolupracoval s Johnem Carpenterem na akčním snímku Duchové Marsu a poté si zahrál po boku hongkongské akční hvězdy Jeta Li ve sci-fi Jedinečný. Stathama si do své produkční stáje, jakéhosi francouzského Hollywoodu, vyhlédl Luc Besson a svěřil mu hlavní part v akčním Kurýrovi. Právě Statham měl zásluhu na tom, že z hloupoučké bezduché story se stala celkem slušná podívaná. V akčních sekvencích je bezkonkurenční; právě tam je vidět, že by mohl být schopným nástupcem zašlých akčních hvězd.

Jason Statham ve filmu Kurýr Toho si byl vědom i Hollywood, který v posledních letech konečně přestal ignorovat herce z Velké Británie či Austrálie (Russell Crowe, Hugh Jackman) a dělá z nich v Americe hvězdy; možná s vědomím, že za oceánem se dají ulovit originálnější kousky, než v USA, kde už beztak všichni prošli televizí. A tak se Statham, jehož kariéra odstartovala před pouhými pěti lety, stal součástí hvězdného obsazení kriminálky Loupež po italsku. Po boku M. Wahlberga, E. Nortona, Ch. Theronové a D. Sutherlanda získal dostatečný prostor, aby znovu okouzlil diváky svým drsným vzhledem a chováním. Na svůj dosud největší hit pak Statham navázal v roce 2005, kdy se ve snímku Kurýr 2 opět představil v úloze bývalého vojáka Franka Martina, jenž vždycky splní svůj slib. V krátké době se navíc představuje i v několika dalších snímcích, mezi nimiž nechybí pokračování Loupeže po italsku The Brazilian Job či gangsterka Guye Ritchieho Revolver, kde se chopil hlavní úlohy profesionálního gamblera Jakea. V posledních měsících se o něm hovořilo také jako o kandidátovi na roli agenta 007 Jamese Bonda, tu mu ji však nakonec vyfoukl Daniel Craig. Ve stopách Kurýra Franka Martina kráčí také jeho další ultradrsňák, zabiják Chev v akční jízdě Zastav a nepřežiješ. Zde je ještě jeho nesmlouvavost podpořena hrdinovým osudem - je totiž už od úvodu příběhu odsouzen k smrti, na jeho pomstychtivosti to ale moc nemění. Spíš naopak. Že svůj prototyp měnit nehodlá, potvrdil mimo jiné ve futuristickém thrilleru Rallye smrti (2008). A svou nejslavnější úlohu si zopakoval v roce 2008 - jeho novinka nese neobjevný název Kurýr 3.

Jason Statham Statham vystačí s několika výrazy a spoléhá na kouzlo osobnosti, které mu rozhodně nelze upřít. Vzhled drsňáka z něj dělá v očích divaček nedostupný sexuální idol a jeho fyzická zdatnost zase nedosažitelný vzor pro mužskou část publika. Statham je známý tím, že za sebe nenechává příliš často zaskakovat kaskadéry (byl to případ především trilogii Kurýr, kde nebyla nouze o automobilové honičky, rvačky a nakonec i nějaké ty scény pod vodou, při nichž se mohl rozpomenout na své potápěčské časy).

Jason Statham má před sebou velmi světlou filmovou budoucnost. O popularitě si herec myslí své a udržuje si odstup od světa showbyznysu. Filmaři mu naštěstí dávají prostor předvádět to, co on umí, a dokud po něm nebudou chtít, aby hrál Shakespearea, bude Statham spokojený – a s ním i diváci.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.